Železnik po drugi put pobednički iz "Pionira"

FMP je došao u Pionir kao prvoplasirani u domaćem prvenstvu , kao tim koji pruža dobre partije i u Srbiji i Crnoj Gori, ali i po Evropi, ali i kao tim koji je poslednju utakmicu upravo u tom takmičenju izgubio, i to na domaćem terenu. S druge strane, Zvezda je u meč usla kao sigurni učesnik završnog turnira svog internacionalnog takmičenja, i kao tim koji u stopu prati vodeći dvojac, čekajući njihove eventualne kikseve. Utakmica najvišeg takmičarskog značaja, nema šta.

Izvor: Za B92, Aleksandar Dzikic, pomocni trener KK Partizan Mobtel

Ponedeljak, 17.02.2003.

16:25

Default images

Obe ekipe u kompletnim sastavima, svesne težine susreta, što je uvek dodatni motiv , ali i potencijalni dodatni problem, jer se nemali broj puta dogodilo da se na važnim utakmicama igračima jednostavno “vežu ruke”, da ih prevelika želja  sputa i spreči da daju svoj maximalan doprinos. Najboljima se to retko dešava, ali zar baš odlicne igre u najvaznijim utakmicama nisu ono što odvaja ostale od vrhunskih sportista.

Igru oba protivnika vodili su stranci, Penn sa jedne , Freeman sa druge strane. Omaleni play crvenobelih je gotovo uvek pravio višak u napadu i to većinom iz igre 1 na 1, u kojoj je majstor . Situacije koje nije rešavao svojim poenima završavale su otvorenim šutevima njegovih saigrača, ali Zvezda sinoć nije imala igrača koji bi bio egzekutor Skunijevih ideja ( ukupan šut za 3p 23-8, bez Penna 14-3 ). Odbranu pick-n-rolla na Pennu, Zvezda je uglavnom kaznjavala skokom u napadu posle njegovih promašaja na početku meča , u čemu je prednjačio Tica, veoma agresivan ,ubedljiv i efikasan. 

Prva opcija Zvezdinog napada , kada je u pitanju igra bliže košu, je Ekezie, I to svaki protivnik zna i sprema odbranu protiv njega. Kolektivni učinak Železnika u ovom segmentu je bio sasvim solidan – Zvezdin centar je ka košu uputio tek dve lopte. Ostatak lopti je, usled velike pažnje odbrane gostiju, morao da prosledjuje saigračima, ali sinoć to nije činio na najefikasnije načine. Često su udvajanja na centarskoj poziciji “gušila” napad domaćina, što je gostima “kupovalo” vreme za koje su stizali da ponovo uspostave svoju odbranu.

Zvezda je u prvih 20 minuta, kada je FMP i došao do značajne rezultatske prednosti, imala pogrešnu selekciju rešenja u napadu, a bilo je i primera ishitrenih šuteva, što je lider prvenstva kažnjavao poenima iz kontranapada.

S druge strane, poziciona igra FMP uglavnom se zasnivala na Freemanu i centarskom tandemu Askrabić – Nikolić,gde je ovaj poslednji sinoć bio i najefikasniji. Freeman je agresivnom igrom u napadu primorao Zvezdinu odbranu da se pomeri ka njemu, što je ostavljalo prostora koji su drugi koristili.Zoroski, Popovic, Bratić i Plisnić su pogodili 7 trojki iz isto toliko pokusaja !!!
Statistički gledano Zvezda je u napadu nadskakala FMP – 10 : 2 , s tom razlikom što je domaćin tokom meča promašio 36 šuteva , a gosti 23 . Takodje, Zvezdini igrači su bili nesigurni sa linije penala – 16 pogodaka iz 28 pokušaja, tek 57 %, iliti ukupnih 12 promašaja. U utakmici koju rešava jedna lopta to je zaista teško nadoknaditi ( na kraju krajeva, pobednik je odlučen tek posle produžetaka ).

Jeretin 3, Koprivica 2, Dozet 3, Bolic 6, Radovic 0 , ukupno 14 poena, Penn 36 ( uz sut 26-13…crvenobeli ukupno uputili 63 lopte ka kosu ) …večna dilema svakog trenera – šta tražiti od igrača na poziciji 1 ? Gde je granica izmedju njihove efikasnosti ? I da li bi se pitanja takvog tipa uopste potezala da je Zvezda pobedila? U tom slučaju bi Penn bio proglasen za heroja, ovako se njegova efikasna partija moze posmatrati iz više uglova.Na kraju je odlučila kontra Železnika, sigurno njihovo najjače oružje ( poznati su primarni ciljevi svake odbrambene taktike protiv ove ekipe : izkontrolisati njihovu napadačku tranziciju i ne ostavljati Askrabića “da gadja” saigrače ). Na promašaje spolja su odgovorili  brzim poenima, i tako došli do pobede teže nego što je prva polovina meča nagoveštavala. Zvezda je dokazala da može da se  vrati i iz velikih minusa, sto je bitan factor samopouzdanja, preko potrebnog u seriji teških mečeva koji ih očekuju.
Pred početak sezone nije bilo puno onih koji su preskakali Vojvodinu kada su se “delile” pozicije u gornjem delu tabele. Iskusan sastav, trofejni trener i stabilna sredina su Novosadjane uvrstili medju ekipe od kojih se očekuje “nešto vise”.Medjutim, rezultati nisu bili na očekivanom nivou, čak su se igre Vojvodine ocenjivale tek prelaznim ocenama, da bi onda u sred Zeleznika , kao gosti, dobili do tada neporaženi FMP. To je trebala biti najava boljih rezultata, ali i dokaz da priče pred početak prvenstva nisu bile neosnovane.

Vojvodina većim delom utakmice svoje individualne defanzivne nedostatke prikriva zonskim presingom preko dve trećine terena, sa prevashodnim ciljem da se odbranom diktira napad ( da se napad izvede iz zeljene igre ) te da se protivnik primora na extra potrošeno vreme potrebno za organizaciju protiv takve odbrane. Zonski pressing se transformiše u zonsku odbranu, tako da priprema za ovu utakmicu podrazumeva dosta provedenog vremena na uvežbavanju napada koji će ekipi omoguciti “tečan” prelazak u organizovanu igru. 

Partizan je sve Nikolićeve klopke rešavao prilično lako, najbolji dokaz je krajnji rezultat. Posle poraza od Ulkera, ovaj je meč ocenjen kao veoma važan. Učešće u Evroligi je okončano, Partizan sada ima samo jednu utakmicu nedeljno, nema više putovanja, i sigurno je da će to prijati njihovim mladim igračima.

Sinoć su crnobeli bili veoma raspoloženi, nije bilo segmenta igre koji nije funkcionisao, a zanimljvo je bilo ispratiti želju igrača da utakmicu završe najvećom mogućom razlikom. Partizan je šutirao odličnih 61- 42, gotovo 70 %..

Budućnost se obrukala u Sijeni, ali je pobeda nad Zdravljem  znak da će se i to preboleti. Gostovanje u Leskovcu je jedno od onih na koje rado ne polazite. Puno gledalište, domaćin koji je mnogo bolji kad igra u “dvorištu” i imperativ pobede. Neprijatna kombinacija. Medjutim, gosti domaćinu nisu prepustili ni jednu četvrtinu, a kamoli utakmicu. Igrači koji su dominantni u odnosu na svoje čuvare – Milojević, Brown – dobili su dovoljan broj lopti da to maximalno materalizuju ( Brown 22p, 15 sk, Milojevic 25p, 14 sk ) uz uspešnost od 77% ( sut 26-20 ).

Domaćin je iz 33 pokušaja ubacio tek 10 trojki,dok je gostima za isti broj pogodaka bilo potrebno 10 pokušaja manje. Uz to, dominacija u skoku je bila evidentna.

Zdravlje nema za čime da žali…uostalom, više puta sam vec pisao o tome – veoma je bitno u kom trenutku dati svoj maximum . 

Sloga je uspela da pobedi OKK Beograd, direktnog protivnika u trci za opstanak, ali sa razlikom koja im ne daje prednost u slucaju istog broja bodova. Domaći teren je verovatno najveći kraljevački adut, atmosfera koja se tamo pravi je kokain za domace igrače. Da nije bilo povrede lidera ekipe Stefanovića, možda bi pobeda bila ubedljivija. Ovako, i jednima i drugima preostaje dalja borba sa ciljem da se izbegne poslednje mesto… 

Na kome se trenutno nalaze Lavovi, koje je  Hemofarm bez problema počistio. Čudo koje su napravili pobedoim nad ekipom Buducnosti, Stepandićevi igrači nisu uspeli da ponove. Ma koliko kvalitetan bio, Kar treba odredjeno vreme kako bi se navikao na okolinu,  saigrače i sigurno za njega potpuno nov stil igre , koji traži njegov sadašnji trener. Hemofarm nešto nije ni bio raspolozen da im to I omogući, nema više mesta za poraze…a ovaj vrsački tim sigurno nije napravljen da bi bio “tek jedan od…”.

Odluka o pobedniku je dosla u trecem delu utakmice, sa prvom dvocifrenom prednošću gostiju. Agresivna odbrana je Lavove izvela iz uobičajenog sporijeg ritma, a Hemofarmu donela mogućnosti lakih kontranapad poena. 

Lovćen je pobedio na Cetinju, a Spartak nije bio previše blizu da bi se mogao oceniti kao realna opasnost. Bojanić je odlučio da mladom Pelkiću ukaze šansu, što je ovaj i iskoristio ( Vučurovića, učesnika nedavne revijalne utakmice najboljih mladih, nije bilo na parketu ), a starter je bio I Rakocevic, umesto Milovica. Deo utakmice je igran i sa dva playmakera ( Čarapić, Minić ) sto je verovatno i najefikasnija postava Lovćena,  Za skokove je, kao i obicno, zadužen Djikanović ( 11 ), kome je ovoga puta pomogao već pomenuti Pelkić, sa istim brojem uhvaćenih lopti. Prvenstvo se nastavlja sledeće nedelje, a utakmica koja privlači najviše interesovanja je gostovanje Crvene Zvezde u Podgorici (četvrtak).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: