Rođena kao muško, razočarana u svetsku atletiku - ne daju joj da trči kao dama

Sprinterka Halba Dijuf (21) kaže da se oseća marginalizovano zbog toga što joj Svetska federacija brani da se takmiči u konkurenciji dama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia.rs
Foto: Profimedia.rs

Ova devojka, rođena u Senegalu, trenutno ne zadovoljava kriterijume propisane od strane svetske atletike da se takmiči u konkurenciji dama - jer je rođena kao muško.

Ona će tako sigurno propustiti naredne Olimpijske igre u Parizu koje su bile njen san.

Svetska Atletska federacija je još prethodne godine, zbog talasa upliva transrodnih osoba u ženski sport, zabranila učešće te kategorije u takmičenjima kojima rukovodi. Kao obrazloženje otakve odluke, vodeći ljudi svetske atletike su naveli da time samo žele da zaštite ženski sport.

Dijuf je, jasno, razočarana takvim epilogom.

"Ne mogu da razumem tu odluku jer je transrodnim osobama bilo dozvoljeno da se takmiče ukoliko se nivo testosterona svede na dozvoljen nivo", izjavila je Dijuf.

"Jedinu zaštitu koje imaju transrodne žene je njihovo pravo da žive kako žele, a njima je to zabranjeno. Kao da smo progonjene"... Osećam se marginalizovano jer mi ne dozvoljavaju da se takmičim" - dodala je ona.

Dijuf je kao četvorogodišnjakinja došla u Francusku, tu se školovala, odrasla, sazrela, a onda je shvatila da želi da promeni pol. U tom procesu morala je da se podvrgne hormonskoj terpaiji sa ciljem da umanji količinu testosterona i po zakonima koji važe u Francuskoj - ona je žensko.

Međutim, Svetska atletika propisuje daleko strože zakone.

Prvi čovek Svtske atletike Ser Sebastian Kou je više puta izjavio da je primarni cilj da se zaštiti ženska atletika i tome je prilično posvećen, kao i čitava organizacija koju vodi, što je praktično zatvorilo vrata Diuf da kroči na veliku scenu.

Dok ovaj zakon nije bio na snazi, transrodne atletičarke su mogle da se takmiče u najjačoj konkurenciji samo ako im je nivo testosterona u dozvoljenoj granici. Najpoznatiji primer je Južnoafrikanka Kaster Semenja koja je vladala svetskom atletikom sve do momenta kada su pooštreni kriterijumi pa je 2020. godine dobila zabranu da učestvuje na Olimpijskim igrama 2020. godine.

U izjavi za agenciju Rojters, endokrinolog koji brine o procesu promene pola Dijufove, tvrdi da je ona žensko.

"Nivo njenih testosterona je trenutno ispod onog nivoa koji imaju biolođki rođene žene", tvrdi ovaj strtučnjak,

Francuska atletičarka je takođe otkrila da ne čuva nijednu fotografiju iz najmlađih dana jer, kako kaže, to nije ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.