Nova vest
Atletika

Subota, 01.04.2023.

17:25

Češki atletičar kritikovan jer želi učešće Rusa i Belorusa na Olimpijskim igrama

Češki atletičar David Svoboda, osvajač zlatna u petoboju na OI u Londonu 2012. godine, našao se na udaru kritike ministarke odbrane Jane Černohove.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Češki atletičar kritikovan jer želi učešće Rusa i Belorusa na Olimpijskim igrama
Foto: Profimedia

Sve to zbog toga što je u intervjuu za javni servis, Češku televiziju (ČT), podržao učešče sportista iz Rusije i Belorusije na Olimpijskim igrama (OI) u Parizu 2024. godine.

Svoboda, koji je istovremeno vojnik u češkoj vojsci, je zbog svojih izjava bio prinuđen da dođe u češko Ministarstvo odbrane i obeća da će posetiti vojni poligon Libava na kome vežbaju ukrajinski vojnici da bi čuo njihove ispovesti, preneo je češki server novinky.cz.

"Vojnik ima obavezu da se i van službe ponaša tako da ne ugrozi dostajanstvo i dobro ime oružanih snaga Češke", izjavo je tom prilikom direktor atletskog kluba Dukla Pavel Benc, za koji nastupa Svoboda.

Ministarstvo odbrane Češke se distancira od izjava atletičara Davida Svobode, člana Vojno-sportskog centra Dukla, koji je na ČT relativizovao i dovodio u pitanje ruske zločine na Ukrajini i podržao učešče ruskih i beloruskih sportista na OI", navodi se ranijem u saopštenju ministarstva koje je preneo portal seznam.cz.

U intervjuu za ČT, braneći stav da Rusi i Belorusi treba da učestvuju na OI, Svoboda je izjavio da "rat u Ukrajini još uvek traje, a njegova prva žrtva je uvek istina" i da do građana stiže "mnogo informacija koje su kontradiktorne".

Voditeljka je pomenula rezolucije UN kojim je većina zemalja osudila ruski napad na Ukrajinu, što je Svoboda komentarisao rečima "možda greše, ja to ne znam", prenele su češke agencije.

Svoboda je rekao da je njegov stav u skladu sa mišljenjem Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koji je nedavno predložio da Rusi i Belorusi učestvuju na OI.

Češki olimijski komitet se ne slaže sa ovim mišljenjem MOK-a. David Svoboda je putem Instagrama u sredu delimično korigovao svoj stav i izvinio se, rekavši da "nije imao svoj dan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

1 d

U fokusu

Vidi sve