Nova vest
Tenis

Četvrtak, 21.01.2016.

15:30

Heroina IV dana: Preko Rijada i Džakarte do sna u Melburnu

Kada otvorite profil nekog sportiste na ’Vikipediji’ i ugledate mnogo belog prostora, znate da nije previše poznat.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Heroina IV dana: Preko Rijada i Džakarte do sna u Melburnu
Photo by Michael Dodge/Getty Images

Kada na istoj stranici, u trećoj rečenici, vidite rezultat ostvaren tog dana, očekujete da je tek ušao u profesionalne vode, ne i da će uskoro napuniti 28 godina.

Takav slučaj je sa Laurom Zigemund, Nemicom rođenom u Filderštatu na zapadu Nemačke, koju u četvrtak slavi cela zemlja.

Laura je već sa tri godine počela da trenira tenis, ali je već sledeće morala da se preseli u Rijad, glavni grad Saudijske Arabije. Tamo je ostala samo tri godine, pošto je usledilo novo preseljenje zbog očevog posla, ovoga puta u Džakartu. Kada je tata Haro, inače inženjer po struci, dobio posao Nemačkoj, mogla je da se vrati kući i posveti tenisu.

Dosta dugo ’kuburila’ je na fjučersima na kojima je imala uspeha – osvojila je 11 titula u toj kategoriji, ali nikako nije mogla da se domogne značajnijih rezultata na većim turnirima. Sve do 2015. učešće na Gren slemu za nju je bio samo san, a onda se dogodio Vimbldon. Pobedila je Hiroko Kuvatu, Žuli Koan i Mendi Minelu za, prema sopstvenom priznanju, najlepši trenutak u životu.

Na startu najvećeg turnira zaustavila je Svetlana Kuznjecova, da bi je Petra Kvitova eliminisala u Njujorku pošto je ponovo prošla kvalifikacije. Nekoliko meseci kasnije red je bio za prvu pobedu u karijeri na nekom od četiri najveća turnira. Pala je Kiki Bertens sa 6:4, 7:5 pre senzacije koju je priredila u drugoj rundi. Iako je ostvarila sve što je želela u duelu sa Holanđankom, Laura je, na žalost navijača u Srbiji, izbacila 19. nositeljku Jelenu Janković.

„Definitivno, ovo je najveći trenutak u mojoj karijeri“, rekla je Zigemund posle meča i tako na neki način poništila misao o prošlogodišnjem Vmbldonu.

Duel na ’Hajsens areni’ trajao je 149 minuta i niko nije pretpostavio kakav će konačni ishod biti kada je Jelena povela sa 1-0 u setovima. Međutim, Nemica je sredinom drugog seta spasla dve brejk lopte, potom ga i dobila u taj brejku, a onda i kompletirala preokret u finišu trećeg.

„Da potpišem kameru? Nikada to nisam radila“, bila je zbunjena kada je pobedila, očigledno ne poznajući tradiciju na Gren slemovima. Tačnije, ne zbunjena, nego nije očekivala da će se ikada naći u toj situaciji.

Za razliku od Srpkinje, Laura bila je izuzetno agresivna – trudila se da ona odlučuje o poenima, ’jurila’ je vinere i na kraju ih zabeležila čak 50, uz jednu neiznuđenu grešku manje. Primera radi, Jankovićeva je upisala samo 17 direktnih poena i 13 grešaka.

„Nisam udaračica kao što statistika pokazuje, ali volim raznovrsnost. Cilj je bio da budem agresivna danas, izlazim na mrežu i mislim da je to odlično funkcionisalo, posebno u drugoj polovini drugog i celom trećem setu. Pokušala sam da održim visok ritam, iako sam u prvom setu mogla bolje. Pretpostavljam da je to zbog nervoze, ali i Jelene koja je odigrala odlično. Teško je protiv takve igračice samo izaći i biti agresivan. Nisam uspela u prvom, ali u drugom i trećem jesam“.

Devojka koja priča tri jezika i želi da se bavi sportskom psihologijom po okončanju karijere, sada će igrati sa Anikom Bek. Njena sunarodnica lakše nego što se očekivalo eliminisala je 11. nositeljku Timeu Bačinski.

Ipak, pre novih izazova biće vremena za slavlje.

„Pre svega bih želela da se zahvalim publici, neverovatno je pobediti ovde. Uživala sam da igram na ovako velikom terenu. Nikada u karijeri nisam igrala na ovolikom stadionu. Lepo je nastupati pred toliko ljudi i osetiti njihovu energiju i podršku. Ogromna pobeda za mene“, zaključila je Zigemund.

Uz žal što je jedna naša predstavnica ispala konstatovaćemo i da je Laura potpuno zaslužila sve što joj se događa na ovogodišnjem Australijan openu.

Dug put do najvećih trijumfa konačno se isplatio – san i dalje traje...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve