Srbija spremna za EP – Ivana, Asmir i Boško kreću u bitku za medalje

Ceremonija otvaranja Evropskog prvenstva u Minhenu 2022. održana je u kultnom Olimpijskom parku, na sredini prelepog jezera i okupila je preko 55 000 gledalaca.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Atletski savez Srbije
Foto: Atletski savez Srbije

Usledila je ceremonija dodele zastave, na kojoj je istaknuto devet sportova čiji će se sportisti takmičiti za titulu prvaka Evrope: atletika, odbojka na pesku, kanu sprint, biciklizam, gimnastika, veslanje, sportsko penjanje, stoni tenis i triatlon.

Olimpijski stadion biće mesto održavanja Evropskog prvenstva u atletici koje počinje za tri dana - 15. avgusta.

Boje naše zemlje braniće 7 atletičarki I 7 atletičara u 11 disciplina: Ivana Vuleta i Milica Gardašević (skok udalj), Asmir Kolašinac i Armin Sinančević (bacanje kugle), Angelina Topić (skok uvis), Adriana Vilagoš (bacanje koplje), Boško Kijanović (400 m), Lazar Anić i Strahinja Jovančević (skok udalj), Dragana Tomašević (bacanje diska), Elzan Bibić (5000 m), Anja Lukić (100 m prepone), Luka Trgovčević (110 m prepone) i Milana Tirnanić (100 m).

Predvodnica Srbije u Minhenu, biće naša najbolja atletičarka i svetska dvoranska šampionka u skoku udalj, Ivana Vuleta. Nakon što joj je izmakla medalja na Svetskom prvenstvu u Oregonu, ona je ovog puta dodatno motivisana za što dalji skok.

"Posle srebra u Cirihu, zlata u Amsterdamu i odustajanja od finala u Berlinu usled povrede ahilove tetive 2018. godine, željno iščekujem jos jedno EP na otvorenom. Ovu sezonu sam započela 2. titulom svetske prvakinje u dvorani pa sa istim ambicijama idem i u Minhen. Očekujem sjajnu atmosferu na tribinama, ali mirnu u svojoj glavi, manje prestupa i više dalekih skokova. Forma je još bolja nego u Eugenu tako da se radujem još jednom prilici, sledeće nedelje", rekla je Ivana Vuleta.

Foto: Atletski savez Srbije
Foto: Atletski savez Srbije

Asmir Kolašinac ove godine zabeležio je hitac od 21,06 metara što ga odvodi na ovo Evropsko prvenstvo sa 12 – pozicije od ukupno 26 kuglaša. Kolašinac se već 15 godina bori za kraljicu sportova u Srbiji, i nije propustio nijedno Evropsko prvenstvo na otvorenom.

"Mislim da sam spreman da još jednom dam sve od sebe i nadjem se u finalu Evropskog prvenstva. Ono što je specifično kod ovog takmičenje, jeste da su u istom danu i kvalifikacije i finale, što malo otežava situaciju, ali me to neće sprečiti da bacim što dalje mogu", rekao je Kolašinac.

Foto: Atletski savez Srbije
Foto: Atletski savez Srbije

Boško Kijanović sa fantastičnim rezultatima u ovoj godini uspeo je da ostvari normu na 400 m za Evropsko prvenstvo u Minhenu. Nakon peha u kvalifikacijama Svetskom prvenstva u Oregonu on je spreman da se iskupi i pokuša ponovo da obori državni rekord.

"Nakon Svetskog prvenstva u Oregonu i peha koji me je zadesio, vratio sam se u Srbiju sa velikom motivacijom da se iskupim na Evropskom prvenstvu u Minhenu. Rezultatski cilj ostaje isti, a to je državni rekord. S obzirom da je na završnoj listi svega 36 400-metraša i da smo svi rezultatski veoma slični, teško će biti uopšte proći prvi krug bez kvalitetnog rezultata, ali moj cilj je glavni ulazak u finale, a tu je već sve moguće. Bio bih zadovoljan i polufinalom sa državnim rekordom, ali ovde više ciljam plasman nego rezultat, iako obično jedno prati drugo", rekao je Boško Kijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.