Evroliga 2002/2003

Ime coveka koji je prvi uspeo da od kosarke napravi "proizvod" , da ga lepo upakuje i pocne sa prodaje sirom sveta je David Stern. Njegovim dolaskom, NBA liga je postala najgledanije ligasko takmicenje na svetu, a NBA je postala proizvod koji se svuda i nemilice trosi. Da i u Evropi "ima para" , prvi su se "dosetili" veliki fudbalski klubovi, i dotadasnji Kup sampiona menja sistem takmicenja, sistem marketinga, sistem vrednovanja klubova. Da bi se takmicio sa najboljima ( i ucestvovao u podeli veeeeelikog kolaca) potrebno je bilo imati odgovarajuci rejting ( citaj : budzet). Jednostavno, morao si da punis i svoje i tudje stadione, da budes interesantan Televiziji i bogatim sponzorima. Normalno je bilo i za ocekivati nesto slicno i u evropskoj kosarci. Na pocetku dva paralelna takmicenja, pa potom "dogovoreno" unitarno takmicenje, da bi danas pocela Evroliga sa 24 ucesnika, apsolutno najjace dosadasnje ligasko klupsko takmicenje. Ucesnike odreduje vise parametara ( uglavnom tradicija i "rejting" ), ali se moze slobodno reci da je van Evrolige ostallo zaista ne veliki broj klubova kojima bi bilo mesto "unutra". 24 ucesnika su podeljena u tri grupe, i posle dvokruznog ligaskog dela, takmicenje ce nastaviti po pet najboljih iz svake grupe plus ekipa sa najboljim "sestim" rezultatom. Nastavak i dalji sistem takmicenja cemo predstaviti na vreme, da se sada ukratko pozabavimo sastavima timova.

Izvor: Specijalno za B92, Aleksandar Džikiæ pomoæni trener KK Partizan Mobtel

Sreda, 09.10.2002.

15:36

Default images

GRUPA A

Redosled predstavljanja nije hijerarhijski niti prema ocekivanjima .Kao i u domacem prvenstvu, preskocicemo uloge favorita za "ovo ili ono".

Efes Pilsen - sastav slabiji nego prosle godine. Otisao Okur ( Detroit ), doveden Golemac, sto je nedovoljno. Spoljna linija na zsita visokom nivou- Onan, Brown, Granger,a pod kosem najveci posao ce odradjivati Kambala. Ako vrate navijace, imace jak domaci teren. Turski deo ekipe mlad i perspektivan ( za domace uslove ).
AEK - grcki sampion je ostao bez Holdena, ali je doveden Blackney ( po nekim ocenama najbolji play proslogodisnjeg grckog prventsva ) i Austarlijanac Rillie, odlican defanzivac i odlican suter ( setite se utakmice YUG - AUS u Beogradu ). Snaga tima je u trogodisnjem zajednickom igranju trija Bets - Dikudis - Kakjusis, sto nema nijedan drugi tim u Evroligi. Ocekuje se mnogo i od mladjih Zizisa i Taputosa. Zbog malog broja navijaca, odlucili su da igraju 200 km van Atine, u pokusaju da "nparave" domaci teren.

PAU ORTHEZ - odlicna mlada spoljna rotacija ( braca Pjetrus, Diaw, Drozdov ) i pojacanje na playu - Hill ( ex Asvel ). Povratak Dubosa i dolazak MVP igraca domaceg prvenstva Cyrill Juliana , uz starosedeoca Selersa, bi trebalo da pojacaju "visi" deo ekipe. Sigurno ce biti dobri za gledanje.

SKIPPER - veliko ciscenje u Bolonji. Sklonjeni veliki "potrosaci" ( Fucka, Menegin ), Savic sa terena u fotelju. Doveden najbolji suter Evrolige, Scepanovic, i najbolje plasirani centar regularnog dela lige u proslojsezoni - Skelin.Djavo iz Varezea, Djanmarko Poceko ce najzad zaigrati u klubu koji bi na vrh. Buducnost kluba su Delfino ( 20g) , "sledeci" Argentinac u Evropi i Barton (22g), odlicni Ceh ( ex NCAA, Valparaiso ). Starosedeoci Basile, Galanda, Kovacic. Ako Poceko bude igrao i za druge, bice to tim za velika dela, ali ce trebati vremena - nosioci igre prvi put igraju zajedno.
CIBONA - ima odlican tim. Svi kojima je tu mesto i dalje su tu.Bez visine,ali sa dobrim cetvrorkama ( doveden Mujezinovic, ex Olimpija ). Oslobodjeni odlascima nekih igraca, moze se ocekivati dosta. mladi i kvalitetni. Ostaje da se vidi da li su i spremni i da igraju zajedno.
ALBA  - pet igraca sa  SP 2002 medaljom oko vrata ( zamalo da napravim gresku i napisem , 5 Nemaca... ) plus " visina i tezina " stranaca - Stanojevic , Lollis, Rankin. Promenjen stranac na dvojci ( Phelps out, Collins in ). Prilican novac odvojen ove godine, sigurno je da imaju ambicije za nesto vise. E sad, sta je to "nesto vise" za ovu ekipu...?
BARCELONA - ovogodisnji final four je u Barseloni. Znaci, mora se na titulu. Kao i uvek , Aito se izmakao ( ne voli covek kad se nesto mora ), Pesic je prihvatio. Ako se hoce titula, nema pino mudrovanja - dovede se Bodiroga. Naravno, nije to uvek dovoljno, ali je odlican pocetak. A onda dovedes i Fucku..."to jeste vec nesto".Navarro, Rodriguez, Jasikevicius, Femerling, Duenjas, Varejao, Dela Fuente...nema slabosti na vidiku...ali treba disciplinovati neke od navedenih. Pecis to ume.
BENETTON -  je poslao 2 igraca u NBA, promenio trenera...i opet je veoma, veoma ozbiljan tim. Trofejni Mesina je doveo bivsu NCAA zvezdu ( ex Duke ) Langdona, tako da sa Edneyem i pomenutim ima na raspolaganju odlican bekovski par. Moc daju igraci na poziciji 4, koji znaju sve ( Garbajosa, Nikola, povremeno Pitis ), a u reketu ( i dalje ) Markonato i mladi Hrvat Loncar ( 19g ). Bez prave dvojke ( Chikalkin out ), ali sa brzim i prodornim bekovima.

GRUPA B

MACCABI - jos jedna ekipa sa potpuno novim timom ( 7 novih igraca ). Prvenstveni cilj je spremiti se za Final four 2004 u Tel Avivu. Nova zvezda je Quincy Lewis. Kvalitet ni blizu ranijih godina, ali tradicija se mora postovati.

TAU CERAMICA - klub napustili "izvodjaci radova" proslogodisnje titule, Tomasevic i Oberto , ali je arhitekta isti, i to je garant da ce se i ove godine u Vitoriji igrati rezultatska kosarka. Tim obnovljen, pojacan,ipak sa "starima" Skolom i Nocionijem pre svih, ali u stalnom trazenju igraca "raspolozenih" za nacin rada Ivanovica.Veliki je imperativ uspeha, ali je ekipa kadra za dobre partije...pod jednim uslovom - naci playmakera koji ce dostojno zameniti Beneta.

UNION OLIMPIJA - velike promene, pre svega u budzetu, dovele su do promena u strucnom stabu i igrackom kadru. Ko je mogao ( i imao gde ) napustio je Ljubljanu, zamene nisu na nivou prethodnika.

UNICAJA - oba finalista spanskog prvenstva u istoj grupi, ucenik i ucitelj. Unicaja, kao i sve Maljkoviceve ekipe, definisana : sta se zeli u od*brani, sta u napadu. Sistem veci od imena. Veci deo ekipe jos jednu godinu zajedno, plus Okulaja i Vojcik. Rad i sistematicnost uvek daju rezultate. Ocekivati korak dalje.

ZALGIRIS - ponovo skup najboljih litvanskih kosarkasa ( kao u stara, slavna vremena ). Povratak Stombergasa, Timinskasa i Einikisa, i dovodjenje Cote ( ex Ostende ) su predznaci vracanja ove ekipe, posle katasrtofe u prosloj sezoni.

BUDUCNOST - manje para, vise "omladine" sa zadatkom da se potvrdi. Novi trener, novi nacin rada, i liga manje u odnosu na proslu godinu ( bez Adriatic avantura u ovoj sezoni ). Premladi, preniski, i sa manjokm iskustva za zapazenije ucesce,koje je izostajalo i sa allstar timovima iz bliske proslosti.

MONTEPASCHI - BROJ JEDAN kupac ovog leta ( barem sto se tice ucesnika Evrolige ). Pare se nisu zalile, rezultat je veliki broj kvalitetnih igraca ( na malom prostoru ). Da li ce od viska da boli glava protivnike ili gazde, videce se, ali Ford i Jahovic bi promenili svaku ekipu u Evropi i od nje napravili tim za respekt. Iskustvo kao prednost ( sigurno je da ce manje vremena biti potrebno za uigravanje ), ostaje da se vidi kako ce se klub ponasati kada ne bude islo ( ako se tako nesto dogodi...a uvek se dogadja ).

PANATINAIKOS - "Bog" je otisao, posle dugo vremena, ostavio iza sebe razmazene navijace i gazde. Medjutim, ostao je covek sa 5 titula klupskog prvaka ( jel potrebno njegovo ime? ) i to je garancija da cemo ih opet gledati u Barseloni, medju 4 najbolja. Play pozicija jaca nego pre , vratio se Focis ( igrace na bilo kojoj poziciji od 3 do 5 ), doveden Buford...Ipak, kljuc je TRENER KOJI ZNA sta je sve potrebno za final four.

GRUPA C

VIRTUS - doci u Bolonju posle Mesine - tesko je za svakog trenera. Doci u Bolonju, koja je navikla na extra klasu - tesko je za svakog igraca. Pritisak stalan, "tragovi proslosti" svuda okolo. Veliki broj povredjenih i novih igraca, mnogo toga ce zavisiti od strpljenja svih. Doveden Bell ( time direktno oslabljen Benetton ), Beard, Avlejev...i nekoliko anonimusa na veropskoj sceni ( medju njima i Sekularac ). Novim ekipama uvek treba, pre svega , vreme. Dodatno opterecenje je kvalitetna domaca liga.
OLIMPIJAKOS - gazda pravi stadion ( pa pobogu, igra se Liga sampiona ), pa valaj ustedeti svaki dolar. A i uspesi nisu ko sto su nekad bili, a i grckih je igraca sve manje. Budzet drasticno smanjen, ekipa dosta promenjena, ali i dalje za respekt, bolja i iskusnija od mnogih drugih. U zavisnosti od predvidjenog, moguca dobra sezona.

CSKA - Duda Ivkovic treba da probudi moskovski klub, koji je godinama na marginama evropske klupske kosarke. Potpuno je promenjeno SVE u ovom klubu , doveden je kompletan nov sastav, pre svih Holden ( ex AEK ) , NBA veteran Gatling, odlicni Grk Hadzivretas i wunderkind Krijapa.Najbolji ruski igraci su ponovo u CSKA. Tim ima kvalitet, iskustvo, novac, trofejnog trenera. Final four?

ULKER - Booker, Erdenay, Goljovic, Praskavicijus, Blair. Odlicna petorka...u napadu. Ali ima jos "delova" kosarke. Na klupi uglavnom Turci. Sigurno je da ce imati vise uspeha nego im se predvidja. Limit nepoznat.

REAL  - kraljevski klub se renovira. Posle "sklonjenog" Skariola, kormilo je preuzeo trener reprezentacije Imbroda. Selektirao je tim , u kome je nasao mesta i za "vec prezeljene" Ererosa i Tarlaca ( mediji bili nezadovoljni ucinkom prosle sezone ). Dovedeni su starteri na pozicijama 1, 3, 4( Hawkins, Digbeu, Alston )...i jos 5 igraca. Skup mladih i iskusnih, o imperativima pobeda ne treba trositi reci, titule se moraju osvajati.

ASVEL - i ovde je bilo promena. Iako je titula osvojena posle vise od 20 godina, trener nije isti, kao i citava petorka ( Frigu je ostao, ali je povredjen ). Hrabar potez, nema sta. Bonato je i dalje lider, a proslogodisnji "klupski" igraci ce dobiti vece uloge. Posle vise godina "veliki ljudi" u reketu ( Guljas - Eftimov ), ponovo spoljnjaci uvezeni "preko bare". tanjevic im je ostavio "doobar" domaci zadatak.

SLASK - novi trener, isti zadatak - ulazak medju 16 najboljih. Cetiri nova igraca u petorci, teziste na Amerikancima : veteranu Lewisu i mladom Holcombu ( ovogodisnji NBA draft pick ), podrska u Litvancima Giedraitisu i Migliniksu. Mrzim sledecu recenicu, ali...Kosarka se igra svuda.

PARTIZAN - dupla kruna, ali ne i Evroliga. Takva je situacija bila tokom leta. Jesen je donela Evroligu. Tim b*ez 7 igraca u odnosu na proslu sezonu, sa anonimnim pojacanjima, izuzev Kecmana, koji ce u 25. godini odigrati prvu utakmicu na ovom nivou takmicenja. Tim najmladji u ligi, podrska su Canak, Ostojic, Kecman ( najstariji ima 26 godina ), predvodnici Vujanic i Krstic. Ozbiljna minutaza za Perovica ( 17 g ). Suterski tandem dosao direktno sa NCAA parketa - Savovic ( Ohio state ), O Konor ( St. Joseph ).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: