Rusiji dozvoljeno 10 atletičara na Olimpijskim igrama u Tokiju

Svetska atletika saopštila je da će Rusiji biti dozvoljeno da, kao neutralne sportiste, pošalje 10 svojih atletičara na Olimpijske igre u Tokiju.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Cameron Spencer/Getty Images
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Atletski savez Rusije kažnjen je sa 10 miliona dolara.

Atletski savez Rusije suspendovan je 2015. godine posle izveštaja Svetske antidoping agencije o rasprostranjenom dopingu atletičara, uz pomoć i prikrivanje države.

"Očigledno da prethodne mere nisu bile dovoljne da promene kulturu u ruskoj atletici. Nadamo se da će ova dodatna mera biti dovoljna da izazove prave promene", rekao je predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou.

Svetska atletika će ponovo pokrenuti sistem za pregled ruskih takmičara i omogućiti im da se takmiče kao neutralni sportisti. Rusiju će na velikim takmičenjima predstavljati 10 atletičara, ali taj broj može da se uveća, ako čelnici svetske atletike budu smatrali da Rusija napreduje u reformama.

Rusija mora do 1. jula da plati polovinu kazne, a preostali deo suspendovan je na dve godine i biće plaćen ako njen Atletski savez počini novi antidoping prekršaj ili "ne učini ono što Svetska atletika smatra značajnijim napretkom".

Na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, Rusiji je dozvoljeno da pošalje jednog atletičara, a tada je učestvovala skakačica u dalj Darija Klišina.

Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Dohi učestvovalo je 29 ruskih atletičara pod neutralnom zastavom i osvojili su šest medalja.