Heroina VI dana: Nesuđena umetnička klizačica

Španska teniserka Garbinje Mugurusa bila je jedna od favoritkinja za titulu na Australijan Openu i to je ostala sve dok nije naletela na Barboru Sticovu.

Izvor: JT

Subota, 23.01.2016.

15:51

Heroina VI dana: Nesuđena umetnička klizačica
Getty Images

Stricova je protiv Muguruse slavila sa 6:2, 6:3 i tako ostvarila svoj drugi najbolji rezultat na Gren slem turnirima. Do sada je najdalje došla na Vimbdlonu – do četvrtfinala 2014. godine.

Trijumf nad Mugurusom nije prvi veliki trijumf na nekom Gren slemu za češku teniserku, pošto je pre dve godine eliminisala Na Li.

Ono što je zanimljivo u njenoj priči jeste činjenica da je vrlo lako moglo da se desi da uopšte ne bude teniserka. Od pete do 12. godine je paralelno igrala tenis i bavila se umetničkim klizanjem, da bi se onda odlučila za reket.

Moja sestra je igrala tenis i ja sam išla na časove zbog nje. Kada sam prvi put uzela reket u ruke i počela da udaram lopticu o zid, svidelo mi se. U isto vreme sam išla i na umetničko klizanje i sa 12 godina sam morala da donesem odluku čime želim da nastavim da se bavim. Bila sam dobra u klizanju, ali je ljubav prema tenisu presudila“, rekla je Stricova.

Stricova trenutno drži 48. mesto na WTA listi, a najbolji plasman imala je u martu prošle godine, kada je bila na 20. poziciji.
Getty Images
Tokom karijere je imala mnogo uspona i padova, posebno zbog svog problematičnog ponašanja. Poznata je kao teniserka koja voli da lomi rekete kada joj ne ide kako bi ona želela, a čak dva puta joj se desilo da ’poludi’ u duelu sa Marijom Šarapovom.

Probleme nije imala samo zbog svog ponašanja, već i zbog dopinga. U oktobru 2012. godine je suspendovana jer je bila pozitivna na stimulant sibutramin, koji se koristi za smanjenje telesne težine. Stricova se branila time da je slučajno u svoj sistem unela tu zabranjenu supstancu kroz suplement za gubitak telesne težine, pa joj je kazna smanjena na pola godine.

Od tada, Stricova je počela svoj napredak, ali ju je na kraju koštala odluka da za trenera postavi svoj supruga Jakuba Herm-Zahlavu. Iako su više od pet godina uživali u zajedničkom životu i radu, prošle godine su odlučili da se razvedu, što se odrazilo i na njene rezultate. Da li će pobeda nad Mugurusom nešto promeniti, ostaje da se vidi, a njena naredna rivalka biće Beloruskinja Viktorija Azarenka.

Mislim da mi je danas sve polazilo za rukom. Plan mi je bio da igram svoju igru, malo mešam udarce, ali nije bilo lako. U sledeći meč ulazim sa velikim samopouzdanjem, pokušaću da ostanem fokusirana i idem na pobedu. Gledala sam Viktoriju na treningu, odlična je, ali želim samo da uživam i dam sve od sebe“, istakla je Stricova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: