Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 11.01.2016.

13:38

Melburn – sportska prestonica Australije

Bez sumnje, Melburn je sportska prestonica Australije, i ne samo to.

Izvor: JT

Autor: JT

Melburn – sportska prestonica Australije
Getty Images

To je grad koji se izdvaja od ostalih posebno po svom obrazovnom sistemu, a ne zaostaje ni u turizmu i kulturi. Zato i ne čudi što se redovno nalazi pri vrhu liste svetskih gradova u kojima je najlepše živeti.

Melburn se nalazi na jugoistoku Australije, u državi Viktorija, čiji je glavni grad. Osnovan je 1835. godine, a tokom ‘zlatne groznice’ pedesetih godina XIX veka, postao je jedan od najvećih i najbogatijih svetskih gradova.

Poslednjih decenija Melburn se istekao kao sedište australijske kulture, posebno zbog filmske umetnosti, a takođe je i proglašen ‘Gradom literature’ od strane UNESCO. Prepun je galerija, u njemu se održava veliki broj filmskih festivala, odlikuje ga živahna muzička scena, jaka hrana i dobro vino.

Iako je Melburn jedan od najtoplijih gradova na južnoj hemisferi tokom leta, kada su temperature između 35 i 40 stepeni. Međutim, tokom ostalih godišnjih doba, u njemu nećete videti toliko razgolićenih ljudi kao, na primer, u Sidneju, pošto je ipak u njemu samo malo hladnija klima. Zanimljivo, mnogi kafići, klubovi i restorani imaju striktne kodekse oblaćenja, pa tako u njih ne mogu da uđu muškarci u običnim majicama i patikama.

Što se tiče kulture, glavni događaji u Melburnu su filmski festival u avgustu, festival umetnosti u oktobru i festival komedije u aprilu. Svake godine u drugom najvećem gradu u Australiji održi se veliki broj koncerata i izložbi, a pored poznatog Muzeja Melburna, postoje muzeji posvećeni nauci, kineskoj istoriji, istoriji Jevreja, sportu, auto-moto sportu, filmu, železnicama, policiji…

Jedno od najpoznatijih zdanja u Melburnu sigurno je Nacionalna galerija Viktorije, koji je najstariji javni muzej umetnosti u Australiji. Pored te galerije, poznata je i Državna biblioteka Viktorije, koja je jedna od najstarijih kulturnih institucija u zemlji, a takođe je i deo velike mreže javnih i univerzitetskih biblioteka u gradu.

Arhitektura Melburna predstavlja mešavinu modernih zgrada i onih koje su izgrađene krajem XIX i početkom XX veka. Među najpoznatijim zgradama u tom gradu je Kraljevska izložbena galerija, koja je izgrađena 1880. godine za porebe Međunarodnog sajma, a kasnije je u njoj osnovan Parlament Australije.

Među glavne turističke atrakcije ubrajaju se zgrada Parlamenta, Katedrala Svetog Pavla i Flinderst Strit železnička stanica, koja je bila najprometnija na svetu dvadesetih godina prošlog veka. Ne treba zaboraviti ni Svetilište sećanja, u znak sećanja na poginule u I svetskom ratu.

U Melburnu su održane prve Olimpijske igre na južnoj hemisferi, 1956. godine. Do tada su Igre bile održane samo u Evropi i Sjedinjenim Državama, a posle je u Australiji ta čast pripala još samo Sidneju, 2000. godine.

Pored toga što je domaćin jednog od najvećih teniskih turnira na svetu – Australijan Opena, Melburn je tokom godine u centru pažnje zbog još mnogih sportova. “Albert park” je kao što mu samo ime kaže park, ali i staza na kojoj se vozi Velika nagrada Australije, koja tradicionalno otvara sezonu u Formuli 1.

Takođe, Melburn je poznat i po kriketu i australijskom ragbiju, za koji može da se kaže da nije samo sport u tom gradu, već i religija. U prilog tome ide činjenica da je devet od deset timova iz Viktorije smešteno upravo u Melburnu. Poslednjih decenija, Australijanci su prihvatili i ‘pravi’ fudbal, pa sada postoje dva tima u Melburnu – Viktori i Hart, ni u košarci ne zaostaju. Ipak, tenisu, kriketu i ragbiju ništa nije ni prići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d