Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 01.02.2016.

07:00

Novak s peharom: Rodžerovih 17? Nisu daleko, ali ni blizu

Zgrada guvernerke savezne države Viktorija, mnogo zelenila, jezera i botaničke bašte.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Novak s peharom: Rodžerovih 17? Nisu daleko, ali ni blizu
Getty Images

To je ambijent u kojem je Novak Đoković pozirao fotografima sa peharom namenjenim pobedniku Australijan opena. U farmerkama i teget polo-majici Novak se prvo rukovao sa guvernerkom Viktorije, a zatim je uz osmeh držao pehar u rukama dok su blicevi sevali.

Iako nije bilo planirano i najčešće nije praksa tom prilikom, Đoković je posle fotografisanja izvdojio koji minut da razgovara sa novinarima.

“Moram da budem zadovoljan šestom titulom na Australijan openu – osećaj je jednako sjajan kao u nedelju. Drago mi je što sam došao u botaničke bašte, to mi je omiljeno mesto ovde, i da sam tu proslavio trofej. Nisam mogao da zamislim bolji start sezone – Melburn je mesto u kojem uživam, volim da igram na Rod Lejver areni i nadam se da mogu da imam jednako uspešnu sezonu kao prošle godine“, rekao je Novak na početku razgovora.

Potom su ga novinari vratili osam godina unazad, kada je kao 20-godišnji momak u Melburnu pobedio Žo-Vilfreda Congu i osvojio svoju prvu Gren slem titulu.

“Bio sam sa roditeljima i braćom tada – sećam se da su mi se tada otvorila mnoga vrata u karijeri, nisam mogao da verujem da sam postao Gren slem prvak. Posle toga se stvari menjaju u životu i osam godina kasnije zaista je neverovatno osvrnuti se na sve što je prošlo i koliko dobro igram u Australiji. Sada sam uzeo 11 Gren slem titula – fantastično, trudim se da uživam u svakom trenutku, ovo mi je veliki podstrek i vetar u leđa za nastavak sezone“.

Novak se sada izjednačio sa Rodom Lejverom i Bjernom Borgom po broju Gren slem titula – Nadal i Sampras beže mu tri trofeja, a pitanje glasi koliko je daleko Federerovih 17?

“Nisu daleko, ali nisu baš ni blizu. Treba još mnogo da radim i da osvajam trofeja kako bih dostigao taj rekord. To mi služi kao motivacija za dalji rad, kao budući cilj. Imam 28 godina, na vrhuncu sam svojih sposobnosti i mislim da mogu još mnogo da postignem – koliko, ne znam, mnogo toga može da se desi, ali ja ću i dalje voditi način života koji me je doveo tu gde sam sada. Imam podršku svog tima i porodice – ako sve ostane tako, mislim da ništa nije nemoguće“.

Đoković je bio srećan, ali i očigledno umoran – bilo je burno u Melburnu u poslednje dve sedmice, na terenu i van njega.

“Približavam se odlasku iz Australije i ponovnom viđanju sa porodicom, sada samo o tome razmišljam. U tenisu rezultati i dostignuća... Ne mogu da kažem baš da se brzo zaboravljaju, ali se to jednostavno prihvata i odmah se nastavlja dalje, takav je sport, nema mnogo vremena za uživanje i za refleksiju. Ipak, ovo je veliki rezultat i planiram da ga proslavim u miru i spokoju sa porodicom“.

Najbolji teniser sveta imao je priliku i da upozna svog imenjaka – dvogodišnjeg Novaka, sina jednog od srpskih dopisnika u Melburnu.

“Rođen je 11. jula – da je desetog zvao bi se Nikola po Tesli (tada se slavni naučnik rodio), da je 12. bio bio Petar zbog svetog Petra, ali rođen je 11. i dobio je ime Novak“, objasnio nam je otac živahnog mališana.

Malo ko je znao gde će Đoković primiti pehar i gde će posle toga izaći, ali oni najsnalažljivi i najdovitljiviji dočekali su ga na kapiji. Novak je izašao iz automobila, fotografisao sa se svima, a Milanu Ljubinoviću, Zemuncu koji živi na relaciji Srbija-Australija, potpisao se na verovatno najoriginalnije mesto do sada.

“Nole mi se potpisao u pasoš, odmah pored pečata iz Hilandara“, ponosno nam je objasnio Milan, koji je autogram dobio i na majicu Srbija.

Tako se završilo druženje u bujnoj prirodi Melburna i završena je i ovogodišnja odiseja zvana prvi Gren slem turnir u sezoni.

Kao što je Novak i rekao, nema mnogo vremena za razmišljanje, brzo sledi Dubai, pa Mastersi u SAD, a nije toliko daleko ni Rolan Garos – tu će najbolji teniser sveta drugi put u karijeri imati priliku da osvoji četiri uzastopne Gren slem titule.

“Posle kalendarskog Gren slema, to je verovatno najveći izazov u tenisu“, kaže Novak.

Spremno ga čekamo.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d