Nova vest
Tenis

Nedelja, 29.01.2017.

19:30

Heroj XIV dana: Veliki povratak neuništivog Federera

Slavni švajcarski teniser Rodžer Federer vratio se na tenisku scenu u velikom stilu. Osvojio je 18. Gren Slem i peti put trijumfovao u Melburnu.

Izvor: SARA MILIĆEVIĆ

Autor: SARA MILIĆEVIĆ

Heroj XIV dana: Veliki povratak neuništivog Federera
Getty Images

Retko ko je pre 14 dana pomislio da će se u finalu Australijan opena naći dobro poznati protivnici – Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Glavni favoriti za titulu u Melburnu ispali su neočekivano i rano, pa se postavljalo pitanje da li ćemo gledati klasik finale – Fedal.

To se i desilo. I jedan i drugi su prerano , prošle godine, završili polusezonu zbog povreda pa su se ovoga puta u finalu borili kao deveti i 17. nosilac na turniru.

Federer je stigao do petog pehara u Melburnu i prvog posle 2012. godine, kada je slavio u finalu Vimbldona.

Legendarni Švajcarac je protiv ‘Bika sa Maljorke’ odigrao 100. meč na Australijan Openu i obeležio ga je na najlepši način - pobedom i novim Grend Slem trofejom.

Federer je prošle godine imao problema sa povredom kolena zbog čega nije igrao na Olimpijskim Igrama u Riju, kao i na Otvorenom prvenstvu Amerike, ali se poslednjih šest meseci posvetio pripremama za ovo takmičenje, a sada mu se to isplatilo.

„Poslednjih šest meseci su bili teški. Nisam bio siguran da li ću uspeti da se vratim. Rafa, nastavi da igraš, potreban si tenisu. Odigrao sam neverovatan turnir, ne mogu da budem srećniji trenutno.“

Teniska publika uživala je u reprizi finala Australijan Opena 2009. godine. Ovo finale nije donelo sprektakularan tenis kao što se možda očekivalo, ali jeste dramu, a Federer je preokretom u petom setu stigao do toliko željenog trofeja.

To je bio 35. međusobni okršaj Španca i Švajcarca, a 35-godišnjiak je smanjio vođstvo Nadala, koji je ostao na 14. Gren Slem trofeja, na 23:12.

Gubio je 3:1 u petom setu, ali je onda neverovatnom igrom dobio pet gemova zaredom, izvukao se u zadnjem i slavio 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3. Pre nekoliko godina Federer bi možda u tom petom setu i posustao. Imao je takvih problema kad bi igrao protiv Nadala, skratila bi mu se ruka u ključnim trenucima, ali ne i danas.

Sa nepunih 36 godina i kao 17.igrač sveta nije imao šta da izgubi. I da nije dobio, ne bu mu niko zamerio, ali je Švajcarac na ‘Rod Lejver areni’ priredio publici neke neverovatne poteze zbog čega se i smatra jednim od najboljih tenisera svih vremena.

Federer je rekao da bi voleo da postoji nerešen rezultat u tenisu jer bi rado podelio trofej sa Nadalom.

„Želeo bih da i ja čestitam Rafi na neverovatnom povratku tenisu. Mislim da ni on ni ja nismo verovali da ćemo biti u finalu Australijan opena. Tenis je težak sport, ne postoji nerešen rezultat. Da postoji, bio bih srećan da podelim titulu sa Rafom“, rekao je Federer na ceremnoji dodele pehara.

Na startu takmičenja savladao je Jirgena Melcera u četiri seta 7:5, 3:6, 6:2, 6:2, dok je u drugom kolu pobedio Nou Rubina, 181. tenisera na ATP listi.

Do osmine finala stigao je pobedom nad Tomašom Berdihom sa 6:2, 6:4, 6:4, gde je posle preokreta savladao Keija Nišikorija - 6:7, 6:4, 6:1, 4:6, 6:3.

Rodžer nije imao nikakvih problema protiv Miše Zvereva u četvrtfinalu – 6:1, 7:5, 6:3, a u švajcarskom polufinalu posle velike borbe i drame pobedio je Stana Vavrinku laganih 3:0, po setovima 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3.

A u klasik finalu – slavio protiv velikog rivala Rafaela Nadala sa 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Iako su mnogi smatrali da je Švajcarac zreo penziju, on je ovom pobedom pokazao da još uvek ima šta da ponudi teniskom svetu i to u četvrtoj deceniji.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

20 h

U fokusu

Vidi sve