Završen prvi deo Evrolige - ponovo bez "naših" timova

Tokom lige bilo je “raznih”rezultata, koji su na ovaj ili onaj način predstavljali iznenadjenja. Ne mali broj puta konačni ishodi su izazivali cudjenje, a bas tako bilo je i u poslednjem kolu, odigranom prošle sedmice.

Izvor: Aleksandar Džikiæ, pomoæni trener KK Partizan Mobtel

Subota, 15.02.2003.

13:38

Default images

U grupi A , prvom fazom takmicenja dominirala su dva kluba – Beneton I Barselona. Obe ekipe su do poslednjeg trenutka vodile borbu za prvu poziciju, koja u nastavku takmicenja koliko toliko olaksava put do cilja, a to je Final Four u Barseloni. Kao prvi trku je završio Beneton, i tako ostvario svoj cilj. Baš kao i Barsa, i Italijani imaju skor 11-3, ali su uspesniji u medjusobnim duelima. Beneton je u poslednjem kolu za protivnika imao grčkog šampiona AEK, koji ove sezone ima najgori skor u eliti – tek jednu pobedu iz 14 utakmica. Iako su plasmanom bili maximalno udaljeni, niti jednog trenutka se gosti nisu predavali. Po jedinom uspesnom receptu kada se igra protiv Benetona – a to je “uspavanka”, igra sa produženim i maximalno kontrolisanim napadom – AEK je u dobrom delu meča uspevao u svojim zamislima, i sigurno nije bio protivnik koji se sam pobedio.

Ipak, razlika u kvalitetu i iskustvu je prevelika da bi se u meču od velike vaznosti za domaćina dogodilo čudo. Show je vodio Edney, sa svojih 26 poena, uz pomoc “oktopoda” Markonata. Marselo Nikola, vazan igrač za koncepciju Etorea Mesine, je i dalje povredjen.
Barselona je završila na drugom mestu grupe A, ali je kao drugoplasirani sa najboljim skorom ipak nosilac jedne od grupa u drugom krugu, cime se hendikep ne plasiranja na prvo mesto smanjuje na minimum. Pobedjena je Alba, kojoj se i nisu davale realne šanse, uzevši u obzir dominantnost centarske linije spanske ekipe, kao i činjenicu da je domaćin bio uskraćen usluga starnog centra Lolisa. Iako su oba tima igrala napad sa insistirajuci na igri u reketu, pobednika je odlucila bolja preciznost gostiju u sutu za 3 poena. Nije pomogla ni najbolja partija sezone Jove Stanojevića, koji je postigao 30 od ukupnih 66 poena, uz 10 skokova. Barsu je, naravno, predvodio Bodiroga sa 21 poenom, dok treba istaći jos jednu odličnu partiju mladog Brazilca Varejaoa, koji je zabelezio 12 skokova i 5 blokada.Efes i Ortez su odigrali utakmicu u Istanbulu, koja je bila poslednja za francuskog predtsavnika, iako su uspeli da pobede. Efesu je presudio Lukovski, koji je pogodio poslednji šut. Utakmicu je obeležio “obračun” Browna sa jedne i Lukovskog sa druge strane, koji su pružili ubedljivo najbolje partije. Marcus Brown je ubacio 30 poena, sut 14-11, i podsetio na pocetak ovogodišnjeg takmičenja, kada je bio u odlicnoj formi, dok je Lukovski, pored odlucujuceg, ubacio još 14 ( ukupnih 16 ) poena.
Cibona će takodje igrati u nastavku Evrolige. U poslednjem meču poražen je Skiper, ali tek posle produžetaka. Klub iz Bolonje nije mogao da računa na Poceka, ali i više od toga na krajnji rezultat je uticaj imao čudan sudijski kriterijum, koji je ama bas sve vise igrace Skipera poslao na klupu. Takva situacija je pogodovala Prkačinu ( 14p,6sk ) i Mujezinoviću ( 16p, 14 sk ) da dominiraju pod oba koša, dok je Mamić bio najefikasniji cibos sa 21 postignutim poenom, iako je imao 8 promašaja za 3 poena . Ne sećam se da je ijedna ekipa uspela da pobedi sa takvim šutem spolja – Cibona je pogodila 3 od 28 šutiranih trojki !

