Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 16.01.2017.

13:00

Užarena košnica, Viktor maratonac, Duci zna za laptop

Srbiju je okovao novi hladni talas – meteorolozi su najavili da će temperatura ove nedelje retko kada prelaziti nula stepeni.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Užarena košnica, Viktor maratonac, Duci zna za laptop
Photo by Graham Denholm/Getty Images

Od četvrtka se očekuje i povećanje padavina, ponegde i sneg, sve suprotno od vreline koja polako zahvata 15.000 kilometara daleku Australiju.

Posle dva-tri svežija dana, na startu Australijan opena upeklo je sunce i vrlo brzo temperatura je dostigla maksimalna 32 stepena.

Velika vrućina nije smetala navijačima da već od 10, sat vremena pre početka mečeva, naprave nepreglednu kolonu na kapijama Melburn parka. Ja sam se poprilično oznojio dolazeći do kompleksa, ne smem ni da zamislim kako je bilo njima dok su čekali.

Samo što sam prošao kapiju otvorio se jedan novi svet, potpuno suprotan od onog u kojem sam bio juče – navijači su se slivali sa svih strana prema terenima, klinci su jurcali između brojnih igrališta, pomoćno osoblje sprovodilo one koji nisu znali kuda da idu... U nedelju je sve bilo mirno, činilo se čak da neki delovi oko stadiona neće biti spremni, ali to je bila samo loša procena. Košnica je primila sve koji su došli, njih nešto manje od 48.000 i vrlo brzo je postala užarena.

Vremenom su se između i na terenima pojavile mobilne lekarske ekipe kako bi pomogle onima koji nisu dobro podneli vrućinu. Takvih je bilo mnogo – tokom meča Dušana Lajovića i Stefana Robera jedna skupljačica lopti je kolabirala i više od pola sata nije mogla da dođe sebi. Plakala je kao kiša, dok su ostali pokušavali da je smire. Koko Vandevejg je zamalo izbegla da postane prva "žrtva" toplotnog udara i smogla je snage da pobedi Robertu Vinči.

Tokom bogatog programa prvog dana kolege i ja smo pokušali da se zaštitimo mazanjem krema za sunčanje, nije pomoglo i pocrveneli smo kao rakovi. Ne brinite, nismo mazali jedni druge. :)

Sve je počelo je dramatičnim duelom između Jelene Janković i Laure Zigmund na osmici – Srpkinja je uspela da se revanšira Nemici za prošlogodišnji poraz, tek nakon tri seta iznurujuće borbe. Odigrano je samo 27 gemova u meču koji je trajao dva sata i 40 minuta. Jelena je bila nervozna, a kakvi su vremenski uslovi potvrđuje njena izjava na konferenciji za medije.

"Uslovi su bili teški, velika je vrućina i u jednom trenutku sam pomislila da će đonovi da mi izgore. Mislila sam negde da izujem patike da mi se ohlade stopala – toliko je bilo teško. Sada jedva hodam, još uvek mi bride stopala", rekla je Jankovićeva uz karakteristično duhovite komentare o umoru i "starim kostima".

Nastavljeno je maratonom na terenu broj 22 gde su se sastali rivali sa Balkana – Viktor Troicki i Damir Džumhur. Viktor je priznao da je sam vratio rivala u igru prilikom vođstva od 2-0 u setovima, ali da se "restartovao" na vreme i prošao dalje.

I on je poput Jelene bio raspoložen za razgovor, da bi se onda ozario pošto sam ga pitao šta će mu reći Janko Tipsarević ako mu preuzme nadimak 'maratonac'.

"Ja držim rekord sa najviše uzastopnih mečeva odigranih u pet setova. Iako takav rekord ne postoji zvanično, ne drži ga Janko", nasmejao se Troicki. "On je na početku karijere imao mnogo takvih duela, ali ne zaredom. Ja sam vezao sedam! Njegov je nadimak i dalje, ali sam sada možda odigrao i više od njega".

Sledeći protivnik biće mu Paolo Lorenci kojeg je savladao prošle nedelje u Sidneju, dok će spomenuti Lajović na megdan Žo-Vilfridu Congi. Trijumf nad Roberom obeležila je fantastična srpska publika koja je gotovo ispunila tribine i glasno ga podržavala od početka do kraja.

Duci ih je više puta pohvalio, a na njegovo pitanje kako nam se čini Melburn, uglas smo rekli da je mnogo bolje jer smo došli sa minus 15.

"Prvi put sam ovde, tako da svakako uživam", odgovorio sam mu.

"Aaa ti si onaj što je izgubio laptop? Imao si sreće što su ti ga vratili", konstatovao je. Dobre vesti se očigledno daleko čuju.

Za kraj, znate onu scenu iz filma "Sam u kući 2: Izgubljen u Njujorku", kada Kevin i njegova braća i sestre treba da otvore milion božićnih i novogodišnjih poklona u hotelu Plaza? Tako sam se ja osećao svaki put kada bih zavirio u do sada neistraženi deo Melburn parka.

Poslednji i najveći sam "otvorio" na 'Rod Lejver areni' u smiraj dana, prvi put u životu gledajući Rodžera Federera na delu, želja koja je do sada bila neostvarena.

Odoh da se posvetim ostatku meča, vi ostanite uz B92.net i čitajte sve što smo vam spremili o Australijan openu, a mi se čujemo već sutra.

Slajsom šaljem pozdrave iz Melburna.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve