Džikić za B92: "Zanimljiva nedelja u Evroligi"

Izuzetno zanimljiva nedelja u Evroligi, jedna od onih zbog kojih kladioničari prestaju da se "bakcu sa tom kosarkom". CSKA je izgubio u Moskvi, Pamesa u Vilerbanu, Žalgiris kod kuće od Makabija. Neki su timovi došli do pobeda na čudne nacine, neki na teže nego što se očekivalo.

Izvor: Aleksandar Džikiæ, pomoæni trener KK Partizan Mobtel

Nedelja, 07.12.2003.

12:32

Default images

U grupi A , Barselona je i dalje na vrhu tabele, neporazena posle pet odigranih utakmica. Svakako da nije iznenadjenje kada aktuelni klupski prvak Evrope na domaćem terenu pobedi tim koji je na poslednjoj poziciji u grupi. AEK je igrao onoliko koliko mu je Barselona dozvolila, a tokom celog meca sam razmišljao o tome da Barsa u svakom trenutku moze da "doda gas" i resi pobednika bez previše muke.  Igra domaćina je bila daleko od one koja bi ih, sa velikom sigurnošću, odvela do "Final four"- a i sanse za odbranu titule, ali je i na tom nivou bila previše za Grke. Pešić povratkom Duenjasa ima mogucnost rotacije 4 centra  koji su visine ( daleko ) veće od 210. Povratak Dženkinsa u redove AEK-a je doveo do nečega što bi se moglo nazvati problemom u najavi. Tamnoputom “playmaker”-u nije strana briga o svojim poenima, nekako to najvise smeta mladom Taputosu, koji igra slabije nego na startu sezone.

O “pljacki stoljeća” u Zagrebu ( navodno je pobeda Cibone dosla posle direktne greske ( ko preferira kradje )  zapisničkog stola, kojom je Ciboni uračunato 2 poena više od onoga sto su postigli na terenu…da podsetim, Cibosi su pobedili poenom razlike... neću previše pisati. Nešto drugo, vezano za tu utakmicu mi je daleko zanimljivije. Prvi igrac Ulkera,  Joseph Blair, nije nastupao u Zagrebu, povreda ledja ga je sprečila u tome. Uprava je neverovatno brzo reagovala, te je angazovan Ashraf Amaya, igrac sa iskustvom u Evropi i bronzom oko vrata sa SP `98. No, utakmica u Zagrebu i taj poraz mogu imati i više posledica od samog ostajanja bez bodova. Naime, turski klub u svom sastavu trenutno ima 5 stranaca ( 4 Amerikanca i jednog Grka ) , od kojih je Blair trenutno povredjen. Ostatak “stranaca” je imao katastrofalan ucinak – 18 poena od ukupnih 68. Uz to, neigranje Blaira je potpuno nadomestio mladi Gonlum, koji je briljirao u Zagrebu. Da li to moze biti početak raslojavanja tima, pokazaće se vec u nekoliko sledecih nedelja.

Skiper se branio zonom protiv CSKA

Iznenadjenje kola se dogodilo u Moskvi, gde je Skipper pobedio CSKA, igrajući bez Vujanića ( proveo na parketu 4 : 15 min ). Sama utakmica je imala, u najmanju ruku, čudan tok – gostujuca ekipa je svih 40 minuta igrala zonu . Na hrabrosti i upornosti treba čestitati treneru  bolonjske ekipe Repeši, koji je i pored dobre igre domaćina protiv zone u prvoj četvrtini, ostao u ovakvoj defanzivnoj formaciji, koju je odabrao kao odgovor na CSKA napad. Ideja o zonskoj odbrani protiv Moskovljana ima i više nego realnu osnovu, ukoliko se analizira igra Rusa u prethodne 4 utakmice Evrolige. Naime, ukupnih 307 poena u prva 4 meca, CSKA je postigao u odnosu 164 ( 2p ) + 102 ( 3p ) + 44 ( 1p ), odnosno težiste igre je bilo na poenima sa manjih udaljenosti – 53, 4 % ukupnih poena CSKA čine poeni postignuti šutevima unutar 6,25. Zonska odbrana Skipera ( ili šta već ) je domacina primorala na čak 35 šutnutih trojki, što je gotovo 14 pokušaja više od njihovog proseka ( pogodili 10 ). Da sve bude čudnije, gosti su odoleli i pored toga sto je CSKA pogodio 7 od svojih poslednjih 13 šutnutih trojki, praktično je utakmica zavrsena serijom 12-2 za goste. Moskovljani nisu uspeli da nadskaču goste, iako imaju zaštrasujući skakacki potencijal na pozicijama 3, 4 i 5, a već sam napisao da im je zona prenela težište igre dalje od koša.Neigranje Vujanića je sa “žaljenjem” dočekao Poceko, najbolji akter meča, u izdanju koje mu je verovatno najbolje od kako se bavi ozbiljnom košarkom, odnosno od kada neigra u “ja = tim” ekipama.

Pogled na ekipe koje su u grupi B dovodi do zaključka o kome ne verujem da ima oprečnih mišljenja – ko želi medju 16, mora sve da pobedi kući, a svaka pobeda u gostima će biti prava “premija”. Uz to, jasno je da najbolji šestoplasirani tim ( posle prve faze takmicenja ) neće biti iz ove grupe. Baš zbog toga, pobeda Makabija u Litvaniji ima izuzetan znacaj, i znači mnogo više od činjenice da je izraelski šampion trenutno neporažen i na čelu tabele u ovoj grupi. Pobedjen je tim koji je sastavljen sa idejom da Žalgiris ponovo vrati na stazu uspeha, tim koji predvodi Sabonis, koji je AS , bez obzira na  godine i stanje njegovog tela. Da bi se pobedio Žalgiris, preduslov je da se odgovori učinku tandema Sabonis – Beard, sto je ovoga puta poslo za rukom Bastonu I Vujčiću. Mladi Amerikanac igra odlično, mada je bilo skeptika kada je u pitanju njegov kvalitet, posle partija koje je pružio u pripremnom periodu i u nekim utakmicama na startu sezone. Medjutim,u  poslednja 3 meča  upravo je on  ta udarna igla inače uravnotežene I timski koncipirane igre Makabija ( na ovoj utakmici 6 igrača sa dvocifrenim učinkom ) Uz to, iskustvo i kvalitet igrača sa klupe su jos jedan od aduta ovog tima – Sharp , sa klupe, 13 poena – tako da ne treba da čudi podatak da su gosti u drugih 20 minuta (posle visokog ritma u drugoj četrvtini ) postigli čak 52 poena, odnosno da je Maccabi dobio poslednju četvrtinu sa 10 poena.

Efes Pilsen preuzeo vodjstvo u grupi C

Poljsko “čudo” nije vidjeno u Istanbulu, tako da se posle lake pobede nad Slaskom, Efes Pilsen našao na vrhu tabele u grupi C. Već sam pisao o tome, ali nije zgoreg da se nešto gradiva obnovi. Tim koji im je doneo titulu, Efes je rasturio I odrekao se usluga igrača koji su u dobroj meri izneli teret prošlogodišnje titule. Turskom delu ekipe je pridodata nova centarska linija , Prkačin – Nikolić, kao I novi “potrošač” Langdon. Sve to izgleda odlicno funkcionise.

Incident izmedju Tomaševića i Abia je “predigra” važne pobede Asvela i prvog poraza ekipe iz Valensije. “Mudra” odluka da se zaštiti “mučenik” ( ili prebijeni ) je ostavila Tomaševića kući, a Pamesu bez bodova protiv ekipe slabijeg kvaliteta od njihovog. Domaćin je goste upropastio šutem za 3 poena, dok je istovremeno uspeo da održi ravnotežu u skoku, i pored 14 skokova u napadu za goste. Prvi put ove godine je zaigrao Gulyas, izuzetno vazan igrac za Asvel, I njegova 22 minuta na parketu su mnogo doprinela konačnom trijumfu. Poslednjih 10 minuta je donelo krah Pamese, koja protiv zone Asvela nije smislila ništa bolje od šuta za 3 poena, uz katastrofalan procenat – 6 pogodjenih od 22 šutnute lopte. Brzoj ekipi domaćina nije preostalo ništa drugo do da čeka  promašaje protivnika i da istrčava u kontranapad-poslednja četvrtina 28-11.

Partizan je izgubio u Pau, i u dosadasnjem delu lige ima skor od 3 pobede i 2 poraza. Do svoje druge pobede, francuski šampion ( koji dominira u domaćem prvenstvu – 8 titula u poslednjih 10 godina ) je došao posle utakmice u kojoj su obe ekipe imale periode igre u kojima su dominirale. Gosti su utakmicu odigrali bez Kecmana, koji je standardan član prve petorke, sa vrlo dobrim prosečnim učinkom – 28 minuta, 11 poena, gotovo 6 skokova po utakmici –i naravno Krstica, koji još nema zvanične minute na parketu. Prakticno, i bekovska i centarska rotacija su bile uskraćene usluga po jednog svog “člana”, tako da je Vujošević rotirao 6 igraca, uz role Materića I Kovača u trajanju kraćem od 10 minuta. Naravno, u utakmici visokog ritma, to je dovelo do povećanog broja promašenih penala -  crno-beli su imali 63% sa penala , dok im je prosecan ucinak u EL 84%. Domaćin je imao velikih problema sa visokim igracima Partizana – Ostojić, Perović – naročito u situacijama kada je odbrana, odnosno centri,  bila primorana da rotira kod prodora spoljnih igrača. To je ostavljalo velike rupe iza njihovih ledja, te su gosti jos jednom demonstrirali veliku agresivnost u napadackom skoku I pokupili čak 16 lopti – Partizan je ekipa broj 1 u EL u ovom parametru – i posle tih skokova poentirali. S druge strame, i Ortez je veoma dobra skakacka ekipa, ali je sve do poslednjih 10 minuta taj deo njihove igre bio potpuno neutralisan – 2 skoka u napadu za 30 minuta, 3 u poslednjih 10 ( ukupan broj skokova – Partizan 36, Ortez 19 ). Ono sto su crno-beli mogli bolje da odrade je selekcija pomoci u fazi odbrane. Iako je broj tih gresaka mali, ipak je doveo do otvorenih suteva Foiresta I Erdmana, koji su svojim trojkama vraćali u život domaću ekipu. Ipak, teško je odrzavati nivo igre i napada i odbrane u utakmici visokog ritma, bez dovoljnog broja fizički spremnih igraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: