Nova vest
Tenis

Subota, 28.01.2017.

18:40

Heroina XIII dana: Jedna jedina – Serena Vilijams

Posle finala u ženskoj konkurenciji u Melburnu više nema dileme ko je najbolja teniserka u istoriji.

Izvor: SM

Autor: SM

Heroina XIII dana: Jedna jedina – Serena Vilijams

Serena Vilijams pobedila je stariju sestru Venus u dva seta 6:4, 6:4 i osvojila svoj sedmi Australijan open, ukupno 23. Grend Slem u karijeri.

“Sjajan je osećaj osvojiti 23 Grend Slem trofeja. Zaista se sjajno osećam. Jurila sam ga dugo, baš dugo, a kada je došao na dohvat ruke, znala sam da imam priliku i tu sam. Osećaj je sjajan, a nema boljeg mesta za rekord od Melburna", rekla je Serena.

Legendarna američka teniserka prestigla je Štefi Graf na večnoj listi najuspešnijih teniserki u "open eri“, a približila se Margaret Kort koja je prva sa 24 Grend Slem titule.

"Nikada nisam razmišljala o broju (titula). U tome je lepota. Kada sam počela da igram tenis, samo sam želela da osvojim grend slem. Posle toga sam samo želela da pobeđujem. Svaki put kada izađem na teren, želim da pobedim. Jednu stvar koju sam naučila jeste da moraš da uživaš. U tome je stvar, pre Australijan opena imate nekoliko meseci za odmor i opuštanje, a ostali Grend Slem turniri su blizu tokom sezone", dodala je 35-godišnja teniserka.

Serena vodi u pobedama 17:11, a poslednji put sastale su 2015. u četvrtfinalu US Opena, kada je slavila Serena (6:2,1:6, 6:3).

Prvi njihov duel bio je upravo na Australijan Openu 1998, kada je Venus bila bolja 7.6, 6:1.

Serena se ovim trijumfom vratila se na prvo mesto na WTA listi koje joj je prošlog septembra preuzela Andželik Kerber iz Nemačke.

"To je bonus. Zaista nisam znala. Dobar je osećaj. Volim da budem na vrhu, volim taj osećaj. Na početku turnira pitala sam trenera da li ću biti prva ako osvojim turnir, a on je rekao: 'Ne, ne, ne'. Danas na ceremoniji dodele pehara rekli su između ostalog i da sam novi broj jedan i tada sam pomislila: 'Zaista?'", rekla je ona.

Pre 14 godina legendarne sestre igrale su u finalu u Melburnu, kada je takođe uspešnija bila Serena, a zanimljivo je da su zajedno u dublu ovaj turnir osvajale četiri puta.

"Čestitam ti na 23. Grend Slem tituli, imala sam neke čudne poraze od tebe tokom karijere, ali bilo je sjajno imati rivaliltet sa tobom. Kad ja nisam uspela da to postignem, tu si bila ti. Neverovatno sam ponosna na tebe... Gde je ona nestala?", okrenula se oko sebe Venus, da bi joj se obratila. "Bilo je teško, volim te", rekla je Venus posle današnjeg finala.

Serena je posle meča na poklon dobila patike njenog sponzora "Najki", na kojima je napisan broj 23, vezano za broj Grend Slem titula.

Legendarna američka teniserka ponosna je vlasnica 37 titula: sedam Vimbldona, sedam Australjan Opena, šest US Opena, tri Roland Garos i 14 titula u dublu.

Serena ne misli još da stane i da osvoji još neki Grend Slem, a možda i dva, kako bi prestigla Margaret Kort, ako joj ovo nije dovoljno, a verujemo da još nije.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve