Nova vest
Atletika

Petak, 18.02.2022.

14:30

Ovo su medalje Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici

Mesec dana pre Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici predstavljene su medalje.

Izvor: B92

Autor:B92

Ovo su medalje Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici
Foto: SAS

Svetsko prvenstvo na programu je 18-20. marta u beogradskoj Štark areni.

Preko 1.000 najboljih atletičara i atletičarki na planeti će se takmičiti za 96 medalja u 24 finala tokom trodnevnog takmičenja.

Pridajući čast glavnom gradu Srbije, zlatne, srebrne i bronzane medalje SP u atletici 2022. su dizajnirane sa znamenitostima Beograda.

Spomenik Knezu Mihailu, Beograđanka, Saborna crkva, Pobednik sa Kalemegdanske tvrđave, Most na Adi, kao i obeležjem atletske staze, što zajedno označava dubinu srpske kulture i bojno polje takmičenja.

"Medalja je simbol i cilj svakog sportiste. Predstavlja sve godine znoja, teškog rada, težnje i upornosti, koje su potrebne da bi je osvojio", navodi se u promociji Srpskog atletskog saveza.

"Tako da i dizajn medalja mora da bude specijalan kao i uspeh njihove pobede" .

Prve zlatne, srebrne i bronzane medalje će se osvojiti samo nekoliko sati nakon što Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani 2022. počne, već prvog dana u disciplini troskok.

Medalje su u obliku kruga veličine 80mm, teške 270 grama, debljina je 14 milimetara.

Osim medalja, traka za pobedničke medalje takođe ima dizajn koji inspiriše sportiste i dizajnirana je da prikaže emociju uspeha.

"Na njima se nalaze motivi ćilima koji su nastali u Srbiji i koji su tkanina prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, dakle predstavljaju večnost kao što su i medalje koje kada se jednom “rode” ostaju za vekove vekova uz ime onog ko ih je na sportskom takmičarskom polju “istkao”.

Motivi srpskih ćilima su jedinstveni, postoji ih čak 95 i predstavljaju stare simbole magičnog značenja, a mogu se čitati kao azbuka slika.

"Šare koje krase trakice naših medalja imaju simboliku da daju dodatnu snagu moć i energiju, a to su osobine koje treba da krase i svakog sportistu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve