JJ za B92: Mogu da budem bolja nego što sam bila 2008.

Osetila je kako je to biti najbolja na svetu, a iako su je povrede od tada omele da se vrati u sam svetski vrh, ne odustaje od toga.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 14.01.2016.

11:00

JJ za B92: Mogu da budem bolja nego što sam bila 2008.
Getty Images

Veruje da i dalje može do Gren slem trofeja, sanja olimpijsku medalju u Rio de Žaneiru i naglašava da je konačno pronašla pravi recept.

U intervjuu za B92 između dve teniske sezone Jelena Janković je pričala o tome kako je zavolela tenis, šta je tera da ide dalje i još nekim temama...

Krenimo od početka. Jelena je zavolela tenis uz starijeg brata Marka, pošto joj je, kako kaže, bila potrebna zanimacija pored škole jer je bila hiperaktivno dete.

Brat mi je bio idol, želela sam da radim sve što i on. Uz časove klavira, odlučila sam da krenem na tenis, da bih iskoristila to što nisam mogla da stojim u mestu. Vrlo brzo sam zavolela tenis, mnogi su mi govorili da sam veoma talentovana i da bih jednog dana mogla da budem profesionalac. Tada nisam pomišljala na to, pošto nisam počela da igram da bih postala broj jedan na svetu, već da bih iskoristila energiju na pametan način“.

Vrlo brzo, rezultati su došli, osvojila je Australijan Open u konkurenciji juniorki i postala najbolja na svetu u toj konkurenciji. Usput školu nije zapostavljala, pošto je to bio jedan od uslova koji su joj roditelji postavili da bi mogla ozbiljnije da se posveti tenisu.
Getty Images
Kako sam napredovala, tako su stručnjaci govorili da bi trebalo ozbiljnije da počnem da se bavim tenisom jer imam potencijal. Roditelji su mi rekli da mogu, ali da moram da nastavim sa školovanjem jer obrazovanje mora da mi bude prioritet. Nikad se ne zna da li ćeš uspeti, a ja sam morala da se spremim za budućnost. Tek kada sam osvojila juniorski Australijan Open počela sam da razmišljam o tome da bih mogla da budem profesionalac. Srećom, postala sam broj jedan na svetu i postigla sam velike uspehe“.

Njen talenat nije promakao poznatom stručnjaku Niku Bolitijeriju, pa se već kao tinejdžerka preselila na Floridu u želji da stigne do samog svetskog vrha. Iako je mnogo napredovala, ističe da joj je to bio jedan od najtežih perioda u životu.

Kada sam otišla u Ameriku, još sam praktično bila dete. Osećala sam se kao na drugoj planeti, odvojena od porodice i prijatelja, ali sam želela da ostvarim svoj cilj. Taj period mi je bio najteži do sada jer sam navikla da budem okružena ljubavlju svoje porodice, imala sam svoje društvo sa kojim sam se družila. Kada sam bila odvojena od svega toga, bilo mi je teško, mnogo sam i plakala, čak sam htela da se vratim kući. Ali, u isto vreme sam razmišljala o tome da moram da se odreknem nečega da bih uspela“.
Getty Images
Po Jeleninim rečima, u svemu tome mnogo joj je pomoglo to kako je vaspitana jer iako je poznata ličnost, ne ponaša se tako.

Volim kada su ljudi skromni i normalni, kada čvrsto stoje na zemlji. Tako sam vaspitana, volim ljude, spontanu, pozitivnu stranu, veselje. Vesela sam po prirodi, tako sam vaspitana. Mene nikada ništa neće promeniti, uvek ću ostati ista i na zemlji i to smatram svojim najvećim uspehom“.

Pored toga što je vesela i pozitivna, Jelena ističe da je veliki borac i da se ne predaje lako.

Veliki sam borac i nikada se ne predajem. Najlakše je odustati kada vam je teško, to samo gubitnici rade. Uvek sam težila tome da pronađem ključ, da se vratim, analiziram svoje greške i naučim nešto iz njih, krenem napred i nađem put da se vratim. Nažalost, posebno tokom poslednjih sezona sam imala povrede koje su mi mnogo teško padale, i fizički i psihički, da bih se oporavila i smogla snage da se vratim i odigram najbolje što mogu“.
Getty Images
Protekla sezona bila je posebno teška za JJ, pošto je praktično išla iz povrede u povredu, ali je pri kraju uspela da nađe svoj ritam i osvoji tri titule.

Nije lako, možda je još teže da se čovek psihički motiviše, da nađe snagu i volje jer sam ja prošle godine imala velike probleme sa leđima, a kada sam se vratila na teren, pojavio se problem sa mišićem na butini. Uz to, imam hronični problem sa stopalom, koji me je sprečio da igram u Fed kupu, a iako on može da se reši samo hirurškim putem, terapije su mi pomogle da to ne utiče na mene. Iskreno, imam osećaj da sam se poslednjih meseci vratila, da igram mnogo bolje, telo mi je ojačalo. Svesna sam da mi je potreban konstantan rad i trud da bi mi se telo dovelo na određeni nivo da bih mogla da se borim sa najboljima na svetu, osvajam turnire u budem pri vrhu. Tek pri kraju sezone sam uspela da ostvarujem pobede nad teniserkama koje su mi ranije zadavale probleme, dobila sam samopouzdanje i novu želju da napredujem, radim na sebi i budem bolja“.

Popularna JJ veruje da bi 2016. godina, ako je zdravlje bude poslužilo mogla da bude njena najbolja u karijeri.

Nadam se da ću se ako me zdravlje posluži vratiti u svetski vrh jer mislim da to mogu i da je pravi trenutak. Mislim da je glavni razlog zašto to nisam uspevala prethodnih sezona to što zbog neadekvatne pripreme nisam mogla da igram dobro u kontinuitetu. Odigrala bih dobro jedno, dva do tri kola i više ne bih imala snage. Povrede su krive što nisam imala kontinuitet u radu, pa tako i unapređivanju igre i jačanju tela, ali i psihe. Radila sam posebno na tome da bih došla do nivoa kojim bih bila zadovoljna, verujem da sam našla formulu za uspeh, a sada su samo bitne volja i motivacija, da li ja to želim ili ne“.
Getty Images
Najbolja srpska teniserka nije na najbolji način započela sezonu na turnirima u Brizbejnu i Sidneju, ali ima velika očekivanja od njega i ne odustaje od najviših ciljeva.

Ubeđena sam da bi ova sezona mogla da bude moja najbolja. Nadam se, imam velike ciljeve i motivisana sam za velike uspehe. Posebno zbog Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, volela bih da osvojim jednu od medalja, to mi je san. Mnogo volim da igram za svoju zemlju, uvek dajem više od svojih mogućnosti, mnogo sam srčana, borbena i veliki patriota. Baš zato mislim da ukoliko nastavim da radim ovim tempom i dođem do kontinuiteta u radu biću bolja nego kada sam bila najbolja na svetu 2008. godine“.

Iako ove godine puni 31 godinu, Jankovićeva ne razmišlja o kraju karijere, ali priznaje da joj treninzi mnogo teže padaju sada nego pre desetak godina.

Sve zavisi od toga koliku strast ja budem osećala prema tenisu i koliko će me zdravlje služiti. Volim da se takmičim, to je nešto što volim najviše na svetu, ali sam sve starija i mnogo mi teže padaju treninzi, zagrevanje i rehabilitacija, sve ono što tenis zahteva da bih bila na vrhunskom nivou. Kada bih mogla samo da izađem na teren i da se nadmećem, igrala bih do 50“, rekla je Jelena Janković za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: