Gluvi teniser – inspiracija Novaku, Rafi, Rodžeru...

Sa 14 godina osvojio je prve ATP bodove, sa 15 je već bio na pragu Top 500, da bi dve i po kasnije počeo borbu za plasman među 200 najboljih igrača sveta.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Ponedeljak, 11.01.2016.

23:00

Gluvi teniser – inspiracija Novaku, Rafi, Rodžeru...
Photo by Elsa/Getty Images

Svaka priča o teniseru koja počinje ovim rečima ne bi bila previše interesantna da se ne radi od Duk-hi Liju, mladom momku iz Južne Koreje koji je potpuno gluv.

Duk-hi rođen je 29. maja 1998. u Ječeonu, gradu u centralnom delu zemlje koji broji nešto manje od 150.000 ljudi.

Doktori su već na prvi pogled shvatili da sa bebom nešto nije u redu – rođen je potpuno gluv, ali mu to nije smetalo da nekoliko godina kasnije odluči da se bavi tenisom.

„Gluvoća je za mene poseban dar na terenu“, rekao je mladi Korejac kojem je san da osvoji Gren slem i bude broj 1.

Počeo je sa posebnim treninzima i vrlo brzo odlučio da igra juniorske turnire. I pored hendikepa, sve je bilo podređeno sportu. Imao je sedam godina kada je prvi put uzeo reket u ruke, a iste je saznao ono što je mučilo sve njegove ukućane.

„Bio sam drugi razred kada su me odveli kod lekara. Dobio sam slušni aparat i tada sam i ja shvatio da sam gluv“, kazao je Li koji je do tog trenutka mogao da čuje samo vibracije. Na cenu su stupili roditelji i ujak, inače bivši teniser – insistirali su na bavljenju sportom, bio gluv ili ne. Što se samog tenisa tiče, tajming je jedan od najvažnijih segmenata igre – mogućnost da precizno odredite trenutak kontakta reketa sa lopticom, povećate brzinu udarca koji vam je upućen, menjate pravac udarca, način na koji ga izvodite...

Zbog nemogućnosti da čuje od najranijih teniskih dana morao je da radi po posebnom programu, pa je verovatno jedini ’samouki’ teniser na svetu. Oslanja se na instinkt, vid i telesne osećaje koji mu pomažu pri anticipaciji protivnikovih poteza, ali i pripreme sopstvenih udaraca. Sve ostale telesne mogućnosti preuzele su primat u nedostatku sluha.

„Možda drugi misle da mi je teško, ali ja nemam problem s tim. Gluvoća je poseban dar koji drugi igrači nemaju. Ništa ne može da vas omete – ni publika, ni protivnik. Mogu vam reći kada i na koji način će udariti lopticu samo gledajući kako se priprema za udarac. Moje oči su zamenile uši. Kada sam prvi put igrao tenis mislio sam da je suviše težak i nisam želeo da nastavim. Sada to vidim kao prednost jer mogu da se koncentrišem više od drugih igrača. Neću se predati, nastaviću da radim“, naveo je 17-godišnjak i priznao da mu je izuzetno komplikovano da igra dubl.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Tokom kratke karijere osvojio je sedam fjučersa iz devet finala, ali još uvek nije uspeo da odigra meč na ATP turu. Učestvovao je nekoliko puta u kvalifikacijama, a najbolji rezultat ostvario je na čelendžerima u Kini i Seulu gde je dogurao do četvrtfinala. Inače, gluvi teniseri imaju pravo da nastupaju protiv igrača bez hendikepa, ali sve do pojave Korejca takvi slučajevi nisu viđeni, već su za njih organizovani posebni turniri.

Međutim, široj javnosti postao je poznat na potpuno drugačiji način.

„Neverovatna priča Li Duk-hija uči nas kako moramo da se borimo“, napisao je Rafael Nadal na ’Tviteru’ u aprilu 2013.

Nadalova reakcija bila je na vest da je momak star samo 14 godina, inače potpuno gluv, osvojio prve rangirne bodove. Bilo je to na jednom malom fjučersu u Japanu posle čega su počele da se ređaju pohvale, ali i problemi druge prirode.

Pošto je učestvovao na manjim turnirima, neretko je na terenima bio samo glavni sudija, bez linijskih koji bi mu pomognu kod sumnjivih poena. Umesto njih, igrači međusobno odlučuju da li je loptica u terenu ili autu. Kako ne može da čuje rivale, oni iskoriste „prednost“ koju imaju i prisvajaju poene, posebno u trenucima kada se meč lomi.
Photo by Hannah Peters/Getty Images
Najteži trenutak dogodio mu se na turniru u Indoneziji protiv Kristofera Rungkata, najboljeg tenisera te zemlje. Prisutni navijači nisu znali za njegov problem sa sluhom, pa su počeli da mu se smeju, rugaju i oponašaju pokrete rukama kojim je pokušavao da objasni sudiji da je nezadovoljan odlukama. U pauzama između gemova suze je prikrivao peškirom, ali je uspeo da prebrodi tešku situaciju i dođe do trijumfa rezultatom 6:3, 6:1.

„Moram da prihvatim varanje koje se događa s vremena na vreme. I dalje mi se to nekada dešava i poprilično me uznemiri. Pošto ih ne čujem, nadam se da mogu da vidim njihove gestikulacije. Ali u nekim slučajevima saznam koja je njihova odluka tek na kraju meča“.

Neobična priča Duk-hija privukla je pažnju najboljih tenisera sveta – gotovo svi iz svetskog vrha bili su oduševljeni ovim momkom, a među njima i trojica najboljih. Sa Nadalom i Rodžerom Federerom, idolom i čovekom zbog kojeg je počeo da se bavi tenisom, trenirao je 2006, a sedam godina kasnije učestvovao je i u egzibicionom meču sa Špancem u Seulu. Sa Novakom Đokovićem trenirao je na prošlogodišnjem Vimbldonu, kada je postao prvi Korejac u istoriji koji se pojavio u dokumentarcu o najvećem teniskom turniru na planeti.

„Kada sam prvi put čuo za gluvog tenisera, nisam mogao da poverujem. Nemogućnost da čujete može biti veliki hendikep u tenisu. Želim da ga pohvalim što je ostao na pravom putu, što je izuzetno odlučan i mentalno jak. Voleo bih da ga upoznam – verovatno ima mnogo ljudi koji vode računa o njemu, ali bih želeo da i ja podelim neka iskustva sa njim“, rekao je Nadal pre susreta.

I dalje mu tokom čestih putovanja nedostaje majka, ali nema dilemu šta bi najradije voleo da čuje da nije gluv.

„Aplauz publike!“.

Li Duk-hi možda nikada neće čuti aplauz publike, možda ga nećemo videti na predstojećem Australijan openu ili bilo kom Gren slemu, ali će svojom borbom ostati inspiracija mnogima, ne samo profesionalnim teniserima. Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: