Nova vest
Atletika

Petak, 31.01.2020.

17:31

Kipčoge predvodi Kenijce na OI u Tokiju

Olimpijski šampion u maratonu Eliud Kipčoge uvršten je danas u reprezentaciju Kenije za takmičenje na Igrama u Tokiju ovog leta.

Izvor: MS

Autor: MS

Kipčoge predvodi Kenijce na OI u Tokiju
(Photo by Naomi Baker/Getty Images)

Kipčoge, koji je u oktobru postao prvi sportista koji je maraton istrčao za manje od dva sata, jedan je od trojice u kenijskom timu za učešće u maratonu

On je svetski rekorder u maratonu rezultatom dva sata, minut i 39 sekundi, sa trke u Berlinu 2018. godine.

Osim njega u timu su i Amos Kipruto, osvajač bronzane medalje na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu i Lorens Čerono, pobednik maratona u Bostonu i Čikagu.

Od maratonki u reprezentaciji su Brigid Kosgei, koja je prošle godine u Čikagu rezultatom 2:14,04 oborila svetski rekord u ženskoj konkurenciji mešovite trke.

Aktuelna svetska šampionka Rut Čepngetič i četvrta najbrža maratonka svih vremena Vivijan Čeriot su takodje u kenijskom timu.

Kipčoge je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine postao tek drugi Kenijac osvajač olimpijskog zlata, posle Samuela Vandžirua 2008. godine.

U Keniji, zemlji poznatoj po dugoprugašima, nezadovoljni su nedostatkom uspeha na Olimpijskim igrama.

Džema Sumgong je u Riju postala prva Kenijka osvajačica zlatne olimpijske medalje, ali je 2017. godine suspendovana na četiri godine zbog dopinga i jer je lagala istražitelje.

Maratonci će na ovogodišnjim Olimpijskim igrama umesto u Tokiju trčati u Saporou, 8. i 9. avgusta.

Međunarodni olimpijski komitet doneo je tu odluku kako bi se zaštitili takmičari od velikih vrućina u Tokiju, uprkos oštrom protivljenju čelnika grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve