Nova vest
Tenis

Sreda, 27.01.2016.

14:55

Heroina X dana: Ozi Mađarica pobeđuje za kraljicu

Deseti dan Australijan Opena bez sumnje je obeležila Džoana Konta – prva britanska teniserka koja je stigla do polufinala nekog Gren slema od 1983. godine.

Izvor: JT

Autor: JT

Heroina X dana: Ozi Mađarica pobeđuje za kraljicu
Getty Images

Konta je to uspela trijumfom nad Kineskinjom Šuai Žang sa 6:4, 6:1 i njena naredna rivalka biće nemačka teniserka Anđelika Kerber.

Ono što je posebno zanimljivo je da Britanija nije uopšte Kontina zemlja, već je to baš Australija, a njeni roditelji nisu ni Britanci, ni Australijanci, već Mađari.

Konta je rođena u Sidneju 17. maja 1991. godine, a roditelji su joj poreklom iz Mađarske – otac Gabor je hotelijer, a majka Gabrijela zubarka. Zbog toga ne čudi što britanska teniserka pored engleskog govori i mađarski kao da joj je maternji.

Tenis je počela da trenira sa osam godina, ali je bila talentovana iz atletiku. Ozbiljnije se tenisu posvetila 2005. godine, kada se njena porodica preselila u Englesku, u Istborn, gde i dalje živi. Iako je Australijanci smatraju svojom, Džoana ili Joana, kako je neki zovu zbog činjenice da je mađarskog porekla, ni ne pomišlja da promeni zemlju za koju se nadmeće.

Velika Britanija je moj dom. I to je već dugo, više od decenije. Tamo je moje srce“, istakla je Konta.

Kao juniorka, Konta je stigla najdalje do 11. mesta na svetu, da bi joj u seniorskoj konkurenciji mnogo vremena bilo potrebno za uspon. Na prvim ITF turnirima je igrala već kao tinejdžerka, ali blizu nekih velikih pobeda nije ni bila.

Nisam uživala, nisam mogla ni da se setim zašto radim to što radim. Bilo je trenutaka u prošlosti kada sam razmišljala o tome da ostavim tenis, ali to je bila samo pomisao, ništa više“, naglasila je Konta pred početak Australijan Opena.

Prolazak kvalifikacija na Australijan Openu i Rolan Garosu 2014. godine pomogao je Konti da se prvi put nađe među najboljih 100 na svetu. Ipak, tek prošle godine je zasijala, stigavši do četvrtfinala u Notingemu, Istbornu i Vuhanu, a prvi put u karijeri igrala ne na tri Gren slema. Uz sve to, stigla je do četvrte runde na US Openu, gde je imala spektakularne pobede nad Garbinjom Mugurusom i Andreom Petković, da bi poklekla pred Petrom Kvitovom.

Pred početak prvog Gren slema, britanska teniserka je držala 47. mesto na WTA listi, a plasman u polufinale u Melburnu doneće joj veliki skok. Ono što joj ide u korist je činjenica da zna da pobeđuje teniserke koje spadaju u sam vrh, pošto je već upisala pobede protiv Viktorije Azarenke, Simone Halep i Jekaterine Makarove, između ostalog.

Ono što bi moglo da joj predstavlja problem je to što se čini da nije dovoljni mentalno jaka, a to se videlo i na ovogodišnjem Australijan Openu. Dva puta su joj protivnice oduzimale servis baš u trenutku kada je servirala za meč, ali je i na tom polju napredovala, angažovanjem ’mentalnog trenera’ Huana Kotoa. Sada je samo na njoj da li će svoju šansu pod svetlima pozornice iskoristiti ili ne...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d