Nova vest
Atletika

Utorak, 03.04.2018.

18:59

Legendarni Šaul Ladanji ponovo u Beogradu

Profesor Šaul Ladanji posle 70 godina ponovo će posetiti rodni Beograd.

Izvor: B92

Autor:B92

Legendarni Šaul Ladanji ponovo u Beogradu
Photo by Thomas Niedermueller/Getty Images

Dvostruki olimpijac, svetski rekorder za prepešačenih 50 milja i nosilac Pjer de Kuberten medalje za izuzetan doprinos Olimpijskom pokretu, vraća se u prestonicu Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Ladanji će tokom aprila posetiti Beograd, održati predavanje studentima Fakulteta političkih nauka, posetiti izraelsku ambasadu, Olimpijski komitet Srbije, Beogradski maraton, na kome će i učestvovati.

Šaul Ladanji rodjen je u Beogradu 1936. godine. Preživeo je rušenje roditeljske kuće u bombardovanju Beograda 1941. godine i sa roditeljima pobegao u Madjarsku. Odveden je u Bergen-Belsen koncentracioni logor 1944. godine i preživeo gasnu komoru koja se u tom trenutku pokvarila, a spasao se u "Kastnerovom vozu".

On je četiri godine kasnije emigrirao u Izrael, postao olimpijski šampion u brzom hodanju i maratonu, profesor univerziteta i autor stotine naučnih radova. Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine je preživeo napad palestinskih terorista na njegov olimpijski tim tako što je iskočio kroz prozor.

Predsednik Color Press Grupe Robert Čoban rekao je da je istražujući na Vikipediji naišao na odrednicu na engleskom jeziku posvećenu Šaulu Ladanjiju, o kome ne postoji nijedan tekst na srpskom jeziku. On je dodao da je zajedno sa zamenicom ambasadorke Izraela Dženi Sedov pokušao da ga pronadje i da su nekolik nedelja kasnije dobili mejl sa adrese Šaula Ladanjija u kome je pisalo: "Rado ću doći u Beograd i učestvovati na Beogradskom maratonu".

Ladanji, u svojoj 82. godini i dalje svake godine učestvuje u raznim pešačkim dogadjajima i svakodnevno prepešači najmanje 11 kilometara. Svoj rodjendan obeležava tradicijom tako što prepešači onoliko kilometara koliko je napunio godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve