Nova vest
Atletika

Nedelja, 18.04.2010.

13:19

Trijumf Kenijaca na Bgd maratonu

Kenijski atletičar Džonston Kibet Majo pobedio je na 23. Beogradskom maratonu, na kome su trkači iz Kenije potvrdili dominaciju osvojivši prvih pet mesta.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Džonston Kibet Majo je trku završio za dva sata, 16 minuta i 23 sekunde, ispred sunarodnika Kibeta i Lopia. U ženskoj konkurenciji trijumfovala je Kenijka Helen Vanjiku Mugo rezultatom od dva sata, 41 minuta i 19 sekundi. Durga je bila Beloruskinja Volha Režkaja, a treća Neža Mravlje iz Slovenije. Na maratonskoj trci učestvovalo je 259 atletičara iz 24 zemlje.

Drugo mesto osvojio je Feni Kipkorir Kibet sa 2:18,15, dok je treći kroz cilj poršao Pol Lomon Lopio sa 2:18,19.

Četvrto mesto osvojio je Semi Kibet Rodih sa 2:19,29, a peto Viktor Kiprono Kimeli sa 2:20.25.

Majo, koga zovu "lav sa Kilimandžara" je bio favorit i po dolasku u Beograd obećao je da će pobediti.

"Trka je bila teška, toplo je, ali imao sam dovoljno samopouzdanja. Na 38. kilometru znao sam da ću pobediti i nisam imao problema. Maraton je dobro organizovan", rekao je Majo.

Drugoplasirani Kipkorir Semi Kibet, takođe Kenijac, blistao je od sreće nakon trke, pošto je u glavnom gradu Srbije istrčao svoje najbrže vreme u Evropi.

"Pripremao sam se u tišini, bez pompe, u svom rodnom selu, što se pokazalo kao ispravna odluka", rekao je Kibet.

Njegov zemljak Lomol Pol Lopio, koji je maraton završio na trećem mestu, ocenio je da je za bržu trku nedostajao "pejsmejker".

"Vreme je bilo pretoplo i dosta vetrovito i smatram da bolje nisam mogao", zaključio je Lopio.

Pobednica 23. Beogradskog Tajm fors maratona je Kenijka Vanjiku Helen Mugo koja je 42 km i 195 metara istrčala za dva sata, 41 minut i 19 sekundi.

Drugo mesto zauzela je beloruska atletičarka Volha Režkaja u vremenu 2:53,57, dok je treća kroz cilj prošla atletičarka iz Slovenije Neža Mravlje posle dva časa, 59 minuta i 30 sekundi.

Mugo je ocenila da je zabeležila veoma vrednu pobedu, uprkos grčevima u stomaku i snažnom vetru koji ju je ometao tokom čitave trke.

"Nisam se dobro osećala tokom trke, ali sma bila odlučna da je završim. Na kraju se ispostavilo da sam istrčala vreme koje je bilo dovoljno za pobedu", rekla je vidno umorna Mugo po završetku maratona.

Njena najozbiljnija konkurentkinja bila je Beloruskinja Volha Režkaja kojoj je trka u Beogradu bila tek drugi maraton u karijeri, nakon Minska prošle jeseni.

Režkaja je istakla da je ovogodišnji maraton na ulicama srpske prestonice "sjajno organizovan" i dodala da je vetar, koji je sve vreme duvao, znatno omeo takmičarke da zabeleže još bolje rezultate.

"S obzirom da nemam skoro nikakvog iskustva u ovoj disciplini, druga pozicija u Beogradu dosta će mi značiti u nastavku karijere", napomenula je 23-godišnja atletičarka.

Na trećem mestu trku je okončala mlada Slovenka iz Kranja, Neža Mravlje, koja je nakon trke priznala da se, kao i njen otac, atletikom bavi amaterski.

"Dopada mi se staza na kojoj smo danas trčale. Ovo mi je tek šesti maraton u karijeri i upamtiću ga po mom najboljem plasmanu i vremenu", poručila je Mravlje.

Četiri lekarske intervencije, bez gužve u saobraćaju

Ekipe Hitne pomoći intervenisale su uoči završetka glavne trke 23. Beogradskog maratona četiri puta, a u saobraćaju na ulicama Beograda nema gužvi i zastoja.

Portparol Hitne pomoći Nada Macura rekla je Tanjugu da su lekarske ekipe do sada imale četiri intervencije, dve među publikom i dve među maratoncima, a razlog u svim slučajevima je bio kolaps.

Najveću atletsku manifestaciju prati 15 lekarskih timova Hitne pomoći, 13 ekipa domova zdravlja i jedna ekipa Crvenog krsta.

U Upravi saobraćajne policije i u "Žutom taksiju" Tanjugu je rečeno da na saobraćajnicama mimo trase maratona nema gužvi i zastoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

4 h

U fokusu

Vidi sve