A.Džikić: Letnja liga i Sijetl - iznutra

Broj neameričkih igrača u NBA ligi se povećava iz godine u godinu i nije daleko od istine konstatacija, koja je pre samo nekoliko sezona zvučala kao potpuni SF - taj proces se neće usporiti. Da li će broj onih koji uzimaju poslove američkim igračima biti u stalnom porastu, kao što je slučaj u poslednjih nekoliko godina, ili će se i \"ostatak sveta\", predvodjen Evropom, vremenom umoriti...to je pitanje na čiji ćemo odgovor morati na pričekamo. Ipak. nepobitno je jedno...Jednostavno, ne-Amerikanci su sada \"IN\" u NBA...

Izvor: Aleksandar Džikiæ

Utorak, 22.07.2003.

12:25

Default images

Kao prava košarkaška sila, i Jugoslavija (ko preferira Srbija i Crna Gora) ima svoje predstavnike u trenutno aktueknom \"pljačkanju\" prebogatih ljudi koji imaju isti hobi - vlasništvo nad NBA timom.

Ovogodišnja "expedicija" je izuzetno brojna, verovatno najbrojnija do sada - Savovic, Rakočević (Denver), Vraneš (New York), Čabarkapa (Phoenix), Pavlović (Utah), Radmanović (Seattle), Šekularac (Dallas) , uz Igora Kokoškova, koji je bio deo stručnog staba svog novog kluba, Detroit Pistonsa.

Pošto ne želim da se upuštam u analize njihovih nastupa (jednostavno, mišljenja sam da pojedine od navedenih igrača nisam dovoljno gledao da bih dao ikakve ocene ), taj deo ćemo ostaviti za neku drugu priliku.

Da se pozabavimo košarkaskim letom u Americi, naravno vezano za košarku na najvišem nivou - NBA.

Kako verujem da veliki broj onih koji čitaju ovaj text veoma dobro zna na koji način funkcioniše draft sistem, mislim da nije loša ideja da se neke stvari vezane za tzv. Letnje lige pojasne i na taj način približe.
Jednostavno, širom Amerike se tokom letnjeg perioda igraju turniri (lige), na kojima nastupaju igrači različitih karijera, dometa i kvaliteta. Naravno, najkvalitetnije su one na kojima učešće uzimaju NBA timovi. Sastavi su, gotovo uvek, potpuno drugačiji od onih u kojima se nastupa tokom sezone. Letnje lige se jednostavno igraju zbog
mladih već potpisanih igrača kojima fali iskustvo, zbog igrača dignutih te godine na draftu i zbog eventualne popune sastava igračima koji nikada nisu draftovani.

Uzmimo za primer Seattle.

Bez ikakve sumnje, Sonicsi su u LA igrali prvenstveno zbog Radmanovića, koji je na taj način zeleo da započne svoju treću sezonu u NBA. Istovremeno, to je bila odlična prilika da se do kraja definiše igra Ronnieja Murraya, koji je u Seattle došao u paketu sa Ray Allenom. Takodje, turnir bi bio i prezentacija kvaliteta Nicka Kollisona i Lukea Ridnoura, ovosezonskih odabira sa drafta. Znaci, princip je jednostavan - igra se radi napredovanja igrača, sticanja
iskustva... uspeh odnosno neuspeh su , navodno, u drugom planu.
Treneri kojima se poverava vodjenje \"letnjih\" timova su potpuno različitih ambicija. Izuzetna je retkost situacija kada head coach \"odvoji vreme\" za ovakve aktivnosti...

Ove sezone je to uradio novi trener Toronto Raptorsa, tako da sastav tog tima nije bio nikakvo iznenadjenje (veoma dobar i iskusan tim )... to je bila dobra prilika da se stekne uvid stanje stvari.

Kao što sam spomenuo, ima trenera koji u ceo projekat ne ulaze preterano ambiciozno, što donekle nema smisla.Posle prošlogodišnjih uspeha na letnjim ligama, dvojica trenera su dobila poslove glavnog trenera, što bi trebalo biti neka vrsta motivacije za stručne štabove.

Konkretno, u Sonicsima se ovom takmičenju pridala velika važnost. Ciljevi su bili jasni, ali su eventualne dobre igre \"interesantnih\" igrača morale biti praćene uspehom ekipe, što se na kraju i postiglo. Imperativ pobede je nešto što je
Evropljanima pogotovo sastavni deo karijera, tako da sam i lično bio prezadovoljan jer sam deo tima koji je u potpunosti postigao ono što se planiralo.

Svi igrači koji nastupaju na Letnjim ligama su svesni činjenice da im je to šansa da se u najboljem svetlu prikažu i tako privuku pažnju mnogobrojnih skauta, agenata, trenera van NBA.

Drugim recima, sve je ovo jedna velika borba za posao .

Praktično, na \"tržistu\" su svi oni koji nemaju ugovore sa NBA timovima, a neretko dobre odnosno loše igre odredjuju dalje prisustvo u ekipi za koju se nastupa i za one sa ugovorima (mali broj njih ima tzv garantovane ugovore).
Zaista ne znam kako je u drugim timovima, ali je na mene snažan utisak ostavio način rada trenera u Sonicsima...da preciziram, njihov TIMSKI RAD.

Za početak, iako mu to nije u \"opisu radnog mesta\", head coach Mac Millan je bio prisutan na svakom treningu, na svakoj utakmici, i na svakom SASTANKU PRE TRENINGA. Vodjenje tima je prepušteno Dinopulosu, koji ima najmanje staža u NBA, i kome je to bila dobra prilika da povrati \"feeling\" vodjenja utakmica. Medjutim, \"šefovanje\" je daleko od onoga što se pod time podrazumeva, primera radi, na ovim prostorima.

Apsolutno svaki detalj treninga - utakmice se \"prolazi\" na sastancima pre treninga, na kojima je prisutan kompletan stručni stab, koji zajedno RADI na iznalaženju najboljeg puta ka postizanju cilja. Sastanci nikad nisu bili kraći od sat vremena, tako da je svaki trening bio maximalno organizovan i bez gubljenja vremena.

Utakmice je \"vodio\" pomenuti trener, medjutim u toku tajm auta, odnosno poluvremena, nije bilo niti jedne situacije kada nisu bili konsultovani svi prisutni. Dobre i primenljive ideje pomoćnih trenera su uvek iznošene pred igrače (koji su ih
sprovodili sa više ili manje uspeha) , jednostavno se nije vodilo računa o \"poreklu\" onoga što se sprovodi na parketu.

Ne znam koliko sam uspeo na ovaj način da približim njihov timski pristup radu, ali je on prisutan u gotovo svim situacijama, (savet i pitanje su uvek dobrodošli ), i taj deo njihovog rada smatram izuzuetno bitnim delom uspešno obavljenog trenerskog posla. 

Sijetl je pobedio na turniru Letnje lige u Kaliforniji sa skorom od 6 pobeda i 1 porazom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: