Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 08.01.2018.

10:55

Rod Lejver arena – put šampiona

Rod Lejver arena predstavlja samo srce Melburn Parka i mesto je na kom su se vodile istorijske teniske bitke.

Izvor: B92

Autor:B92

Rod Lejver arena – put šampiona
Foto: Youtube screenshot

Na njemu se organizuju, koncerti rok zvezda, auto-moto dešavanja, konferencije, svečane večera i koncerti klasične muzike, ali mu je glavna namena da u dve nedelje januara bude domaćin najvećim teniskim zvezdama.

O stadionu kapaciteta 14.820 mesta već se mnogo toga zna – kada je izgrađen, po kome je dobio ime, kakve je transformacije doživljavao…

Unutar objekta postoji hodnik koji vodi od svlačionica do ulaza na teren, a koji nosi naziv “Put šampiona”. Celom dužinom hodnika postavljeni su posteri svih šampiona Australijan opena, među kojima su najuspešniji Roj Emerson, Novak Đoković, Rodžer Federer, Andre Agasi, Margaret Kort, Serena Vilijams, Ivon Gulagong, Štefi Graf, Monika Seleš, Martina Hingis i mnogi drugi.

“Mislim da je veliki trenutak dok izlazite iz ludila svlačionica u kojima ste, jer je tamo gužva. Dođete do vrata, i tamo je gužva. Svi nastavljaju da vas gledaju, kamere su vam uperene u lice dok izlazite, i onda kročite u mnogo mirniji deo – hodnik koji je veoma dugačak. Dok idete ka vratima imate osećaj da je u pitanju duga šetnja. Tada čujete publiku, spikera koji najavljuje igrače i uvek je uzbudljivo, posebno prvog dana. U prvoj rundi oni očigledno žele da odete što dalje na turniru i da igrate sa drugim velikim zvezdama. Uvek je posebno, mislim da je jedan od najboljih prilaza koje imamo u svetu tenisa”, istakao je Federer, četvorostruki prvak Ozi opena.

Izgrađena 1988. kada je prvi Gren slem sezone prebačen iz Kujong teniskog kluba – prvobitno nazvana Centralni teren, da bi 12 godina kasnije dobila ime po najvećem australijskom igraču ikada. Sedišta na stadionu zamenjena su 2005. godine tako da su redovi između njih prošireni, pa se daleko lakše prolazi. Takođe, napravljen je pokretni krov koji se otvara ili zatvara za samo 15 minuta, a zahvaljujući kojem mečevi mogu igrati i kada su vremenski uslovi loši.

“Dok idem kroz tunel i niz stepenice pomalo je mračno, ali kada izađete na teren osetite toplotu i svetlost. To je verovatno najsvetliji teren od svih Gren slemova i pun je energije. Bilo da je dnevni ili večernji meč osećate atmosferu u pubilici. To je poseban osećaj”, rekla je Šarapova koja je bila najbolja 2008. godine, pobedivši u finalu Anu Ivanović sa 7:5, 6:3.

Decenijama je istorija pisana na ovom mestu, a poslednji put izmenio je trenutno prvi teniser sveta Novak Đoković. Najduži meč u istoriji turnira 2012. godine odigrali su Đoković i Nadal u finalu – srpski igrač slavio je posle iscrpljujućih pet sati i 53 minuta, rezultatom 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5. Španac ima jednu titulu na Australijan openu, 2009. je pobedio najvećeg rivala Rodžera Federera.

“Poseban turnir, naročito ako igrate mnogo mečeva na ovom terenu. Kada idem ka terenu vraćaju mi se uspomene i uvek je emotivan trenutak kada izlazite. Imao sam nekoliko nezaboravnih mečeva ovde, veoma sam srećan što sam ovde i što mogu da gledam sve ove postere duž hodnika. Na njemu se nalaze svi prethodni šampioni i dobro je videti ih kada izlazite na meč. Publika je veoma emotivna i u Australiji imam mnogo navijača”, naveo je Nadal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d