Getlin skinuo Boltu krunu!

Jusein Bolt nije uspeo da se oprosti sa titulom prvaka sveta od atletike, novi najbrži čovek na svetu je Džastin Getlin!

AKIzvor: B92 Svet
Podeli
Foto: Tanjug/AP/matthias Schrader
Foto: Tanjug/AP/matthias Schrader

Jamajčanin je u svojoj poslednjoj trci na 100 metara osvojio treće mesto iza dvojice Amerikanaca, jer je neočekivano brži od njega bio i Kristijan Koleman.

Četvrte titule prvaka sveta opet ga je koštao loš start. Kao i u polufinalu, uspeo je u finišu da nadoknadi veći deo zaostatka, ali nije imao dovoljno vremena ni snage da u foto-finišu prestigne Amerikance.

Getlin je posle trke "utišavao" publiku prstom preko usta, ali se onda poklonio Boltu koji ga je zagrlio i uz blagi osmeh mu čestitao titulu najbržeg čoveka na svetu.

Getlin je do titule stigao istrčavši svoju najbolju trku u sezoni sa 9,92 sekunde, prestigavši u poslednjim metrima zemljaka Kolemana.

Foto: Tanjug/AP/David J Phillip
Foto: Tanjug/AP/David J Phillip

Finale 100 metara:
1. Džastin Getlin (SAD) 9,92 sekundi
2. Kristijan Koleman (SAD) 9,94
3. Jusein Bolt (Jamajka) 9,95
4. Johan Blejk (Jamajka) 9,99
5. Akani Simbine (JAR) 10,01
6. Džimi Viko (Francuska) 10,08
7. Ris Preskod (V. Britanija) 10,17
8. Bingtijan Su (Kina) 10,27

On je drugi put u karijeri osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, prvu od Helsinkija 2005. godine. To mu je bilo poslednje zlato u karijeri, tokom koje je dva puta bio suspendovan zbog dopinga.

Njegov 21-godišnji zemljak Koleman je osvojio prvu medalju na velikim takmičenjima u karijeri. Do sada je bio samo treći na Panameričkim juniorskim igrama i prvak Amerika do 23 godine u štafeti.

Koleman je ovog 5. avgusta dva puta u roku od tri sata bio brži od svetskog rekordera Bolta, jer ga je pobedio i u polufinalnoj trci za jednu stotinku. Jamajčanin je inače istrčao svoju najbolju trku ove sezone!

Mladi Amerikanac je vodio tokom većeg dela finala, Bolt je jurio njega i u finišu ga skoro stigao, ali nije ni primetio da je sa desne strane prvi kroz cilj protrčao Getlin.

Bolt je tako ostao bez krune najbržeg sprintera na svetu pred penziju, a ostao je na tri titule prvaka sveta na 100 metara (Berlin 2009, Moskva 2013, Peking 2015).

Šansu da se penzioniše kao šampion imaće u štafeti 4x100 metara, koja je na programu sledeće subote.

Atletika