Nova vest
Tenis

Sreda, 27.01.2016.

12:35

Opušteno pred Rodžera, Štefi Graf, lomiti ili plakati?

Šta god da se dogodilo u sredu u Melburnu, bilo bi u senci onoga što nas čeka u četvrtak – 45. epizoda rivalstva Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Opušteno pred Rodžera, Štefi Graf, lomiti ili plakati?
Getty Images

Prema prvobitnom rasporedu, trebalo je sa treninzima da počnu u isto vreme, od 16 sati, na terenima koji su jedan do drugog. Međutim, vreme je prolazilo, Đokovićev trening pomeren je za 17, najavljivali su kišu, a Rodžerovi navijači uzalud su čekali – bilo ih je oko 200, ali Švajcarac je verovatno na kraju rešio da trenira unutra.

Od vrelog sunca do preteći tamnog neba nije prošlo ni pola sata, ali to je Melburn. Međutim, Novaku to nije promenilo planove i on se pojavio na terenu broj 17 na radost brojnih obožavalaca. “Dovela sam decu da ga vide“, rekla mi je jedna Srpkinja.

I imali su šta da vide, pošto je Đoković došao veoma raspoložen. Kako i ne bi, kada mu je sparing partner bio Radek Štepanek? Trening je tekao u opuštenom tonu, mada je Novak grdio sebe – “presporo, presporo“, kazao je posle jednog servisa.

Počela je da paducka i kiša, ali tandem na terenu nije igrao poene, pa su nastavili – uvežbavani su servis i ritern, a obojica su teatralno stenjali i “proslavljali“ važne poene. Prednjačio je Štepanek – prvo je imitirao Bekerov karakteristični potez pre servisa, onda je “tražio čelendž“ i proglasio Novakovu loptu autom, a za jedan od svojih udaraca smatrao je da je završio “on the linija“.

Komunicirali su najviše na nemačkom – “zweite“, pojasnio bi Novak da želi od Štepaneka snagu drugog servisa, ali bilo je i engleskog, srpskog, čini mi se i malo italijanskog... Kiša je sve jače padala, ali nijedan od gledalaca kraj terena nije želeo da ode. “Budi oprezan“, upozorio je Čeh Novaka kada je već bilo jasno da se sve teže igra i da je vreme da se stvar privodi kraju.

Pre nego što je on došao Novak i Radek rešili su još da zabave navijače – Novak je reketom slao lopticu što više može u vazduh, prva dva puta je prebacio teren, ali treći put je ’pâs’ bio savršen i Štepanek je spretno učinio da lopta završi u njegovom džepu.

Pre nego što je uz osmeh mahnuo navijačima, Novak i ostali tradicionalno su odigrali partiju improvizovanog boćanja (sa mreže su gađali ko će biti najbliže osnovnoj liniji), a najuspešniji su bili Beker i Štepanek.

I Đokovićevi i Federerovi navijači veruju u pobedu svojih ljubimaca, i to bez zadrške i dvoumljenja. Njihov meč bio je i jedna od tema na druženju novinara sa teniskim legendama.

“Mislim da finale pre finale igraju Đoković i Federer i da će pobednik tog meča osvojiti titulu“, kaže Tomas Johanson, osvajač Australijan opena iz 2002. godine.

Pat Keš, šampion Vimbldona iz 1987. godine, pohvalio je Novaka, ali smatra da Federer može da pobedi.

“Mislim da je Đoković jedan od najprofesionalnijih igrača na svetu, nema mnogo toga što on ne može da uradi. Biće fantastično polufinale, mislim da je Rodžer oba puta prošle godine (Vimbldon i US open) bio blizu i mogao bi da pobedi sada“.

Miomir Kecmanović bio je vrlo tužan posle poraza u trećem kolu, igrao je po velikoj vrućini i izgubio je sa 8:6 u trećem setu od Japanca Vatanukija. Ipak, sezona je tek počela i ima vremena da Miomir ostvari ciljeve koje je sebi zacrtao. U četvrtak će na delu gledati svog uzora.

“Najviše mi se dopada Novak jer je svaki aspekt igre razvio skoro savršeno. Može da stoji i pozadi, može i napred – servis mu je odličan, volej je popravio... Sve živo može da igra“, kaže 16-godišnji Kecmanović, a intervju sa njime čitaćete jednog od narednih dana.

Muškarci su bili u centru pažnje i dobili su publici najprivlačnije termine, ali je heroinu dana rodio prvi meč – Anđelika Kerber napokon je pronašla rešenje za Viktoriju Azarenku i savladala ju je u sedmom pokušaju. Bila je agresivnija nego inače, servirala je bolje i imala je jasan plan kako da igra – sada je uspela da ga sprovede u delo i bila je vrlo simpatična dok je pomalo grubim glasom navodila razloge pobede.

Posle velikog trijumfa igrači su bolje raspoloženi i prijemčiviji za druga pitanja, pa smo došli do teme Štefi Graf, žene koja je u Nemačkoj simbol za tenis.

“Ona je bila moj uzor, to je i dalje, mnogo sam je gledala dok sam odrastala. Sećam se mnogo mečeva, mnogi su bili brzi, 6:1, 6:0 recimo, ali najviše su mi se urezala Gren slem finala u kojima je pobeđivala. Mnogo sam je gledala i posle na Ju tubu, taj njen slajs, kako se kretala... Neverovatna je“, kaže Kerber, koja se rodila 1988, godinu dana pošto je Štefi uzela svoju prvu veliku titulu na Rolan Garosu.

Azarenkin poraz bio je šok za mnoge jer je ona viđena kao jedina igračica koja može da parira Sereni. Nije mali broj onih koje Vika iritira, ali mora se ceniti njena želja za pobedom – retko se viđa neko ko toliko mrzi da gubi. Na konferenciji za medije bila je mrzovoljna, gestikulirala je više nego bilo ko do sada i rekla je da će dati sebi prostora da barem danas bude razočarana.

“Znate šta? Koja god emocija da mi dođe danas, dopustiću joj da izađe napolje. Ako je to tuga i ako mi bude potrebno da plačem, plakaću. Ako bude trebalo da polomim nešto... Nadam se da neću ništa polomiti, ali možda i hoću“.

Crtice iz Melburna

- Miloš Ninković, bivši fudbalski reprezentativac Srbije, sada igra u Sidneju, a bio je prisutan na meču prvog kola Đoković – Čung. “Nikada nisam gledao uživo do sada, a sada mi je bilo baš lepo, mada je upeklo sunce u dva sata popodne.Verovatno je mnogo bolji doživljaj kada igra protiv Federera ili sl, ali bilo je sjajno iskustvo. I inače volim da gledam tenis na TV-u. Pričao sam sa Novakom, znam da on voli Zvezdu i fudbal – pitao me kako je u Sidneju, ništa posebno. Želim mu mnogo sreće, imam utakmicu u subotu, nadam se da će se plasirati u finale, pa da dođem da gledam“.

Fudbal i tenis su vrlo različiti sportovi i teško je naći sličnost.

“On je jedan, a nas 11. Ipak, svi mi kažu da fudbaleri posle karijere dosta dobro igraju tenis zbog brzog rada nogu. Mada, ja sam jednom probao i mnogo lakše izgleda nego što zapravo jeste. Teško je“, dodaje Ninković.

- Barbara Šet, bivša teniserka koja sada radi za Evrosport, pristupačna je i komunikativna. Tod Vudbridž ju je najavio kao komentatorku za ESPN, a Barbara je razvukla osmeh i rekla: “Molim?!“. To bi ti želela, pokušao je da se izvuče Vudbridž, ali Austrijanka se nije dala: “Ne, sjajno nam je na Evropsortu, dobili smo i pojačanje u vidu Marion (Bartoli) i Na Li, čuje se mnogo jezika kod nas. Kad smo kod toga, gde je Mats?“. “Mora neko i da radi“, ipak se Vudbridž na kraju najslađe smejao.

- Goran Ivanišević našalio se na pitanje o ranom porazu svog učenika Marina Čilića, već u trećem kolu. “Još ima tri Gren slema, tako da ću mu oprostiti ovaj. Ali nećete ga videti naredna dva meseca“, rekao je ’Zec’ i nasmejao prisutne.

- Među brojnim mogućnostima Melburn parka izdvaja se “ANZ Novak Djokovic Virtual World“. Redovi su uvek veliki, čeka se i po sat-sat i po, a sada sam konačno ugrabio priliku da uđem u tu mračnu prostoriju u kojoj dominiraju Novakovi citati. I fino je – stavite naočare, ’predstava’ traje između 60 i 90 sekundi tokom kojih ste vi Novak Đoković u svlačionici i pre izlaska na teren za veliki meč. Zatim sledi i fotografija (vidite gore), a sve je besplatno.

- Stan Vavrinka prošle godine bio je jedini čovek koji je pobedio Novaka Đokovića na Gren slem turnirima. Pitali smo njegovog trenera Magnusa Normana kako je izgledala proslava. “Kada se osvoji tako nešto, čovek bi pomislio da će biti ogromno slavlje i najveća žurka u istoriji. Ali kada se to desi, onda si zapravo prazan, naročito Stan, ali i ostatak tima. Otišli smo na finu večeru, ali bili smo mnogo umorni, ništa posebno“, kaže Šveđanin.

- Predveče ćete moći da čitate razgovor upravo sa Magnusom Normanom – on je, kao i Tomas Enkvist, za B92 najavio meč Đoković – Federer. Pročitajte i intervju sa mladom Olgom Danilović, a budite na sajtu B92 i oko 22 sata jer će vas dočekati još nešto zabavno.

Pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve