Pistorijus u suzama odbacio optužbe

Južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus zvanično optužen za ubistvo sa predumišljajem, a dok mu je čitana optužnica briznuo je u plač.

Izvor: B92
Podeli

Poznati sprinter pojavio se pred sudom na prvom saslušanju zbog sumnje da je ubio svoju devojku sa više hitaca iz pištolja.

Kako su prenele agencije, menadžer Pistorijusa je saopštio da on "najoštrije odbacuje navedene optužbe". U saopštenju se dodaje da Pistorijus "želi da izrazi svoje duboko saučešće" porodici ubijene devojke.

Iako su mediji juče pisali da je Pistorijus slučajno ubio Rivu Stenkamp (30), misleći da je u pitanju provalnik kada je želela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih, danas postoje navodi da je ona ubijena dok je bila pod tušem. Njegova odbrana je zahtevala da se uklone sve kamere iz sudnice i zabranila da se suđenje direktno prenosi.

Policija je još juče odbacila navode da su iz policijskih izvora stigle informacije o mogućnosti da je u pitanju nesrećan slučaj, a zvanično je saopšteno da je i ranije bilo "incidenata" u kući nacionalnog heroja i da je bilo prijava policiji zbog stvari "porodične prirode".

"Ophodimo se prema njemu kao prema bilo kome drugom. Oni će tražiti kauciju, mi ćemo se suprotstaviti tome, a kao argument ćemo navesti to da pričamo sa ljudima koji stanuju u blizini, koji su čuli nešto i ranije tokom večeri, kao i tokom pucnjave", rekla je portparolka policije.

Pistorijus je uhapšen juče u ranim jutarnjim časovima u svom domu, bio je na toksikološkim i DNK analizama, a danas je prvi put izveden pred sudiju. Na sud je stigao u policijskom kombiju prekriven jaknom.

Njegov advokat Keni Oldvejdž rekao je pre ulaska u gradu da je njegov klijent "veoma dobro, da je naravno preplavljen emocijama, ali da je u redu psihički".

On je bio obožavan širom sveta, a posebno u Južnoj Africi, iako se i ranije govorilo o njegovom raskalašnom životu, lepim devojkama, ljubavi prema naoružanju i brzim automobilima.

"Svi smo šokirani. On je sada u policiji i sada je sve u rukama vlasti“, rekao je njegov otac Henke Pistorius, koji je u pratnji svoje ćerke stigao u sudnicu.

Ubijena devojka Riva Stenkamp, koja je nekada bila na naslovnoj stranici magazina FHM, opisana je kao „divno ljudsko biće, kao nađeo na zemlji“ od strane njene agencije. Policija je otkrila

„Uvek je bilo spekulacija povezanih sa Oskarom Pistorijusom, ali većina tih spekulacija je zato što je on poznata ličnost“, rekao je Kajl Vud koji živi u istom kraju.

Pistorius je 2009. proveo noć u zatvoru jer je navodno napao 19-godišnju devojku na žurci. On je često govorio u javnosti o strasti ka oružju. Prošle godine je izjavio da spava sa pištoljem, puškom i palicom za kriket zbog straha od provalnika.

U Južnoj Africi prema nekim procenama oko 1,5 miliona ljudi poseduje oružje jer je kriminal još uvek najveći problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.