Nova vest
Tenis

Sreda, 17.01.2018.

08:09

Novi pokret, želja stara, ali mogući i novi problemi

Promene su ono što je obeležilo poslednjih godinu dana u životu Novaka Đokovića.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Novi pokret, želja stara, ali mogući i novi problemi
Foto: Screenshot TheTimes@Twitter

Dobio je drugo dete početkom septembra, promenio čitav stručni štab, nedavno je postalo jasno da umesto "Adidas" patika sada nosi "Asiks", ali je i u teniskom smislu došlo do promena…

Pauza od šest meseci i veliki problemi sa povredom lakta koju vuče već godinu i po dana uslovili su i promenu tehnike servisa, tačnije korekciju "petlje" kod tog udarca, o čemu su gotovi svi svetski mediji pisali.

Bogdan Obradović je pre nekoliko dana objasnio da skraćivanje zamaha u početnom procesu udarca može da smanji pritisak na lakat, a Đoković nam je otkrio da će i modifikacije na reketu pomoći da se ostvari željeni cilj.

"Ideja je da servis bude brži i precizniji, ne sporiji. Na terenu sam bio prvi put posle šest meseci i malo sam bio nervozan. Moglo je da se očekuje da u određenim elementima igre neću biti na vrhuncu, ali ih je protiv Janga bilo baš malo – jedino možda prvi servis koji je oscilirao više od ostalog. Bolje sam servirao na treninzima ovih dana nego na meču, ali mi to daje neku vrstu samopouzdanja za sledeće duele i treninge, jer tačno znam na čemu treba da radim kako bi taj udarac bio bolji", rekao je Novak.

Već u Melburnu je dostigao prosečnu brzinu prvog servisa od 187 kilometara na čas, što je, na primer, približno izdanju istog turnira iz 2016, kada je suvereno osvojio trofej. Taj statistički podatak bio je stabilan i otprilike u "ravni" tokom skoro dva sata borbe sa Amerikancem, ali je poznato da Novak nije bio među igračima koji prebrzo serviraju.

"Svestan sam da ne mogu da serviram toliko brzo kao Kirjos, Raonić i ostali… Ali to i ne tražim, želeo bih da u malom procentu bude brži, samo što hoću da ističem preciznost. To je nešto što je krasilo moj servis, na taj način sam uspevao da dobijem mnogo lakih prvih lopti nakon riterna, koje sam mogao da završavam u svoju korist ili da sebi otvorim teren".

Međutim, za razliku od šest testiranih duela iz 2016, među kojima je i onaj sa Simonom u kojem je napravio 100 neiznuđenih grešaka, brzina servisa je opadala kako je meč odmicao. Nekada to nije bio slučaj, obično bi ona rasla, ali je sada situacija nešto drugačija.

Duel sa Jangom na startu turnira prikazao nam je dve strane medalje zvane servis – smanjenje brzine bio je dokaz oscilacija, potom se uvukla nervoza i krenuo pad ne samo kod tog udarca, već i ukupnog nivoa igre. Već smo spomenuli da se onda oslonio na iskustvo i priveo meč kraju.

E sad, šta bi moglo da bude razlog ovakvog stanja – želja da se sačuva roviti lakat, mogućnost opuštanja pri ubedljivom vođstvu, ali i nešto što je američki kolega Kristofer Klari primetio. Njemu je Mačar Rid, analitičar u Teniskoj asocijaciji Australije koji ima doktorat na temu servisa, otkrio da postoje dokazi koji ukazuju na to da skraćena "petlja" kod početnog udarca može više opteretiti rame. Đoković ipak nije zabrinut, a znamo svi da je tokom karijere povremeno pauzirao i zbog bola u ramenu.

"Drugi servis je nešto što me je veoma obradovalo na početku. Odlično je funkcionisao, padao je duboko, sa različitim rotacijama. Napravio sam jednu duplu grešku, a dosta puta sam bio agresivniji kod drugog servisa. Osećao sam se samouvereno na tom udarcu, dok su svi ostali bili sjajni, kada se uzme u obzir činjenica da nisam igrao šest meseci", zaključio je Đoković.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve