Nova vest
Tenis

Petak, 26.01.2018.

15:00

Trideset

U svetu tenisa postoje četiri Grend slema – najveći turniri koji se održavaju u Australiji, Francuskoj Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Trideset
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Tako je od nastanka 'belog sporta' krajem 19. i početkom 20. veka i svaki od turnira održava se jednom godišnje.

Ako znamo da u proseku jedna teniska karijera traje otprilike 15 godina, prostom matematikom dođe se do računice od 60 nastupa na Grend slemovima i to u slučaju da nijedan ne propustite.

Odmah ćemo iz kalkulacija izbaciti prvih 10 nastupa koji "odu na uvodne godine kada još niste vrhunski teniser", pa nam ostane 50 učešća za što bolje mesto u istorijskim knjigama. Neki budu zadovoljni drugom nedeljom, nekom uspeh karijere bude finale, oni uspešni imaju po nekoliko titula, samo kod najboljih je taj broj dvocifren. Naravno, neki ostanu bez ikakvog rezultata, potpuno zaboravljeni.

Rodžer Federer će u nedelju, od 9.30 u Melburnu igrati svoje 30. Grend slem finale! I ne samo to, boriće se za jubilarnu, 20. titulu u karijeri.

Švajcarac je, nakon što je 14. put iz isto toliko pokušaja prošao četvrtfinale Australijan opena, kao pobednik izašao i u polufinalnom meču, pošto mu je Hjeon Čung predao meč u finišu drugog seta. Čung je morao da se povuče pri rezultatu 6:1, 5:2 zbog velikih problema sa žuljevima, pa će se Federer za titulu nadmetati sa Marinom Čilićem iz Hrvatske.

"Srećan sam što sam u finalu, ali ne volim što je na ovakav način. Imao je divan turnir", rekao je Federer.

I pre meča se znalo da je veliki favorit i da će Južnokorejac, uprkos činjenici da je napravio neverovatan uspeh u Melburnu, teško moći da ponovi partije iz prethodnog dela turnira, posebno one sa Aleksanderom Zverevim i Novakom Đokovićem.

To je bilo jasno već od prvog gema u kojem je pretrpeo brejk, da bi sve dileme bile rešene kada je promašio forhend na brejk šansi u sledećem. Federer se izvukao i onda je, kako su to kolege dobro istakle, Hjeong bio kao na strelištu.

Kod rezultata 4:1 Čung je posle izgubljenog poena nešto dobacio sudiji, a kada je Karlos Ramos posegao za telefonskom slušalicom, odmah se znalo šta sledi. Dvadesetjednogodišnjak iz Suvona izdržao je još dva gema, pre nego što je izbacio slajs van terena i ostao ispred stolice da pruži ruku protivniku.

"Bio sam svestan da ima problema sa stopalom, šepao je ovih dana u svlačionici. Ali je slične probleme imao i pre nego što je pobedio Novaka Đokovića", dodao je Federer koji će igrati svoje sedmo finale u Melburnu i do sada ima pet titula.

Čung, kojem engleski jezik nije jača strana, na konferenciji je prepustio odgovor treneru, delom i zbog toga što verovatno nije ni razumeo "previše brzo" pitanje novinara.

"Imao je žulj do žulja – pokušavali smo da uklonimo tu kožu, a onda je ostalo samo živo meso. Pokušavali smo da mu dajemo injekcije protiv bolova, ali je ovo bilo najviše što je mogao da pruži. Razlog pojave žuljeva je verovatno veliki broj mečeva koje je odigrao tokom dve nedelje", rečeno je iz njegovog tima.

Iako razlog za predaju ne deluje toliko ozbiljno, svaki sportista koji je imao ozbiljnih problema sa žuljevima, uključujući i mene, zna kroz kakav se pakao prolaze dok oni ne zarastu. Ne samo da je to dug i mukotrpan period, već ovakva vrsta problema, ako se ne tretira na pravi način, može da izazove mnogo veće poteškoće. Svakako da nije ozbiljna kao neke druge povrede, ali dovoljno neprijatna da vas spreči da odigrate jedan od najvažnijih mečeva u životu.

"Igrao sam mnogo mečeva u karijeri sa žuljevima i to neverovatno boli, verujte mi. Znam kako neprijatni mogu da budu, da u jednom trenutku dođete u situaciju da više ne možete da se pomerite", pružio je Švajcarac podršku rivalu za kojeg ne morate da brinete – biće on sigurno top 5 igrač.

I nakon nepune dve nedelje zanimljivog tenisa, promenljivog vremena, iznenađenja i senzacija, došli smo do poslednjeg vikenda i najvećeg meča u muškoj karijeri. Pre reprize vimbldonskog uživaćemo u ženskom finalu, a onda će oči sportskog sveta u nedelju ujutru po srednjoevropskom vremenu biti uprte u 'Rod Lejver arenu'.

Statistički podaci ispod jednog od imena dvojice finalista biće drastično drugačiji.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d