Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 18.01.2016.

20:00

Ko će odbraniti Melburn – Novak ili Serena?

Koji branilac titule ima veće šanse da zadrži trofej na Australijan openu ove godine – Novak Đoković ili Serena Vilijams?

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Ko će odbraniti Melburn – Novak ili Serena?
Photo by Michael Dodge/Getty Images

Ovim pitanjem bavili su se i statističari u Melburnu koji su uz pomoć brojeva pokušali da nađu pravi odgovor.

Rezultati istraživanja poprilično su slični, ali prvo treba objasniti način računanja poena.

Sposobnost pobeđivanja Novaka i Serene merena je takozvanim ‘Elo’ sistemom koji je osmislio Arpad Elo, američki profesor fizike i majstor šaha rođen u Mađarskoj. ‘Elo’ sistem meri jačinu igrača ili tima koristeći sve podatke o njegovom nastupu, dok prednost imaju najnoviji rezultati. Takođe, prilikom rangiranja u obzir uzima i jačinu protivnika, pa tako veći trijumfi donose više ‘Elo’ bodova.

Posle određivanja početne pozicije za svakog igrača, ljudi koji su sprovodili istraživanje izračunali su mogućnost pobede dvoje ‘ispitanika’ u svakom meču. Kako su želeli da otkriju kakav će ishod biti sve do finala, igrač sa većom mogućnošću trijumfa u svakom meču napredovao je tokom turnira.

Muški singl

Procenjeno je da prvi nosilac Novak Đoković ima 54,4 šanse da nastavi dominaciju na Gren slemovima. Šesta titula na Australijan openu takođe bi značila i skok ‘Elo’ bodova do 2514,6 – 160 više od drugoplasiranog Rodžera Federera. Ovo je još jedan pokazatelj koliko je Srbin podigao lestvicu u odnosu na konkurente.

Federer, treći nosilac u Melburnu, ima malu prednost u odnosu na prošlogodišnjeg finalistu Endija Marija. Šanse da će Švajcarac podići pehar na nekom Gren slemu još od Vimbldona 2012. nešto su veće od 15 procenata. Momak iz Bazela je u Melburnu šampion bio četiri puta ima teži žreb, zbog čega mu se daju manje šanse od Britanca da se nađe u finalu (47,3% - 52,7%).

Samo šestorica tenisera projektovano imaju više od jedan odsto šanse da trijumfuju na Otvorenom prvenstvu Australije. Rafael Nadal je na četvrtom mestu liste favorita, slede ga Stan Vavrinka i Kei Nišikori, a među njih se umešao i 13. nosilac Miloš Raonić.

.

Ženski singl

Slično kao i kod muškaraca, i ovde je situacija prilično jasna. Serena Vilijams veliki je favorit da u svom vlasništvu zadrži Dafne Ajhurs Memorijal kup.

Sudeći po njenoj dominaciji u ženskom tenisu u poslednjih nekoliko godina, pomalo je čudno da joj se daje nešto više od 50 odsto šanse za osvajanje titule, tačnije 53,6%. Ukoliko u tome uspe, ostvariće sedmi trijumf na Ozi openu i izjednačiti rekord Štefi Graf od 22 Gren slem trofeja. Međutim, šokantan poraz u polufinalu US opena od Roberte Vinči podsetnik je da nikome pobeda nije zagarantovana.

Iako se možda očekivalo da će šanse u njenu korist biti još veće, brojevi kažu da ona maltene i nema pravog konkurenta. Marija Šarapova, koja je postavljena za petu nositeljku, ima petostruko manje mogućnosti da se raduje za dve nedelje – 10,6%.

Ovakav rezultat dobijen je i delom zbog toga što nam već četvrtfinale može doneti novi ‘klasik’ i 21. epizodu rivalstva Serene Vilijams i Marije Šarapove.

Nekonstantnost igračica i nepoverenje u ženski tenis ogleda se i u podatku da je prema analitičarima Australijan opena, treća favoritkinja Viktorija Azarenka. Beloruskinja je 15. nositeljka, ali su je titule iz 2012. i 2013. vinule u sam vrh liste.

Osim prve četiri devojke (Simona Halep dolazi posle Azarenke), još samo osam igračica ima procenat i više šanse da oseti kako je to biti šampionka Gren slema. Tu su Garbinje Mugurusa, Venus Vilijams, Anđelika Kerber, Agnješka Radvanjska, Petra Kvitova, Belinda Benčič i naša Ana Ivanović.

Presuda

Nema dileme da su Novak Đoković i Serena Vilijams dominantne figure u muškom, odnosno ženskom delu žreba.

Srbin procentualno ima nešto veće šanse od Amerikanke da odbrani titulu, ali je ona ta koja je u prednosti kada se pogledaju najbliže pratilje.

Ne bi bilo čudno da gledamo reprizu prošle godine kada su prvi nosioci slavili, ali činjenica da su oboje na samo nešto više od 50% potvrđuje da još ima mnogo prostora i za druge tenisere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d