Nova vest
Tenis

Utorak, 23.01.2018.

05:10

Specijalista o Novakovoj povredi, tetivama, riziku operacije

Doktor Piter Brukner, specijalista i profesor sportske medicine na univerzitetu "La Trobe", nije siguran da bi Novaku Đokoviću pomogla operacija lakta.

Izvor: B92

Autor:B92

Specijalista o Novakovoj povredi, tetivama, riziku operacije
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Đoković je pauzirao prethodnih šest meseci zbog povrede lakta, vratio se na Australijan openu, ali je ponovo osetio bolove u porazu od Hjeona Čunga u četvrtoj rundi.

Od našeg specijalnog izveštača iz Melburna Nikole Đukića.

"Problem je što je pokušao bez operacije, ali očigledno nije dalo rezultate. Da li će hirurški zahvat nešto značiti, to je diskutabilno", rekao je Brukner, čiji brojni klijenti dolaze iz sveta fudbala, australijskog fudbala, kriketa...

"Da su mislili da je operacija najbolji metod, uradili bi je pre šest meseci. Deluje da je tkivo vrlo oštećeno i nije baš tako lako ga oporaviti. U pitanju je problem koji je nastao konstantnim opterećenjem. Neverovatne sile 'prolaze' kroz te dve tetive tokom top spinova, pa nije iznenađenje da se to desi".

Osnivač Centra za sportsku medicinu u Olimpijskom parku uporedio je Đokovićevu povredu sa onima koje muče sportiste iz drugih sportova.

"To je kao Ahilova kod atletičara ili ona koja se nalazi u kolenu, a koja često strada kod košarkaša i odbojkaša. Nenormalna sila je pritiska, ona nema dovoljan dotok krvi i potrebno je mnogo vremena da zaceli. Zbog toga tražimo sve načine koji mogu da pomognu".

On smatra da je u tim slučajevima kortizon uvek dobra opcija, kao i krvne injekcije od novijih metoda, ali još nije potvrđeno da li je to ono što donosi boljitak ili sam period mirovanja tokom terapija.

"Tetive su među najvećim izazovima koju imamo u našoj oblasti. Kada se nađu u problemu, veoma ih je teško vratiti u prvobitno stanje kod elitnog sportiste. Znamo da Novak dobija najbolja mišljenja, najbolje fizioterapeute, terapije i sve ostale potrebne stvari. I sve to nije bilo dovoljno da izdrži toliki napor", zaključio je

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve