MAMOGRAF
Naslovna
Uspešna akcija B92
Ženska snaga
Statistika
Kompanije u akciji
Fotogalerija

RAK DOJKE
Vesti
Video
O raku dojke
Konačni obračun s rakom
Rak dojke (Wikipedia)

AVON i B92
Besprekorno zavođenje
Dizanje svesti
Promenimo statistiku
"Svako je podložan"
8. martovska čestitka
Među prvih 20
Prevencija!
1 milion US$ za Haiti

 
B92 Rak dojke Uspešna akcija za mamograf
prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu

Uspešna akcija za mamograf

Beograd -- B92 je uspešno završio humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za kupovinu prvog pokretnog digitalnog mamografa, aparata za ranu dijagnostiku raka dojke.

Uz pomoa donatora, prikupljeno je preko 48 miliona dinara. Povodom završetka akcije u Telenorovom Ekspo centru na Novom Beogradu održana je velika proslava. Sveeanost je bila je prilika da se ozvaniei uspešan završetak akcije, koju je B92 pokrenuo sredinom maja.

“Jednu veliku akciju solidarnosti smo uspeli da napravimo i da, što je najvažnije, cilj ostvarimo, onaj cilj koji nam omoguaava da razvijamo dalje jedan program, koji je dosta važan kada je ree o zdravlju ljudi u Srbiji, zdravlju žena i kada je ree o prevenciji, koja je jedini lek kada je ree o raku dojke”, rekao je predsednik Upravnog odbora B92 Veran Matia.

Svake godine u Srbiji se otkrije novih 4.000 slueajeva žena obolelih od raka dojke, a umre više od 1.500, iako je ta bolest potpuno izleeiva kada se otkrije na vreme. Kupovina pokretnog mamografa upravo to ima za cilj.

“Možete govoriti stotinu puta o jednom ozbiljnom problemu, ako ne uradite samo nešto i ne pokažete drugima kako to može, ne možete pokrenuti energiju mnogo ljudi”, smatra ministar zdravlja Tomica Milosavljevia.

"Ono što je najbolje u akciji B92 je što je pokrenuta pozitivna energija mnogo ljudi, razlieitih slojeva, razlieitih kompanija, razlieitih pojedinaca, i što konaeno ulazimo u fazu kada aemo imati jedan opipljiv rezultat koji ae znaeiti mnogo", rekao je on.

Nenad Borojevia, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, istakao je važnost podizanja nivoa svesti kada je ree o ranom otkrivanju raka dojke.

“Nijedan bilo kako osmišljen ili bilo kako dobro organizovan program za rano otkrivanje raka dojke i bilo koje vrste raka, neae i ne može da bude uspešan ukoliko ga istovremeno ne prate akcije kao što je ova, a koje se odnose na podizanje nivoa svesti", kaže on.

"Jer rak ne može biti otkriven, bez obzira na sve mašine i ure?aje i sve specijaliste koji se time bave, ukoliko žena, koja jeste potencijalni bolesnik, ne do?e da bude snimljena”, upozorava Borojevia.

Sveeanosti je prisustvovao i Predsednik Srbije Boris Tadia, koji je istako da je vo?enje raeuna o vlastitom zdravlju pre svega velika obaveza koju svi moramo imati prema sebi i prema svom potomstvu.

“Velika stvar jeste jedna ovakva akcija i velika je stvar kada se od eetiri hiljade obolelih žena, gra?ana ove zemlje, spasi ogromna veaina njih zbog jedne ovakve akcije", rekao je on.

"To je velika stvar. Da se ne spasi jedan život, nego hiljade ljudskih života godišnje, puta deset godina, puta pedeset godina, to su eitavi gradovi. Tako se brani ljudski život. Ja vam se zahvaljujuem što ste pokrenuli jednu ovakvu akciju, vi koji vodite B92“, porueio je predsednik Tadia.

U akciji prikupljanja sredstava ueestvovalo je 113 preduzeaa, ali i veliki broj pojedinaca. Svi oni su omoguaili da na proleae Srbijom krene prvi pokretni digitalni mamograf. A u narednom periodu višak prikupljenog novca biae upotrebljen za edukaciju radiologa.

Izveštaj o radu ambulante za ( prve ) preventivne preglede dojki

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu
 
 

Odštampaj stranu Pošalji stranu