Kenijka suspendovana na šest godina zbog dopinga

Kenijska maratonka Dajana Kipjokej suspendovana je na šest godina zbog višestrukog kršenja antidoping pravila, saopštila je Atletska jedinica za integritet.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nakon što je u oktobru objavila privremenu suspenziju, Svetska atletska federacija (IUA) je objavila šestogodišnju suspenziju zbog neovlašćenog korišćenja dokaza i korišćenja zabranjenog proizvoda, triamcinolona, glukortikoida koji je još uvek odobren u odredjenim oblicima 2021. godine, pre nego što je potpuno zabranjen od januara ove godine.

Kipjokej (28) je u oktobru 2021. godine pobedila na Bostonskom maratonu, jednom od šest "velikih" maratona, nakon čega je bila na kontroli. Nakon toga je koristila lažna dokumenta iz bolnice, što joj je samo povećalo kaznu.

Kipjokej je oduzeta pobeda u Bostonu i biće suspendovana do juna 2028. godine.

IUA je danas takodje objavila petogodišnju suspenziju još jednoj kenijskoj atletičarki Pjuriti Rionoripo, zbog pozitivnog testa na furosemid i korišćenja lažnih dokumenata.

Kenijsku atletiku muče slučajevi dopinga već nekoliko godina, a u 2022. godine je bilo više od 25 slučajeva dopinga.

U novembru je vlada obećala ulaganje od pet miliona dolara za finansiranje antidopinga. Svetska atletika je u novembru obnovila poverenje u lokalne vlasti i Kenijski savez, koji radi u saradnji sa IAU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.