Nova vest
Atletika

Petak, 16.03.2018.

12:55

Bostonski maraton obeležava jubilej prekida trke

Bostonski maraton će ove godine obeležiti 100 godina od kada je tradicionalna trka delimično prekinuta zbog Prvog svetskog rata.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Bostonski maraton obeležava jubilej prekida trke
Photo by Maddie Meyer/Getty Images

"Svako izdanje nudi priliku da se razmišlja o istoriji. Ovog puta će to biti proslavljanje vojnog marša iz 1918. godine", rekao je izvršni direktor Atletske asocijacije Bostona Tom Grilk.

Vojnici, njih 16 aktivnih i penzionisanih, marširaće 16. aprila

Trka traje od 1897. godine i to je jedan od najstarijih i najprestižnijih maratona.

Ona je održana i 1918. godine, ali je trčalo samo 10 ljudi kako bi se održala tradicija, dok su ostali sportisti bili u ratu.

"Kako je nacija produbila svoje učešće u Prvom svetskom ratu, a kako su se resursi ovde kod kuće smanjili, gradjani Bostona su verovali da tradicija mora biti očuvana kao jedinstven dogadjaj za zemlju i region, što je to i danas", kazao je Grilk.

Ženama je dozvoljeno da trče Bostonski maraton tek 1972.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

1 d

U fokusu

Vidi sve