Etiopsko pojačanje za Srbiju

Izvor: B92, Sport Srbija
Podeli

Atletska reprezentacija Srbije neočekivano je pojačana šestorkom dugoprugaša. Pet momaka i jedna devojka iz Etiopije zatražilo je azil u Srbiji posle nastupa na maratonu u Podgorici. Posle četiri nedelje čekanja na dozvolu oni su u četvrtak počeli da treniraju u atletskim klubovima Partizan i Čukarički. Procenjuje se da je od šestoro atletičara najveći talenat 18-godišnji Estifanos Eshetu, koji bi po procenama stručnjaka mogao da postane šampion Evrope.

"To su zaista vrhunski takmičari. Nisu imali nikakve lične stvari sa sobom, bukvalno su došli u trenerkama i šuškavcima. Verovatno ih ne bi ni pustili u zamlju da su imali stvari. Iz administrativnih razloga su bili zatočeni, nisu ni potrčali skoro mesec dana", rekao je za DSL Sport Zoran Molović, trener AK Čukarički, koji je zajedno sa direktorom Partizana Draganom Životićem zbrinuo Etiopljane.

"Obezbedili smo im smeštaj u Lipovičkoj šumi, opremu, hranu, sve što im je potrebno. Preostaje samo da se Ak Čukarički i AK Partizan dogovore za koji klub će ko nastupati, pa da počnemo da ubiremo plodove kvaliteta".

Jedina atletičarka na spisku je Meaza Damena (20), koja je najbolja na pet i deset hiljada metara. U muškom timu su, pored Eshetua, Tamrat Tesfave (21), Berhnu Johanes (23), Tamirat Legese (23) i Gebreziber Gebresluse (25).