Nova vest
Tenis

Utorak, 12.01.2010.

13:33

Lavlji karakter - sedma Gren slem titula Serene Vilijams (2005)

Titula Serene Vilijams 2005. godine u Melburnu dokaz je koliko je čvrst karakter mlađa Vilijamsova. Posle vrlo ozbiljne povrede kolena u 2003. godini, zbog koje je propustila sve turnire posle Vimbldona do marta sledeće godine, imala je solidnu 2004. godinu, a onda je početkom nove sezone osvojila Ozi open savladavši u finalu prvu teniserku sveta Lindzi Devenport sa 2:6, 6:3, 6:0. Bila je to prva najveća titula za Serenu posle godinu i po dana pauze.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Iako je Serena imala neuporedivo bolji skor u međusobnim okršajima (9-3), Devenportova je krajem 2004. dobila poslednja dva susreta, u Los Anđelesu i na završnom turniru sezone, pa se činilo da u finale ulazi sa malom prednošću. Osim toga, iako je Devenportova bila prva na WTA listi, Gren slem trofej nije osvojila još od 2000. godine, pa je bila gladna novog najvećeg uspeha.

Serena je i pre finala u Melburnu imala duplo više GS titula od rivalke (6-3), ali bi trijumf u direktnom susretu u finalu definitivno pokazao javnosti da je povreda Vilijamsove ključni razlog zašto je Lindzi na prvoj poziciji.

Tada 28-godišnja Lindzi Devenport na putu do finala eliminisala je Končitu Martines, Mihaelu Paštikovu, Nikol Vajdišovu, Karolinu Šprem, Ališu Molik i Natali Deši. Nijedna rivalka nije joj bila iz Top 10, a najteži posao imala je u četvrtfinalu sa Molikovom iz Australije, koju je savladala sa 6:4, 4:6, 9:7. Po jedan set oduzele su joj i Dešijeva i Paštikova, ali Amerikanka se ipak probila do odlučujućeg meča.

Serena je imala komplikovaniji žreb, a u prve tri runde dobila je Kamil Pan, Dali Randrijantefi i Saniju Mirzu. Posle toga su pale Nadja Petrova i druga igračica sveta Ameli Morezmo, a u maratonskom polufinalom okršaju Vilijamsova je bila bolja od Marije Šarapove sa 2:6, 7:5, 8:6.

Američki dvoboj za titulu u Australiji mogao je da počne. Igralo se u zatvorenom prostoru jer su organizatori zbog kiše morali da aktiviraju pokretni krov. Bio je to drugi put u istoriji da se završni meč igra u zatvorenom, a u prvom je Serena 2003. dobila svoju sestru Venus.

Devenportova je bolje počela meč i uz dva brejka prednosti povela sa 4-1, nakon čega je Serena tražila medicinski tajm-aut zbog povrede leđa.

„Lindzi me je naterala da otrčim široko i krajnjim naporom snage pokušam da udarim bekhend i leđa su mi ’otišla’, ali srećom sam uspela da se vratim“, objasnila je posle Vilijamsova.

Lindzi je do kraja lako povela u setovima i činilo se da drži stvari pod kontrolom sve do polovine drugog seta. Ispostavilo se da je prelomni momenat susreta bio peti gem drugog seta, kada je Serena teškom mukom spasila šest brejk prilika i verovatni pad u ponor.

Devenportova je uzela naredni gem, ali je u sledećem servis-gemu ispustila prednost 40:0 i prepustila rivalki brejk. Od tog trenutka Serena je zagospodarila terenom, Devenportova je delovala izgubljeno, pa je Vilijamsova poslednji set osvojila sa nulom izgubivši ukupno samo osam poena u tom delu igre.

“Dugo mi je trebalo da se vratim. Ipak, oduvek sam smatrala da sam najbolja i da treba da budem na vrhu. Nisam mislila da sam ispala iz svega toga”, u svom stilu je izjavila Serena, koja je posle trijumfa bila druga na WTA listi, upravo iza Lindzi Devenport.

“Imala je teške dve godine i sada se vratila kao prava šampionka”, odala je priznanje Lindzi suparnici, “Igrala sam dobro sve do kraja drugog seta, kada sam na 40:0 napravila nekoliko glupih grešaka i to joj je otvorilo vrata. Bila sam malo i umorna, a Serena je sjajna kada se zahukta”.

Na pravu renesansu Serena je ipak morala da sačeka još neko vreme, pošto je zbog povreda članka i kolena sezonu završila izvan najboljih 10 prvi put od 1998. godine. Međutim, mlađa Vilijamsova pokazala je u budućnosti lavlji karakter, za sada je osvojila još četiri Gren slem titule i trenutno drži lidersku poziciju na WTA listi.

Lindzi Devenport posle finala 2005. nikada više nije došla u situaciju da se bori za GS trofej. Iako zvuči tužno, to zapravo nije jer se Lindzi na kraju sledeće sezone povukla iz tenisa zbog trudnoće. Posle 11 meseci pauze vratila se na WTA tur krajem 2007. godine, odigrala i narednu sezonu, a od učešća u Melburnu 2009. odustala je kada je saznala da očekuje drugo dete. U karijeri je osvojila 55 titula i zaradila više od 22 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve