Nova vest
Atletika

Ponedeljak, 17.08.2009.

15:04

Bolt spreman za drugu rundu

Pošto je obezbedio titulu svetskog prvaka na 100m, uz novi svetski rekord, sprinter Usain Bolt se čini spreman da isti uspeh ponovi i na duplo dužoj deonici.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Jamajčanin, koji je u nedelju potvrdio reputaciju najbržeg čoveka na planeti, ušao je ponovo u istoriju pošto je u finalu Svetskog prvenstva pretrčao 100 metara za neverovatnih 9 sekundi i 58 stotinki.

Tačno pre godinu dana Bolt je na OI u Pekingu, posle trijumfa na 100 metara i postavljanja svetskog rekorda, osvojio još dve zlatne medalje, na 200 metara i kao član štafete Jamajke na 4x100 metara, i to uz još dva svetska rekorda. Sada, na SP u Berlinu svi očekuju da sprinter ponovi isti uspeh.

Međutim, sjajni atletičar sumnja da će u Berlinu ponoviti šou iz Pekinga.

Sumnjam da ću ponovo oboriti svetski rekord u trci na 200 metara”, rekao je Bolt, koji je potpuno potukao svoje rivale u finalu na 100 metara.

Jamajčanin je u nedeljnoj trci bio toliko dominantan da je čak i drugoplasirani Tajson Gej delovao veoma sporo, iako je Amerikanac sa rezultatom 9,71 sekundi postavio novi nacionalni rekord SAD.

Ovo je bio najveće popravljanje vremena na 100 metara, od kada je uvedeno elektronsko merenje vremena 1968. godine i kada je Džim Hins na OI u Meksiko Sitiju trčao 9,95 sekundi. Nakon toga bilo je potrebno da prođe narednih 28 godina kako bi se taj rezultat popravio za 11 stotinki. Kanađanin Donovan Bejli je u Atlanti 1996. godine kroz cilj prošao posle 9,84 sekunde. Bolt je to isto uradio za samo 12 meseci.

Međutim, Jamajčanin je svestan da će Gejov gubitak titule iz Osake samo povećati rivalitet pred njihov obračun na 200 metara.

Biće to pravi izazov. Znam da će biti mnogo teže jer sam mu upravo oduzeo titulu na 100 metara. Sumnjam da će mi se smeškati”, ocenio je Bolt, koji je najavio da neće menjati svoj stil pred nastavak takmičenja.

Izaći ću na stazu i dati sve od sebe. Ostavićiu srce na stazi. Verujem da će biti zabavno”, izjavio je Bolt.

Sa druge strane ni Gej, koji je još uvek aktuelni svetski šampion na 200 metara, nije optimista pred kvalifikacije na 200 metara koje su na programu u utorak, 18. avgusta.

Moja prepona je jedva izdržala. Razgovaraću sa lekarima oko bolova koje osećam. Videćemo šta će biti i kako ću se osećati večeras”, rekao je Gej.

Finale na 200 metara u muškoj konkurenciji na programu je u četvrtak, 20. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

18 h

U fokusu

Vidi sve