Nova vest
Tenis

Utorak, 26.01.2016.

13:50

Japansko “Ajde, Nole“, neobavešteni Rodžer i brka iz Bagdada

Nepuna mu je 21 godina i igra na jednom od najznačajnijih stadiona na svetu sa jednim od najboljih igrača svih vremena.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Japansko “Ajde, Nole“, neobavešteni Rodžer i brka iz Bagdada
Beta/AP

Međutim, Novak Đoković nije se uplašio – pobedio je Rodžera Federera u polufinalu Australijan opena sa 7:5, 6:3, 7:6 i revanširao mu se za poraz na US openu nekoliko meseci ranije, a ubrzo je osvojio i svoju prvu Gren slem titulu. Bio je to početak puta, prva od deset. Za sada.

“Bilo je veliko uzbuđenje prisutno pred taj meč – tako to obično biva kada treba da se suočim sa Rodžerom. Od te 2008. svaki meč koji smo odigrali bio je težak i značajan za obojicu, uvek je mnogo tenzije i emocija, ti mečevi su posebni.“

Da bi došao do novog okršaja sa Federerom, Novak je morao da savlada Keija Nišikorija. Apetiti japanskih navijača porasli su posle loše Đokovićeve igre sa Simonom, mnogo više ljudi verovalo je u iznenađenje, a možda je to i uticalo na Keija, pošto je pružio partiju ispod svakog nivoa – čak 54 neiznuđene greške.

Novak je pred meč trenirao 45 minuta, bio je izuzetno ozbiljan i fokusiran. Videlo se da je napet, ali je smogao snage da se nasmeje na “Javi se, Nole“ i da na kraju posveti pet minuta navijačima za autograme i fotografije.

“Volimo te, Nole, kome smeta, neka šeta“, bio je jedan od brojnih inventivnih povika sa tribina ispunjenih srpskim zastavama. Međutim, nisu samo Srbi navijali za Đokovića, dve Japanke izradile su srpsku zastavu, na njoj nacrtan Novakov lik, a sa dve strane pisalo je ukrašenim slovima “Ajde, Nole“.

Ni Đoković nije blistao, bio je prilično nervozan i ljutit na sebe u pojedinim trenucima, pogotovo u finišu prvog i na početku drugog seta, ali najvažnije je da je proveo na terenu tek nešto više od dva sata. Posle meča je i rekao da postavlja sebi visoke kriterijume, ali da mora da bude zadovoljan što je Top 10 igrača savladao u tri seta.

Ipak, i Novak je svestan toga da će za Federera morati da podigne nivo igre, kao što je to činio prošle godine na Vimbldonu i US openu. Sada u Rodžerovoj loži sedi i čovek koji je kao igrač jedno vreme delio istog trenera sa Novakom – Ivan Ljubičić. Kako je on uticao na Federerovu igru?

“To su sitnice koje mogu i ne moraju da budu primetne, verovatno ću na terenu više osetiti. Ono što sam zapazio do sada na turniru jeste da je čvrst sa bekhend strane, manje greši nego prošle godine. Vrlo dobro zna zašto je izabrao Ljubu za trenera“, rekao je Đoković i dodao:

“Rodžer je jedan od najboljih, ako ne i najbolji u istoriji i ne može tu sada nešto tehnički da se menja, više je reč o psihologiji. On je sa Ljubom dugogodišnji kućni prijatelj, dobro se slažu, a Ljuba je poznat kao veliki stručnjak – kao igrač je bio vrlo inteligentan i odlično analizira igru. Igrao je protiv mene i svih sadašnjih Rodžerovih suparnika, možda je to jedan od razloga“.

Punih pet godina Đoković i Federer nisu se sastali u Melburnu, a i tada je Novak u polufinalu slavio u tri seta i započeo svoj put ka broju jedan, planini koju je osvojio posle Vimbldona te 2011. godine. Neka meč u četvrtak bude početak nečega jednako velikog.

Rivalstvo koje se nikada nije desilo. Tako opisuju mečeve Serene Vilijams i Marije Šarapove, i to s punim pravom – Ruskinja je povela sa 2-1 u međusobnom skoru, sa 17 godina priredila senzaciju na Vimbldonu, ali je od tada izgubila 18 uzastopnih mečeva od mlađe Vilijamsove.

To je najduži niz pobeda među aktivnim igračima u obe konkurenciji, sledeći je Federerov protiv Davida Ferera – 16.

Ponovo se digla galama, ponovo se gromoglasno najavljivao taj meč i ponovo se desilo jedno veliko ništa. Šarapova ni za jotu ne odstupa od svog uobičajenog načina igre protiv Serene, a to očigledno ne donosi rezultat već više od decenije. Serenu ne može da nadjača. Ne menja poziciju na riternu i uopšte ne unosi varijacije u igru – ili nije u stanju to da pokuša ili je izuzetno tvrdoglava, a verovatno je u pitanju kombinacija navedena dva.

Jedno dete urlalo je i plakalo krajem prvog seta, predosetilo je neizbežno – pad Šarapove i rutinsku pobedu Amerikanke. Ne samo što je najbolja na svetu, Serena je i jedna od najstarijih na WTA turu – postala je profesionalna teniserka još 1995. godine. Koji je ključ takve dugotrajnosti?

“Nisam mislila da ću i dalje igrati u ovim godinama, ali ide mi dobro i mislim da je to razlog zašto sam još prisutna. Kako to uspevam? Iskreno, pojma nemam. Da znam, verovatno bih počela to da konzerviram i da prodajem, ali stvarno ne znam“, rekla je Serena, koja krajem septembra puni 35 godina.