Goste je predvodio Basile, koji nastavlja sa odličnim igrama – 27p, 6sk,7as, 4 uk – uz pomoć Galande sa 17p, 10 sk i mladog Delfina sa 12p, 7sk, 6as, 4uk.

Šćepanovic na parketu 33 minuta, završio sa 11 poena uz šut 5-4 i 3 asistencije.

U utakmici koja je direktno odlučivala ko će biti broj 1 u grupi B, prošlogodišnji šampion Panatinaikos je u tvrdoj utakmici uspeo da pobedi žilavu Olimpiju, tim koji bi svi da izbegnu u drugoj fazi. Utakmicom su dominarale čvrste odbrane i velika borba sa ciljem kontrole tempa igre. “Šampioni prvih četvrtina “ su krenuli bez respekta za ekipu Željka Obradovića, a u poznatom brzom i rastrčanom stilu, bez prave formacijske petice. Odgovor domaćina je bio istovetan, tako da su obe ekipe igrale bez svojih najviših igrača. Obradović je u dobrom delu utakmice koristio Buforda i Alvertisa na poziciji 4, kako bi parirao Olimpijinom kontranapadu i “sirini” u postavljenoj igri.

Za poslednjih 10 minuta, PAO je spremio iznenadjenje – igru sa 4 “velika” i Lakovicem na playu – ali to nije dalo rezultate, bas kao ni prelazak Ljubljančana na zonu. Gosti su ipak imali poslednji šut za pobedu, medjutim kao i tokom cele utakmice, šut nije bio najbolji deo njihove igre – 41 % za 2 poena, 19% za 3 poena.Utakmicu je obelezio Kalaicis, koji je pobedničku energiju uneo sa klupe ( 14p, 3 as ) i uspeo da poništi čak 23 izgubljene lopte “zelenih”. Kod gostiju niti jedan igrač nije uspeo da postigne dvocifren broj poena.
U španskom derbiju, Tau je uspeo da se pobedom domogne drugog mesta ( isti broj pobeda kao i Olimpija, ali i skor 2-0  u korist Španaca ). Duško Ivanović i dalje nastavlja sa dovodjenjem i otpuštanjem igrača. Poslednji potez je bilo otpustanje Allena , kako bi se napravilo mesta za oporavljenog Benneta.  Amerikanac je na poverenje trenera odgovorio odličnom partijom , na nacin kako to pravi playmakeri rade – efikasno po potrebi, ali sa primarnim ciljem vodjenja ekipe i razigravanja drugih – 8 p, 12 as, 3 uk !

Utakmica je bila još jedna od onih u kojima nije korišćeno “najteže” oružje – za TAU nije nastupao povredjeni Griffith, a za Unicaju povredjeni Weiss, dok je Kornegay imao manju minutazu. Takva “podela karata” je više odgovarala Baskijcima , koji u svojim redovima imaju izvanredne četvorke – Skolu, Nocionija i Simsa, sto je i odlučilo pobednika. Skola se “zaustavio” na 26p i 6 sk, dok je za goste samo Esteljer pruzio nešto bolju partiju – 13p, 6sk.

Makabi je pred svojom publikom pobedom došao do petog mesta koje ga vodi  u sledeći  krug. Žalgiris je odavno izgubio šanse , ali je litvanski tim ipak dao sve od sebe da domaćinu zagorča život. Srećom po Makabi, partije koje su pruzili Timinskas, Salenga i Einikis, su bile daleko ispod njihovog nivoa, tako da ni odlične partije Cotae , 21p 8sk 7 as, i Bearda , 14p 12 sk, nisu bile dovoljne za trijumf.Teško je u utakmici malog broja poena nadoknaditi 20 igubljenih lopti.

“Žute” su do trijumfa odveli igraci sa klupe, Lewis sa 25p i Sharp sa 13, i tako nadoknadili mršav učinak startera, od kojih je donekle |Vujičić zadovoljio sa18p.Treba napomenuti da je povratnik Sheffer proveo 18 minuta na parketu, a uspeo je i da zabelezi  svoje prve poene u Evroligi.

Budućnost je odavno izgubila sve sanse za daljni plasman, ali bez obzira na to Podgoricani nisu igrali utakmice uz neke kalkulacije. Samim tim , pobeda Sijene od 63 poena razlike , koja ih je odvela u drugi krug, je privukla paznju kancelarije Evrolige.

Totalni kolaps je posledica čak 30 izgubljenih lopti i jedne ubacene od 13 pokusanih trojki. Nekakav otpor pružio je samo Milojevic, sa 16p, 9sk,7as, 4 uk , ali i 8 izgubljenih lopti. “Super klinci “ Budućnosti, Koljević, Bakić, Pavlović i Vraneš su ukupno postigli 4 poena ( Bakićevo “delo” ), a o timskom učinku govori i podatak da je 5 igrača imalo minus učinak.Jahović 24p,13sk,2as,4uk i index 40, dok je Ford iz igre šutirao 10-10, 24 p ukupno, plus 4sk, 2 as, 6 uk.
CSKA ima najbolji skor posle 14 kola, 12-2. Od takve ekipe se ništa manje nije ni očekivalo od ozbiljne igre, a samim tim i pobede nad poljskim Slaskom. Ekipa Dude Ivkovica je samo na početku imala problema sa domaćinom, posle je sve dovedeno u red. Slask je jos jedanput ubacio 11 trojki sa 46% uspešnosti, ali je procenat dvojki, koji u mnogo većem broju slucajeva odredjuje pobednika,  bio mnogo lošiji od prosečnog – tek 32%.

Moskovljani su dominirali u svim elementima, a kao i obično najbolji pojedinac je bio playmaker Holden, 19p, 4 od 6 za 3p, uz pratnju Alexandera, 16p 4sk, i Songaile, 18p 7sk.

Olimpijakos je uspeo pobedom u Bolonji da produži igranje u Evroligi. Virtus je jos jednom iznenadio navijače, ovog puta negativno. Dobru igru Mardoka i Koturovića poništio je Evans sa 28 poena, uz pomoć Demiguela. Obe ekipe znaju za bolje igre – po 21 izgubljena lopta, Virtus odličan skok ( 45 ) , ali i očajan šut, 11-1, sto je i bilo presudno. Olimpijakos je kao gost ubacio 9 trojki i uspeo je da nadoknadi najgori učinak sezone njihovog vodećeg igrača Johnsona.Nikome nije bilo jasno kako je grčki tim uspeo da minus 12 poena, 8 minuta pre kraja, pretvori u plus 4 na kraju. Preokret je doneo iskusni Buduris, koji je uspeo da probudi ekipu i povede je u dalje takmičenje.

Real Madrid neće igrati u drugom delu. |U direktnom duelu sa Asvelom, Madridjani su izgubili i to ne poslednjim šutem, vec ubedljivo.U krugu Real-Virtus-Asvel, španski tim ima skor 1-3, odnosno lošiji od druga dva tima. Potpunu dominaciju su ostvarili centri gostiju, Gulyas, Evtimov i Giffa, koji su postigli više od polovine poena svoje ekipe. Pobeda nije došla posle ne znam kakvih preokreta, pobeda je gradjena svih 40 minuta ( u trećem delu Asvel bio i na plus 16 ). Gosti su šutirali neverovatnih 71% ( od toga centri 19-16 ), dok se Real orijentisao na šut spolja, ali sa samo 5 ubačenih od 21. Tarlać odličan, 24p,7sk.

Partizan se od navijača oprostio porazom, iako je u većem delu utakmice igrao dobro. Ipak, iskustvo i bolja realizacija u poslednjih 10 minuta donele su pobedu Ulkeru, koji je u potpunosti opravdao date mu ocene pred početak lige. Turski tim je odlicno ukomponovan, sa jasnom hijerarhijom i igračima od imena i prezimena ( i cene ). Partizan se svesno orjentisao na odbranu MVP igraca EL, Josepha Blaira, i u dobroj meri taj je posao i obavljen. Ipak, paznja posvećena njemu otvorila je igru njegovih saigrača, koji su šutem sa 3 poena uspevali da nadoknade to što nisu mogli da poentiraju iz reketa. Ulker je šutirao 61% za 3p, 11-18.Početak utakmice je obeležio najiskusniji Erdenay, koji je ponovio “otvaranje” iz Istanbula, i pored činjenice da je na njemu bio Partizanov najbolji defanzivac House. Odlučujući minuti meča , prema očekivanju, pripali su Bookeru, koji je uz pomoć Goljevića, doveo svoj tim do pobede. Dominaciju u skoku i manji broj izgubljenih lopti, Partizan nije uspeo da iskoristi, odnosno da ekvivalizuje dobro sutersko veče Ulkera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: