Prikupljena sredstva za mamograf

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

11:22

Default images

Za kupovinu tog veoma značajnog aparata za ranu dijagnostiku raka dojke, uz pomoć mnogobrojnih donatora, prikupljeno je 48 miliona dinara. Pokretni mamograf omogućio bi da taj aparat stigne do udaljenijih krajeva Srbije, gde većina žena nema mogućnost da se pregleda, kako bi na vreme otkrila bilo kakve promene na dojkama.

Podaci govore da svaka 12. žena u Srbiji oboli od raka dojke, a da svake godine 1.500 žena u Srbiji umre od te bolesti. S druge strane, otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90 odsto slučajeva.

U svetu svake godine više od milion žena oboli od raka dojke. Od toga polovina umre. Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, a jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte.

Svaka osma žena će tokom svog životnog veka od oko 85 godina oboleti od raka dojke. U većini zemalja poslednjih decenija rak dojke je u stalnom porastu i sve češće obolevaju žene mlađe životne dobi.

U Srbiji se više od dve trećine žena javlja lekaru onda kada je bolest u uznapredovaloj fazi. Tada je lečenje teško i neizvesno. Zbog kasnog otkrivanja raka dojke, u oko 50 odsto slučajeva dojka se mora amputirati.

Međutim, taj trend može da se promeni ranom dijagnostikom, koja omogućava izlečenje u preko 90 odsto slučajeva. Žene rak najčešće otkriju opipavanjem dojki, ali čvorovi i zloćudne promene mogu otkriti mamografom oko dve godine ranije nego što se oni mogu opipati.

Ranije su od raka dojke uglavnom obolevale žene od 45. godine naviše. Danas se ta granica spustila na 30. godina, a nisu retki slučajevi ni devojaka od 18 do 20 godina. Najmlađa bolesnica na Institutu za onkologiju i radiologiju imala je samo 14 godina.

Godišnje se na Institutu za onkologiju i radiologiju obavi preko 1.000 operacija malignog tumora dojke i preko 300 rekonstruktivnih zahvata.

Mamografski pregledi spadaju u grupu radioloških procedura i predstavljaju jednu od najpoznatijih metoda za verifikaciju bolesti dojke. Godišnje se na Institutu za onkologiju i radiologiju obavi 12.000 do 13.000 mamografskih pregleda dojke, što predstavlja najveći broj u Srbiji.

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji se nalazi oko 40 mamografa u državnom i 10 u privatnom sektoru. Veoma mali broj je na tehnološkom nivou koji zahteva moderna medicina.

Ne postoji nijedan digitalni uređaj niti mobilni mamograf kojim se pregledi mogu učiniti dostupnim i onim ženama koje ne žive u centralnim gradskim sredinama.

Digitalni mamograf omogućava daleko veću preciznost u otkrivanju tumora. Količina dozvoljenog zračenja je mnogo niža nego kod uređaja starije generacije, a broj pregledanih pacijentkinja je veći za 50 odsto zato što je sam pregled brži.

Očekuje se da će u dogledno vreme tri najeminentnija centra - Institut za onkologiju i radiologiju u Beogradu, Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici i Institut u Nišu, dobiti digitalni mamograf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: