Svetska šampionka u aprilu ostaje bez OI?

Svetska šampionka na 400 metara, atletičarka iz Bahreina, Salva Ejd Naser učestvovaće sledećeg meseca na dvodnevnoj žalbenoj raspravi.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia/YUTAKA/AFLO SPORT
Foto: Profimedia/YUTAKA/AFLO SPORT

Epilog bi nakon toga mogao da bude suspenzija sa Olimpijskih igara u Tokiju zbog kršenja antidoping pravila.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) saopštio je da će se saslušanje održati 22. i 23. aprila.

Svetska antidoping agencija i Svetska atletika su uložili žalbe CAS, kako bi osporile presudu nezavisnog suda koji je oslobodio Naser tehničkih uslova doping testova koje je propustila.

Presuda bi mogla biti hitno objavljena, pošto serija Dijamantske lige počinje u maju. Prva trka na 400 metara biće 23. maja u Rabatu, u Maroku.

Takmičenje atletičarki na 400 metara na Igrama u Tokiju održaće se od 3. do 6. avgusta.

Naser je osvojila zlato u trci na 400 metara pre godinu i po dana na Svetskom prvenstvu u Dohi, dok je bila pod istragom. Ostvarila je rezultat ;48,14 sekundi, što je treći najbolji rezultat u toj disciplini.

Njoj je dozvoljeno da zadrži titulu, uprkos tome što ju je Jedinica za integritet atletike optužila da nije dostavila podatke o mestu boravka, propuštene testove i netačna ažuriranja baze podataka u kojoj se detaljno navodi gde inspektori svakoga dana mogu pronaći sportiste.

Naser je privremeno suspendovana prošlog juna, negirala je nepravilnosti i rekla da se događa da sportisti propuste tri testa na doping.

Ona je u tri navrata propustila da pruži informacije o mestu boravka, a za taj prekršaj mogla bi da bude suspendovana dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.