Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.01.2017.

10:00

Sestre koje su promenile istoriju tenisa

Od prvog poena drugog polufinala bilo je jasno da će se u borbi za titulu na Australijan openu naći dve sestre – Venus i Serena Vilijams.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Sestre koje su promenile istoriju tenisa
Photo by Getty Images/Clive Brunskill/Allsport

Mlađa je odmah na startu meča sa Mirjanom Lučić-Baroni nagovestila da nema nameru da komplikuje i na surov način prekinula bajku hrvatske veteranke.

Meč je trajao samo 50 minuta – posle uvodna dva gema krenula je nezaustavljiva Serenina serija tokom koje je Mirjana bila samo posmatrač na terenu 'Rod Lejver arene'.

Na kraju, upisala je 14 vinera, napravila 10 neiznuđenih grešaka i iskoristila 5 od 6 brejk šansi, dok je njena starija sestra posle preokreta eliminisala Koko Vandevej.

U duelu dve Amerikanke koji je prethodio, 36-godišnja Venus je uspela da se izvuče iz neugodne situacije i dođe do finala Ozi opena posle 14 godina. Poslednji put je ovde igrala 2003, kada je izgubila upravo od Serene.

"Ne znam ko će igrati u finalu, ali se nadam da će biti još jedna koja se preziva Vilijams", izjavila je Venus nakon svog meča i želja joj se ispunila.

Dve tamnopute devojke iz Kalifornije krajem prošlog veka nagovestile su da će menjati tenisku istoriju na gotovo svakom turniru i to se obistinilo. U početnim fazama karijere prednjačila je Venus, koja je stigla do sedam Grend slem titula iz 14 finala. Pet puta je bila najbolja na Vimbldonu i dva puta na US openu, kada je primat preuzela Serena.

"Ponosna sam na Venus, ona mi je inspiracija. Starija sestra – ona mi je život, ljubav... Znači mi sve na svetu i mnogo sam srećna zbog rezultata koje je napravila", istakla je 35-godišnja Serena.

Najbolja teniserka svih vremena igraće za svoju 23. titulu na nekom od četiri najveća turnira, čime bi mogla da dođe na samo korak do apsolutne rekorderke Margaret Kort. Već šest puta je dizala pehar u Australiji, ali sada je čeka najteža protivnica.

Jedine su dve žene koje su igrale jedna protiv druge u četiri uzastopna Grend slem finala, zajedno drže ukupno 120 titula (49-71), a za Sjedinjene Američke Države su osvojile sve što se može osvojiti. Obe imaju po trofej iz FED kupa, kao i po jednu olimpijsku medalju u singlu i po tri u dublu.

Igrajući u konkurenciji ženskih parova osvojile su 21 zajedničku titulu, od kojih je 13 bilo na Grend slemovima.

Ne treba ni spominjati da su tokom karijera obe držale prvo mesto na WTA listi, na koje Serena ima šansu da se vrati, ukoliko bude trijumfovala u subotu. Međutim, posebno je zanimljiv njihov međusobni skor – sa različitih strana mreže našle su se ukupno 27 puta, a mlađa vodi sa 16-11 u pobedama.

Dobila je poslednja tri, ali ni od jedne igračice nije pretrpela toliko poraza.

"Ona je moja najteža protivnica, niko mi nije pobedio toliko puta kao ona. Imamo mnogo mečeva i odličan međusobni skor. Ko god da pobedi, to ćemo biti mi. Obe smo prošle mnogo i zaslužile smo da budemo ovde. Jedna od Vilijamsovih će sigurno osvojiti i mnogo sam srećna zbog toga", dodala je Serena.

U finalima Grend slemova je 5-2 za Serenu, koja je direktno onemogućila stariju sestru da kompletira pehare sa sva četiri najveća turnira. Ipak, rivalitet ne postoji.

"Osveta je reč koju nikada ne upotrebljavam. Naravno da želim titulu. Prošlo finale u Melburnu je bila kraljevska bitka, toliko je bilo napeto. Nikako nisam mogla da je nadigram, igrala je izuzetno dobro, bilo je predivno. Kada igram protiv nje, imam osećaj da je sa druge strane najveći takmičar u našem sportu. Ne mogu da se borim sa šansama, mogu jednostavno da izađem i pokušam da pobedim. Neće biti lagan meč, znam da neće. Morate da se kontrolišete, pokušate da 'spakujete protivnicu u kutiju', a ta protivnica je vaša sestra i ona je više nego strava", zaključila je Venus.

Istovremeno, sa mnogim uspesima na terenu, stigli su brojni problemi van njega – obe su bile teško povređene i bolesne, što je njihova dostignuća podiglo na potpuno novi. Takođe, čitave karijere su im obeležene ne baš velikom naklonošću domaće publike zbog boje kože, ali su i to uspele da prebrode.

Venus i Serena Vilijams su već pobedile.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

15 h

U fokusu

Vidi sve