Nova vest
Tenis

Nedelja, 28.01.2018.

14:00

6+1+8+5 = Rodžer Federer

Sećam se da je, pre skoro deset godina, kada se plasirao u finale Vimbldona, upitan zašto već na "Najkijevom" duksu zlatnim slovima već ima izvezen broj 15.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

6+1+8+5 = Rodžer Federer
EPA-EFE/MAST IRHAM

Rekao je da je došao po svoju 15. Grend slem titulu, samo nekoliko nedelja pošto je prvi put trijumfovao na Rolan Garosu i ušao među teniske besmrtnike – kompletiravši titule sa svakog od četiri najveća turnira.

Za 18 meseci navršiće se tačno decenija od podviga koji je tada potvrdio u jednom od najneverovatnijih finala, onog protiv Endija Rodika koji je završen 16:14 u petom setu.

U tom trenutku je imao 28 godina i bio na vrhuncu karijere – sada je, sa punih 36, u Melburn stigao sa istim motivom, željama i očekivanjima, i učinio nešto što će teško biti ponovljivo – osvojio je 20. Grend slem trofej.

Prošao je težak period surove dominacije Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, skoro pet godina je postio na onim najznačajnijim turnirima, prebrodio tešku povredu kolena, napravio pauzu od šest meseci i učinio sve što je bilo moguće da stvari preokrene u svoju korist. Ne samo da je uspeo, već je po ko zna koji put pokazao da se verovatno veći teniser od njega neće roditi.

Ono što je možda i najimpresivnije od svega, na čemu treba da se ugledaju i mnogo mlađi teniseri, jeste što je duboko u četvrtoj deceniji besprekorno fizički spreman. Dok se najveći konkurenti muče sa povredama i zahtevima preteških sezona, Federer vodi veliku brigu o svom telu, pažljivo bira turnire i tempira formu za one najveće. Na tome mu samo možete skinuti kapu.

Kada sam nakon polufinala napisao tekst pod naslovom "Trideset", bilo je dovoljno samo odvojiti Grend slem finala, ali ni ostali brojevi nisu tako loši – šest trofeja na Australijan openu čime se izjednačio sa Đokovićem i Rojem Emersonom, osam na Vimbldonu, pet na US openu i jedan na Rolan Garosu.

"Veoma sam srećan, ovo je neverovatno. Bajka se nastavila posle sjajne prošle godine", rekao je kroz suze novi-stari šampion.

Poslednji u nizu osvojio je pobedom nad Marinom Čilićem u finalu, jedinim igračem na turu koji je pokazao da u kontinuitetu može da izaziva one najbolje. Meč je završen rezultatom 6:2, 6:7 (5-7), 6:3, 3:6, 6:1 i ući će u red onih koji je "mogao da ode na drugu stranu".

Hrvatski igrač užasno je otvorio meč i svaki sledeći udarac bio je dokaz koliko je nervozan. Federer je pogodio dva riterna bekhendom koje je hvatao "u penjanju" i odmah raspalio publiku, učinivši da se protivnik oseća minorno u odnosu na događaj čiji je akter.

Potvrda je stigla kada je na visok lob hvatao smeč i zakucao ga u dno mreže, za košmarni početak i brejk Federera.

"Osetio je krv" momak iz Bazela i nastavljao da pritiska Čilića, a ovaj zdušno pomagao brojnim greškama. Nismo ni trepnuli, na semaforu je pisalo 4:0.

Hrvat se bukvalno tresao, desna noga kod servisa je bila van kontrole i ne čudi što je Rodžer brzo završio posao u uvodnom delu igre.

Ipak, problem za najuspešnijeg tenisera svih vremena bio je taj što, usled tolikih "poklona", nije uspeo da uhvati ritam, posebno kod riterna.

Imao je sreću da agresivnošću spase dve brejk lopte na startu, ali kada je krenuo da propušta svoje šanse, vratio je protivnika u igru. Marin je počeo da podiže uspešnost kod servisa, posebno ubojit je bio je onaj po dijagonali na bekhend Švajcarca, pa se nekako držao u životu.

Nije ga omela ni neiskorišćena set lopta u desetom gemu, uprkos i dalje brojnim greškama i doveo je sebe u situaciju da u taj brejku izjednači. Forhend riternom je vratio mini brejk zaostatka, da bi se istim udarcem izborio i za izjednačenje u setovima.

Dobili smo meč, čak je u nekim trenucima delovalo da je mentalna prednost na strani Čilića, pošto je Federera u egalu ostavljao samo servis. Izdržao je do 3:2, da bi onda počeo još jedan katastrofalan gem Hrvata – zicer u mrežu, još dva jeftino izgubljena poena i brejk je bio neminovan.

Dvadesetak minuta kasnije branilac titule imao je 2-1 u setovima i brejk u četvrtom – logično, svi su pomislili da je kraj blizu. Svi sem Marina Čilića.

Sačekao je "traljavi gem" na servis 36-godišnjaka, zakoračio u teren i započeo neverovatnu seriju gemova. Dobio ih je pet u nizu i uz još jedan brejk stigao na korak od 2-2. Kao kada je Entoni Džošua, onim čuvenim aperkatom niotkuda, u finišu meča nokautirao Vladimira Klička, tako je Marin na konopce poslao Federera. Kao i u polufinalu sa Rafaelom Nadalom, od njega je zavisio ishod poena i samo je pukim čudom ostao bez brejka i na otvaranju petog seta.

To malo "čudo" ga je, na kraju, i delilo od reprize uspeha iz 2014. jer je poklekao već u narednim trenucima – Federer je ubacivao blok riterne iz bekhenda, nekako iznuđivao greške i uskoro uspeo da prelomi susret u svoju korist. Napravio je brejk, potom još jedan i, baš kao i prošle godine, sačekao da mu "čelendž" potvrdi 20. Grend slem titulu.

"Imao sam malu šansu početkom petog seta, ali je tada Federer odigrao sjajno i potpuno zasluženo pobedio. Ono što on čini iz godine u godinu, zajedno sa svojim timom, prosto je neverovatno", kazao je od ponedeljka treći igrač na ATP listi.

Onim brojevima iz uvodnih redova treba dodati ukupno 96 pehara u vitrinama, skoro 1.150 pobeda kao profesionalca i 302 nedelje provedene na prvom mestu.

Kada smo kod toga, imaće samo 155 bodova manje od prvoplasiranog Nadala i već na nekom od sledećih turnira šansu da se vrati tamo gde mu je mesto – na tron muškog tenisa.

Federer R. Vs Cicic M. #tennis #federer #cilic #austalianopen#ao

A post shared by *BEST*HD*SPORT* (@best.hd.sport) on

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d