Nova vest
Tenis

Subota, 30.01.2016.

21:00

Osvrt na 2015. godinu: Nepoverljivi Mari i sramota novinara

Novak Đoković i Endi Mari igraće u nedelju četvrto međusobno finale Australijan opena.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Osvrt na 2015. godinu: Nepoverljivi Mari i sramota novinara
Photo by Vince Caligiuri/Getty Images

Sva tri do sada dobio je najbolji teniser sveta, a posebno dramatično bilo je ono iz 2015. godine koje je umnogome uticalo na odnos dvojice rivala.

Đoković je tada posle velike borbe slavio rezultatom 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0 i postao prvi čovek sa pet titula na Ozi openu, jednom više od Rodžera Federera i Andrea Agasija.

Ipak, taj dan ostaće upamćen i po mnogim detaljima koji nemaju baš mnogo veze sa sportom.

Početkom trećeg seta finala Novak je osetio fizičku slabost, a Mari je posle meča izjavio da mu se činilo da Đoković trpi grčeve i da mu je zbog toga pažnja odlutala. Tome je prethodio i prilično hladan pozdrav na mreži.

“Treći set bio je frustrirajući jer sam dozvolio da me poremeti to što je on nekoliko puta pao na zemlju posle udaraca. Delovalo je kao da ima grčeve i zato mi je pažnja malo odlutala. Trećim setom sam razočaran, ne toliko četvrtim jer je on tada pogađao sve, naročito na kraju“, rekao je tada Mari.

Situaciju su ‘zakuvali’ i novinari sramnim nizom pitanja na Marijevoj konferenciji za medije posle finala želeći da omalovaže uspeh Đokovića. Oni su potencirali da je pokušao da prevari rivala time što je pokazivao da se fizički loše oseća na terenu.

Niz pitanja insinuirala su da je Novak namerno glumio povredu, a prvo je glasilo – da li je legitimna taktika možda da nateraš protivnika da pomisli da si povređen, a onda da se vratiš u velikom stilu?

Marijevo objašnjenje nije bilo dovoljno, pa se sledeće pitanje odnosilo na to da je bilo namere u Đokovićevom ponašanju.

“Ne znam, zaista nemam pojma, nadam se da to nije bio slučaj. Ako je bio grč, teško je oporaviti se i igrati tako dobro na kraju. Ljut sam na sebe jer sam dozvolio da me to poremeti, pogotovo zato što sam igrao dobro i imao ‘momentum’ na početku trećeg seta. Igra mi je opala na deset minuta i meč mi je pobegao“.

To nije bio kraj skandaloznom ponašanju – usledila je sledeća konstrukcija: Igrao si s njim i ranije, bilo je mnogo mečeva u kojima je delovao povređeno. Izgleda da te je sada više poremetilo nego obično. Na kraju, zaključak u kom su Endija pitali da li je naučio lekciju u mečevima sa Đokovićem i da sledeći put neće dozvoliti da ga to poremeti.

Mari je u čak sedam navrata izgovorio “ne znam”, ali nije prekinuo novinare u njihovoj nameri, kao što je Nadal učinio kada su ga pitali za povredu nakon finala sa Vavrinkom.

Novinari “Evrosporta”, medijske kuće koja prenosi prvi Gren slem sezone, u konačnom izveštaju napisali su da je Novakova povreda u finišu meča iščezla istom brzinom kojom se pojavila. U tekst je uključena i Marijeva izjava “On uvek radi to”, koju su pokušali da povežu sa protivnikom. Međutim, u tom odeljku stajao je dodatak da porazu nema opravdanja kada se pogleda serija od poslednjih devet izgubljenih gemova.

Najbolji teniser sveta nije želeo da taj duel pokvari odnos dvojice dobrih prijatelja.

“Ako se ukaže prilika i ako je on spreman da razgovara, razgovaraćemo, nema problema. Nemam šta da krijem. Nisam tip momka koji se pretvara, koji pokušava da uradi nešto iza nečijih leđa ili govori loše stvari o bilo kome, pogotovo o nekome koga znam tako dugo. Poštujem ga“, reagovao je Đoković.

Sada, 12 meseci kasnije red je na novo finale, a u međuvremenu njih dvojica su odigrali šest mečeva od kojih su pet pripali srpskom igraču. Takođe, dobio je ukupno 10 od poslednjih 11 duela sa Marijem i u međusobnom skoru vodi 21-9 u pobedama.

Đoković se u finalu bori za rekordni šesti trofej u Melburnu i ukupno 11. Gren slem, dok će Mari pokušati da osvoji treću titulu na najvećim turnirima.

Finale prvog Gren slema sezone u kojem igraju dvojica najboljih igrača na ATP listi na programu je u nedelju od 9.30 po srednjoevropskom vremenu.

Pročitajte i kako su finale za B92 najavili vimbldonski šampion Pat Keš i bivši Marijev trener Jonas Bjorkman.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d