Nova vest
Tenis

Utorak, 02.02.2016.

15:20

Fereira za B92: Rafa odsvirao svoje, Novak je neprikosnoven

Agasi je trebalo uvek da pobeđuje Samprasa, Nadal je “gotov“, Novak teško može da bude zaustavljen, a Ćorić se neće boriti za prvo mesto na svetu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Fereira za B92: Rafa odsvirao svoje, Novak je neprikosnoven

To je u intervjuu za B92 rekao Vejn Fereira, nekada šesti teniser sveta. Sada ima 44 godine, u karijeri je osvojio 15 titula, odlikovao se snažnim servisom i bio je dobar i u dublu (osvojio je srebrnu medalju na OI 1992. godine).

Na Gren slem turnirima najveći uspeh mu je polufinale, na Australijan openu 1992. i 2003. godine, a upravo u Melburnu razgovarali smo sa Fereirom o njegovom vremenu koje su obeležili Sampras i Agasi, o tome kako se tenis promenio, ali i o aktuelnim dešavanjima – Đokoviću, Nadalu, Raoniću, Ćoriću....

Vejn nije bio ’politički korektan’, govorio je tačno ono što misli, a počeli smo od njegove karijere.

“Bio sam privilegovan što sam imao priliku da radim nešto u čemu uživam toliko dugo, i još sam bio uspešan u tome. Teško je raditi ono što mi radimo – sada imam decu, mnogo pratim juniorski tenis i vidim svrhu u tome da njih inspirišem da budu što bolji. Tek sada vidim koliko nije lako i ponosan sam na svoju karijeru“, počinje Fereira za B92.

Igrao je u doba velikih legendi ’belog sporta’, ali taj period najviše je obeležilo rivalstvo Pita Samprasa i Andrea Agasija.

“Pita sam često pobeđivao (skor 7-6 za Samprasa), a Andrea nikad (0-11). Oni su imali potpuno drugačiji stil igre. Danas je to drugačije, maltene svi igraju na isti način, ali u moje vreme to nije bilo tako, bilo je više varijacija – meni je bilo teško protiv momaka kao što su Agasi ili Čeng jer su imali dobre bekhend dijagonale kojima su ’ubijali’ moj slabiji bekhend“, kaže Južnoafrikanac i detaljnije se osvrće na duele dvojica velikana:

“Razgovarali smo često o tome u svlačionici i uvek smo bili pomalo iznenađeni što je Agasi igrao protiv Samprasa na način na koji je igrao – svi su znali da bi Agasi po svim karakteristikama trebalo da dominira u razmenama sa osnovne linije, ali on ih je često gubio od Pita. Bilo je prilično čudno, psihički je Sampras imao prednost, a lično mislim da je Agasi trebalo da ga pobedi svakog puta. Ipak, Pit je uglavnom pobeđivao i to mi je bilo iznenađujuće – Andre nikada u tim mečevima nije uspevao da izvuče najbolje iz sebe“.

Tenis važi za ’fin’ sport u kojem su sukobi retki, a da li konflikti postoje iza kulisa?

“Uvek ima zle krvi – kao i na svakom poslu, postoje ljudi koji vam se dopadaju i oni koji vam se ne dopadaju. Nije baš bilo tuča u svlačionici, uglavnom samo ignorišeš ljude koji ti se ne sviđaju“.

Na pitanje koja je najveća promena u današnjem tenisu u odnosu na njegovu eru, Fereira odgovara:

“Tehnologija je sve promenila – lopte se sada jače udaraju, fizička komponenta je važna, dosta je ravnih udaraca. Žice su se promenile u pravcu da je sada teže igrati spin, mnogo je komplikovanije igrati sa više varijacija ili servis-volej. Takođe, tereni su se promenili i to je sasvim drugačija igra nego kada sam ja bio teniser“.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Novak Đoković osvojio je poslednja tri Gren slem turnira i sada će u Parizu ponovo loviti Rolan Garos, jedini koji mu nedostaje.

“Mislim da može da osvoji, trenutno je dominantan. I prošle godine je bio blizu, ali nije imao sreće, naleteo je na Stana koji je odigrao spektakularan meč – niko drugi na tom turniru nije imao šansu da savlada Đokovića. Rodžer je jedina pretnja za Novaka, ali on nije toliko dobar na šljaci – mislim da je ova godina velika šansa za Đokovića“.

Rafael Nadal ispao je u prvom kolu u Melburnu i mnogi se pitaju može li Španac ikada više da zaigra na najvišem nivou i da osvoji Gren slem titulu.

“Nadam se da će se Rafa vratiti zbog dobrobiti tenisa, ali mislim da se to neće dogoditi. Preteško mu je zbog snage i brzine udaraca rivala – stariji je, nije više čvrst fizički kao nekada... Mislim da ga je sadašnji tenis prevazišao i da je odsvirao svoje“.

Najprijatnije iznenađenje u Melburnu bio je Miloš Raonić i upravo njega Fereira vidi kao sledećeg prvog osvajača jednog od najvećih trofeja.

“Mislim da će Raonić biti taj, on mi je glavni kandidat, posle njega Kirjos, ali on mora još mnogo da radi“.

Za kraj, pitali smo Južnoafrikanca za mišljenje o jednom od najtalentovanijih igrača sa ovih prostora – Borni Ćoriću.

“Dobar je, ali mora još mnogo da radi – forhend mu je trenutno slabost i mislim da nekada ne veruje dovoljno u sebe. Sitniji je momak, nema snažna oružja, ali izvanredan je takmičar. Biće uvek tu negde, ali mislim da se neće boriti za prvo mesto na svetu“, zaključio je Fereira za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d