Nova vest
Atletika

Petak, 12.09.2014.

17:10

Pistorijus može da nastavi karijeru

Međunarodni paraolimpijski komitet potvrdio je da će Oskaru Pistorijusu biti dozvoljeno da nastavi karijeru, iako je osuđen za ubistvo iz nehata.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Pistorijus je u petak osuđen za ubistvo iz nehata, pošto je prethodno oslobođen optužbi za ubistvo s predumišljajem svoje devojke Reve Stenkamp.

Južnoafričkog atletičara izricanje kazne čeka 13. oktobra, do kada će zbog položene kaucije ostati u kućnom pritvoru. Pistorijus bi za ubistvo iz nehata mogao da bude osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina, a takođe bi mogao da dobije uslovnu kaznu.

27-godišnji Pistorijus je poslednjih godina postao jedan od najpoznatijih atletičara na svetu, koji je bio dominantan u paraolimpijskim disciplinama, a takođe se takmičio i u olimpijskim na visokom nivou.

Oskar je uradio mnogo za paraolimpijski pokret, bio je inspiracija mnogima, ali je trenutno njegov prioritet da vidi šta će sudija odlučiti. Ako bude želeo da nastavi svoju atletsku karijeru, mi mu ne bismo stajali na putu, dozvolili bismo mu da se ponovo takmiči”, rekao je Kreg Spens, direktor komunikacija Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Izvršni direktor Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Havijer Gonsales priznao je da je Pistorijus imao ključnu ambasadorsku ulogu za paraolimpijski sport.

To neće promeniti ni ova osuda. Njegovo suđenje nije imalo nikakav negativni uticaj na paraolimpijski pokret. Od Londona, posle Sočija, videli smo neverovatan rast u svim našim aktivnostima i radujemo se Riju i Pjongčangu”, rekao je Gonsales, “Oskar je bio ključni ambasador za naš pokret u periodu od 2008. do 2012. godine. Od tada je paraolimpijski pokret imaoi druge ambasadore koji su globalno prepoznatljivi i verujemo da ćemo nastaviti sa širenjem do 2016. godine”.

Pistorijus je ušao u istoriju 2012. godine kada je postao prvi čovek koji je sa obe amputirane noge učestvovao na Olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara i finala u štafeti 4x400 metara. Na Paraolimpijskim igrama je osvojio dva zlata i jedno srebro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

17 h

U fokusu

Vidi sve