Tomaš Berdih godinama je u Top 10, ali tek ponekad dobije najbolje na najvećim turnirima. To čudo je još ređe kako godine prolaze, pa Čeh u meču sa Federerom nije ponudio mnogo toga, samo jak otpor u prvom setu.

Meč nije bio naročito uzbudljiv, ali zanimljivo je bilo na Rodžerovoj konferenciji – između ostalog, govorilo se i o odgovoru Bernarda Tomića na Federerove opaske. Ko nije pratio priču, evo je ukratko – Rodžer je prokomentarisao da je Tomić još daleko od Top 10, a Bernard je odgovorio rečima da Federer nije ni blizu Đokoviću.

Na konferenciji za medije Švajcarca su pitali da li je Tomićev komentar znak nepoštovanja, a Federer je između redova proturio izvinjenje.

“Rekao sam mnogo stvari, samo je mali deo izvučen i to po mom mišljenju van konteksta. Onda to kažete drugom igraču, a on iz frustracije reaguje i ode još dalje u celoj stvari. Kada sam tada izašao iz pres-sale, mislio sam da sam govorio pomalo strogo, ali i pošteno, jer sam rekao i lepe stvari o njemu“, rekao je Rodžer i dodao:

“Takođe, nisam znao da je toliko visoko rangiran. Mislio sam da je oko 50. ili 60. mesta, a on je u Top 20. To je moja krivica, ali tek je prošla pauza između sezona i ne gledam listu svakog dana. Bilo mi je sve to pomalo smešno jer znam šta sam rekao i znam šta nisam znao kada sam to rekao“.

Federer je govorio o Kirjosu (“Nadam se da je svestan koliko su sledeće dve godine važne za njega“), svojim bivšim trenerima, izlascima na mrežu, a sala je bila uobičajeno puna za njegovu konferenciju – retka su mesta za sedenje kada je on tu, za razliku od skoro svih ostalih igrača.

Crtice iz Melburna

- Na kom jeziku se Rodžer Federer bodri? “Retko koristim francuski, osim možda ako nisam u zemlji gde se taj jezik govori. Odgajan sam na engleskom i švajcarskom nemačkom. Engleski mi je maternji, osećam ga kao deo sebe i govorim ga svakog dana, on mi je prirodan, ali sa druge strane to je i švajcarski nemački. Ne znam kada kažem šta pri vikanju. Samo izađe i onda pomislim: Oh, to je bio engleski, npr“, rekao je Federer i nasmejao sve u sali.

- Inženjer iz Bagdada sada radi kao obezbeđenje na Australijan openu. Dobro, i kakve to veze ima, pitate se. Amir govori srpski jezik, i to sasvim solidno. Dobacio je nešto u prolazu, a onda smo saznali da je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih četiri godine radio sa našim inženjerima i da je tako naučio jezik. Kako je moguće? “Eh, tada sam imao 20 i koju, mozak je još radio dobro“, smeje se Amir i pokazuje prstom na glavu. Bio je i u Beogradu petnaestak dana, ostao mu je u lepom sećanju. “Znam i grčki pomalo, tamo sam četiri godine radio“, dodaje simpatični brka.

- Šestorica od osmorice četvrtfinalista imaju 28 i više godina, što je prvi put u istoriji Australijan opena. Prosečno godište četvrtfinalista najviše je od 1977. godine, kada je među osam ušao 43-godišnji Ken Rouzvol.

- Znate ono kada pitanje nije do kraja formulisano kako treba, pa je i neki apsurdan odgovor u suštini tačan? E, tako često odgovara Marija Šarapova. Recimo, sada je upitana može li neko da pobedi Serenu do kraja turnira. “Zato će i da igraju mečeve, da vide hoće li se to desiti ili neće“. Jednom-dvaput je simpatično, treći put već nije, pogotovo kada samo prekine odgovor, a ne nastavi ozbiljno.

- Miloš Raonić prisustvovaće NBA ol-star meču. Kaže da je već imao čast da upozna Lebrona Džejmsa i da misli da je shvatio njegov mentalitet, a želeo bi da popriča sa Stefom Karijem. Postoji i jedan poseban razlog za to. “Nije bio neko od koga su se očekivale velike stvari, išao je u manju školu u Dejvidsonu, nisu ga pokupili Djukovi i ostali. Ni ja nisam bio baš sjajan junior i mislim da bi on mogao da mi ponudi pravu perspektivu i da bi mogao da me nauči šta je za njega sve bilo potrebno da dođe gde je sada.“

Raonić je i zaljubljenik u košarku, pa postoji još razloga zašto bi voleo da upozna baš zvezdu Golden stejt voriorsa.

“Mislim da je redefinisao to koliko je košarka atletski sport. Lebron je mašina, u tri koraka pređe pola terena i sa 110 i više kilogama kreće se bolje nego mnogi na teniskom terenu sa 80. Kari je vratio košarku starom, tradicionalnom načinu, u kojem je glavno pitanje koliko ti je dobar šut ili kako kreiraš prostor za sebe. To je uzbudljivo videti.“

- Pogledajte novu galeriju fotografija iz Melburna, pročitajte šta je Goran Ivanišević rekao o Novakovoj igri, a danas vas očekuje i predstavljanje Olge Danilović, novog bisera srpskog tenisa.

Pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve