Nova vest
Atletika

Sreda, 03.05.2023.

13:25

Heroj Bocvane suspendovan zbog dopinga – propušta Igre u Parizu

Osvajač srebrne olimpijske medalje na 800 metara na Igrama u Londonu 2012. godine Najdžel Ejmos iz Bocvane suspendovan je na tri godine zbog dopinga.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Heroj Bocvane suspendovan zbog dopinga – propušta Igre u Parizu
Foto: Profimedia

Jedinica za integritet atletike saopštila je da je 29-godišnji trkač iz Bocvane bio pozitivan na zabranjenu supstancu GW1516, na prošlogodišnjem testiranju uoči Svetskog prvenstva u Judžinu.

On je dobio umanjenu kaznu od standardne četvorogodišnje pošto je prihvatio optužbe. Ejmos neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

Ejmos je 2012. godine kao 18-godišnjak izjednačio treće najbolje vreme u istoriji na 800 metara kada je osvojio srebro u Londonu iza svetskog rekodera Kenijca Davida Rudiše i postao prvi sportista iz Bocvane osvajač olimpijske medalje.

Njegov rezultat iz Londona od 1:41,73 minuta je i dalje svetski juniorski rekord.

Osvajač je titula na afričkim šampionatima i Igrama Komonvelta.

Supstanca GW1516 je razvijena da pomogne u izgradnji izdržljivosti i sagorevanju masti, ali je tokom testova na goldarima otkriveno da izaziva rak.

Antidoping organizacije su pozvale sportiste da ga ne koriste iz bezbednosnih razloga. Pronađen je u slučajevima dopinga u raznim sportovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

12 h

U fokusu

Vidi sve