Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 01.02.2016.

21:00

Na treningu sa Novakom: Potpuno je drugačiji od Federera

Erik Butorac, predsednik Veća igrača na ATP turu, otkrio je u blogu kako izgleda trening Novaka Đokovića.

Izvor: B92

Autor:B92

Na treningu sa Novakom: Potpuno je drugačiji od Federera
Getty images

Butorac je dobar dubl igrač, ima 34 godine, a pre pet godina je bio 17. igrač sveta u konkurenciji parova.

Prošlogodišnjie Otvoreno prvenstvo SAD srpski teniser je osvojio iako je u finalu igrao protiv fantastičnog Rodžera Federera i 20.000 navijača.

„Izgubio sam neizvestan meč trećeg kola na US openu 2015. godine od Žan-Žulijen Rožera i Orije Tekaua. Njih dvojica su bili najbolji dubl sveta te godine. Stajao sam u svlačionici. Na televizoru je bio Grenstend teren, tako da je bilo jasno da je neko gledao naš meč. Neko me potapšao po ramenu, bio je to Boris Beker. Razgovor je tekao ovako:

BB: Erik, bio je to odličan meč, veoma visok nivo.
Ja (utučeno): Da, hvala
BB: Ne, stvarno, mislim da ste odigrali odličan meč.
Ja: (zvanično sam ispao sa US opena): Da, bio je ok
BB: Odlučilo je samo nekoliko poena
Ja (malo mi se smučilo da pričamo o meču koji njega sigurno ne interesuje): Većina mečeva je takva
BB: Slušaj, znam da si upravo izgubio, ali Novaku je danas zaista potrebno da trenira sa levorukim igračem jer igra protiv Felisijana Lopesa sutra. Da li bi želeo?
Ja (napolju je 38 stepeni, vlažno je, moj kuk me ubija i premoren sam od dvosatnog meča): Da, naravno.
BB: Sjajno! Teren za trening broj jedan za sat vremena.


Polako sam prolazio pored praznih terena za trening i video da nekoliko hiljada ljudi očekuje naš, odnosno njegov trening. To je jedan od onih trenutaka kada je poslednja stvar koju sam želeo da uradim bila da se vratim na teren, a ispostavilo se da se toga najviše sećam sa US opena. Trenirao sam sa brojnim vrhunskim igračima tokom godina. To je jedna od prednosti kada ste levoruki, jer je tim momcima potreban neko da se spremaju za levorukog protivnika (hvala ti Rafa). U većini slučajeva kada sam trenirao sa vrhunskim igračima bilo je opušteno, Federer je najopušteniji od svih“, slikovito je Butorac objasnio kako je dobio priliku da trenira sa Novakom.

A onda je došao na red i trening sa najboljim na svetu.

„Novak je potpuno drugačiji od Federera. Od prve loptice bio je potpuno fokusiran na trening. Svaku lopticu koju je udario imala je svoju svrhu. Svaki dril je bio namenjen određenoj situaciji sa kojom će se suočiti protiv Lopesa narednog dana. Bilo mi je drago što sam prethodno igrao meč, jer smo posle samo nekoliko laganih udaraca po sredini terena počeli da sparingujemo intenzivno. Posle samo nekoliko minuta, Beker je dotrčao do mene i pitao da li mogu da počnem da prebacujem više bekhenda. Naravno, rekao sam. Posle jedne razmene ponovo je dotrčao i rekao: ’To je sjajno. Sada samo prebacuj bekhende, ali nemoj da ih guraš, šetaj Novaka po terenu.’ Nisam siguran da li je neko od vas sparingovao sa Novakom, ali nije baš najlakša stvar na svetu šetati ga po terenu bekhendom. Posle 10 minuta ’šetanja Novaka’ počeo sam da padam jer me je pitao da mu serviram.

Ja: Naravno. Gde želiš da ti serviram? (Kada sam trenirao sa ostalim vrhunskim igračima oni su voleli da uđu u ritam tako što im prvo serviram nekoliko slajs servisa, a onda nekoliko kik servisa).
Novak: Svejedno.
Ja: Da li želiš da počnem servirajući drugi servis ili da odmah počnem sa prvim?
Novak: Šta god.
Ja: Ne želiš da ti kažem gde ću servirati?
Novak: Da li misliš da će mi Felisijano reći?“

Butorac je objasnio da mu je taj trening sa Đokovićem otkrio koliko je najbolji igrač sveta posvećen i koncentrian na posao kojim se bavi.

„Novak je pobedio Felisijana Lopesa i osvojio je titulu, njegov treći Gren slem te godine. Da li je trening sa mnom napravio razliku? Verovatno da ne. Ali sam ja uvideo šta najbolji igrač sveta radi na treningu. Uvek sam verovao da sam organizovan i koncentiran na treninzima, ali on je bio na drugom nivou. Saznao sam da beskonačno udaranje po sredini nije dobro trošenje vremena. Otkrio sam da bi navijači mnogo više voleli da me gledaju kako treniram sa Novakom nego kako igram meč parova. I, saznao sam da bi trebalo da poradim na prebacivanju bekhenda, u slučaju da Novak ponovo pozove.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve