FMP ostao sam na vrhu

Zbog obaveza u Adriatic ligi, Crvena Zvezda je pre svih ostalih, izašla kao pobednik neke utakmice devetog kola. "Gostovanje" u Zemunu je bila prilika za sve da se , ipak, uvere da kadrovske promene nisu naštetile crvenobelima. Naprotiv , ima pomaka u igri, iako se svakakve priče mogu čuti, o zadovoljnim i onima koji to nisu. I pored svega, Zvezda igra bolje nego u mnogim utakmicama ove sezone, i pobeda nad Lavovima nije iznenadjenje. Verovatno je i Stepandiću bilo jasno da se bodovi opstanka ne "traže" protiv većih i organizovanijih klubova.

Izvor: Aleksandar Dzikic, pomocni trener KK Partizan Mobtel

Utorak, 17.12.2002.

11:21

Default images

Posle umalo dobijene utakmice protiv Partizana, bilo je jasno da ima promena u igri posle smene trenera. Kako ni trenerski rookie, kada su prostori Srbije i Crne gore u pitanju, nije madjioničar, potrebno je vreme da započeta transformacija donese rezultate.

Kvalitet sastava OKK Beograda je bez dileme za prvu ligu. Dobar mix mladih igraca - Kovac,Lepojevic, Pekovic i igraca u najboljim godinama - Ocokljic, Glintic, Kosanovic, Joximovic, uz podrsku starijih Savica i Vukazica, bi vremenom morao da i na parketu potvrdi ove moje ocene. Naravno, kao i u slucaju Lavova i Sloge, verovatno je najvaznija odluka koga i kada napasti sa 100% snaga. Uludo se trošiti u pokušajima koji nisu realni, ma koliko lepo zvučala ona čuvena "sportski je pokušati ", verovatno ne vodi ka cilju - opstanku medju najboljima. Na kraju se, ipak, broje samo bodovi. Dobre pokušaje, eventualno, neko pamti.

Vojvodina je potpuno bila svesna ko im dolazi ugoste, pa su se poneli prilično neljubazno. Razlika je tokom utakmice dostizala i 28 poena. Ponovilo se već vidjeno - protiv ekipa bez centarske pretnje, Vojvodina može izuzetno uspešno da igra. Svih 5 startera je imalo dvocifren košgeterski ucinak, a ekipa je opet šutiala fenomenalnih 50% za 3 poena, 15 od 30.

I u Subotici nije bilo neizvesnosti. Sloga je pokušala, ali su Subotičani ipak kvalitetniji od gostiju koji jure jos jedan istorijski opstanak. Trner domacinaje iskoristio sansu da sve igrace uvede na parket, ali ni tada rezultat nije padao. Spartak je dobio sve 4 cetvrtine, uz dominaciju u skoku, koja je i ocekivana. Bivši igraci Sloge , Mijailović i Trivunović, nisu pokazivali znake sentimentalnosti. Lovćen polako, ali sigurno, pruža sve bolje partije, a Leskovčani su ponovo bili "druga" ekipa na gostovanju. Da li ih putovanja u Crnu Goru "ubijaju" i ostavljaju bas ovakav trag, to je već pitanje za neke druge ljude, ali fakat je da je Lovćen ubedljivo, bez dileme trijumfovao na Cetinju.

Svih 5 igraca prve postave je preslo brojku od deset poena, naravno glavni krivac je ORGANIZATOR IGRE Čarapić - "nekako" je stigao i da postigne18 poena i da obraduje saigrače 10 puta ( a to je u uslovima ovdasnjeg načina brojanja asistencija gotovo nemoguće ). Njegov direktan protivnik, Pavković, je zabelezio tek 1 poen, a i drugi deo udarnog tandema Zdravlja, Mitić nije briljirao - 5 p. Za domaće, Djikanović pokupio 11 lopti.

U Vrscu je gostovala Budućnost i očekivala se tvrda i neizvesna utakmica. Obe ekipe zadovoljavajuce igraju u Evropi, ali jasno je da je ono sto se broji domaći šampionat. Medjutim, slično epizodi u Zelezniku, Budućnost je primila 52 poena za prvih 20 minuta ( postigla tek 34 ), od toga 33 u prvih 10 minuta. To nikako nije ni blizu šampionske odbrane, a Podgoričani se nisu odrekli titule , i pored podmladjivanja tima,mada se za prvu petorku "plavih" ne moze reći da je bez iskustva . Milojević, Brown, Pajović, Čabarkapa imaju dobar broj sezona u svojim karijerama, plus Smiljanić, koji je ulazio sa klupe. Lukajic je počeo sa malim iznenadjenjem : Ćirić u startnih 5, sto je ovaj znao da ceni, pa je treneru "vratio" 16 poena i 4 skoka. I Miličić izgleda bolje funkcionise posle "okruglog" stola sa gazdama i trenerom, a na Topica i Bogavca se čovek gotovo uvek može osloniti.

S druge strane, kvartet " PG wunderkindova" , je potpuno podbacio, sa izuzetkom Koljevića. Pavlović, Bakić, Vranješ - zajedno 6 poena. Čak ni Brown, koji zaista igra veoma dobro u Evroligi, nije pokazivao znake zainteresovanosti, tako da je kapiten Milojević bio usamljen u partiji koja ga i dalje održava na vrhu lestvice igrača koji bi da ponesu zvanje MVP lige. O odbrani bivših šampiona možda najbolje govori sledeći podatak - domaćin je šutirao iz igre čitavih 70% za 2 poena, odnosno 60% iz igre.
I na kraju utakmica Partizan - Fmp. FMP je uspeo da se održi, za sada, na vrhu tabele. Košarka koju smo imali prilike da gledamo je bila dovoljno kvalitetna , sigurno višeg kvaliteta od nekih prethodnih koje su imale sličnu težinu. U ovom trenutku dve najbolje domaće ekipe su prikazale dobar deo onoga što mogu, mada su se povremeno, da ne kazem prečesto, i "delioci pravde" onako lepo "opuštali" verovatno sa idejom da bi i njima prijala pažnja svih onih koji su se odlučili da isprate ovu sportsku dogodovštinu. Bez ikakve sam želje da javno iznosim svoje mišljenje o pomenutima, i o kvalitetu njihovih odluka i o tome da li je i u kolikoj meri i to odlučilo pobednika. Znači, dosta o njima.

Utakmicu su mnogi zeljno očekivali i zbog načina na koji će Petrović biti primljen od strane dojučerašnjih fanova. Kao i ostali ex-crno beli asovi, i bivši kapiten je na zagrevanju dobio "boje", ali se nije previse osvrtao na komentare da mu crno bolji stoji nego crveno. Uglavnom, meč je završio kao najbolji pojedinac na parketu, ispred Freemana i protivnika Vujanića. Za razliku od obojice, Petrovic se "bavi" i odbranom, koja je i dalje ( ako se nesto nije promenilo u medjuvremenu ) apsolutno neophodni deo igre timova koji bi na vrh, da ne kažem na titulu.

Meč je imao dva potpuno različita poluvremena . Prvih 20 minuta Partizan je bio bolji, uspeo je i da bolju igru materalizuje razlikom koja je bila i dvocifrena. Vujanić je za prvih 10 minuta postigao 19 poena ( ostatak ekipe 9 ), dok je FMP sasvim dobro funkcionisao kada je Askrabić imao kontakta sa loptom. Malo iznenadjnje je Brysonova dobra igra, tako da crnobeli nisu dovoljno profitirali rasparivanjem tandema broj 1 YU košarke , Aškrabić - Nikolić.

Pred kraj druge četvrtine na parketu smo videli i O Konnora, koji je, opet, doneo svežinu i brzinu u igru Partizana. Poluvreme je završeno sa 9 poena prednosti domaćina, sto ponekad "ume " da bude nezahvalna razlika - potpuno oslobadja protivnika svake odgovornosti sto često rezultira boljom igrom, dok se kod pojedinih ekipa pojavi jedan, a ponekad i oba sindroma - "lako ćemo" , "gotovo je gotovo". Uglavnom, prilično nesmotreno je dozvoljeno FMPu da se vrati u meč, pre svega preko Freemana i Petrovica, koji su iskoristili nekoncentraciju Partizanove odbrane.

Negde u tom periodu, pomenuti tandem se "baš nametnuo" ljudima u sivom, tako da je tamnoputi bek Železnika u drugih 20 minuta šutirao 14 slobodnih bacanja ( poredjenja radi, igrac na kome se pravi najvise faulova u Evroligi, Vujanić, je na liniju penala stao samo 4 puta , u istom periodu...)ili timski gledano 29 - 12 u korist Železnika, u drugom poluvremenu. Da li nezadovoljstvo sudjenjem ili zadovoljstvo sopstvenim učinkom, ne znam sta je prouzrokovalo neigranje odbrane pojedinaca u crnobelom . Verovatno su ocekivali da neko non-stop "čisti" za njima. Spoljni trio Zoroski - Freeman - Petrovic je utakmicu završio sa ukupnih 60 poena, od toga 42 posle poluvremena ( 18 poena sa penala ) i slobodno se moze reci da je to bio jedan od odlučujućih faktora pobede gostiju.

Očekivalo se da se sve "vrti" oko poznatog centarskog tandema, ali su i bekovi pokazali da znaju sta im je činiti kada je cilj pobeda. Još jedan zanimljiv podatak - Partizanove dvojke , Kecman i O Connore, su potrošile čitave TRI lopte, od toga su ubacile dva puta. Ko zna, da su probali još koji put... Sigurno je da je ovo značajna pobeda FMPa, koji je u dosadasnjem delu prvenstva dobro podneo breme favorita br 1 . Naravno, bolje partije Buducnosti i Partizana treba ocekivati po okoncanju njihovog učešća u Evroligi ( bas kao i prošle godine ) , a mnogo toga zavisiće i od nastavka FMP storije u ULEB kupu.

Kako god, očekuje nas još 13 zanimljivih "rundi" .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: