MAMOGRAF
Naslovna
Uspešna akcija B92
Ženska snaga
Statistika
Kompanije u akciji
Fotogalerija

RAK DOJKE
Vesti
Video
O raku dojke
Konačni obračun s rakom
Rak dojke (Wikipedia)

AVON i B92
Besprekorno zavođenje
Dizanje svesti
Promenimo statistiku
"Svako je podložan"
8. martovska čestitka
Među prvih 20
Prevencija!
1 milion US$ za Haiti

 
B92 Rak dojke Svako je podložan
prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu

Riz Viterspun: 'Svako je podložan' raku dojke

Urednikova napomena: Riz Viterspun, oskarom nagrađena glumica, je honorarni predsednik Avon Fondacije i ujedno angažovana od strane Avon Proizvoda kao njihov globalni ambasador.

Riz Viterspun kaže kako želi da sruši mit prema kome mladim ženama ne preti rizik od raka dojke.

CNN-ovo lice Lari King u Avonovoj šetnji sa Riz Viterspun u Vašingtonu, maja 2008.
(CNN) - U Americi se na svaka tri minuta ženama dijagnostikuje rak dojke.Žene bliske meni su pobedile tu bolest i sada su borci na globalnom planu protiv te opake bolesti. Onog trenutka kada sam čula statistiku "svaka tri minuta," osetila sam se ranjivo i uplašeno jer sam shvatila da je svako podložan toj bolesti.

Jedini način da umirim svoje strahove je da preduzmem nešto povodom toga. Smatrala sam da moram da edukujem kako sebe tako i druge o ovom oboljenju. Kao honorarni predsednik Avon Fondacije, imala sam sve informacije na raspolaganju. Imala sam pristup čitavoj organizaciji koja je posvećena pružanju podrške ženama i njihovoj edukaciji. Tako sam počela da se pitam, "Šta je to što bih ja trebalo da znam?"

Zahvaljujući toj mojoj znatiželji ja sam otkrila ključnu činjenicu raka dojke: Rano otkrivanje spašava živote.

Prema Avon Fondaciji za otkrivanje raka dojke, statistika dobijena na osnovu petogodišnje studije raka dojke kaže da je procenat preživljavanja čak 97% prilikom ranog otkrivanja raka dojke pre nego što se on proširi na ostale delove tela. Kada se razvija rak dojke, uglavnom se ne javljaju nikakvi simptomi, što je glavni razlog zašto žene moraju da redovno vrše samo-pregled i kontaktiraju lekara ukoliko primete čak i najmanju promenu.

Ne propustite

Primeri na koje treba obratiti pažnju prilikom pregleda:
" Avon Fondacija za otkrivanje raka dojke
" Slavne ličnosti se suprotstavljaju raku dojke
" Health.com: Saveti stručnjaka prilikom izbora terapije

Naravno razgovor o raku dojke i zdravlju dojke je lična stvar. Ja sam takođe osoba koja čuva svoju privatnost, ali podstižem sve žene da se oslobode svojih tabua i da razgovaraju sa svojim lekarima i doktorima.

Žene u svojim dvadesetim i tridesetim bi trebalo da obave pregled dojke od strane stručnog osoblja najmanje jednom u tri godine, a žene u četrdesetim i preko bi trebalo da obave isti minimum jednom godišnje.

Ja sam pasionirani borac protiv ovog oboljenja sa razarajućim posledicama. Borim se za moji majku, sebe, svoju decu i buduće generacije žena, da dođe dan da ne moramo više da se plašimo raka dojke. Svoju borbu sam započela učeći važne, prve korake u otkrivanju raka dojke i svoju borbu ću okončati samo onda kada sve žene budu stale zajedno i mogle da kažu da su potpuno zaštićene od raka dojke.

Više od svega, imam nadu-nadu da ćemo naći lek. Ovu rešenost sam videla na licima žena u Vašingtonu-na licima žena koje su marširale i žena i muškaraca koji su stajali sa strane podstrekujući 3.500 učesnika da dođu do cilja. Ja sam ih bodrila uz njih, zalažući se svim silama za preduzimanje akcija u cilju nalaženja leka.

Avonova naredna šetnja je planirana za 4. i 5. oktobar u Njujorku.

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu
 
 

Odštampaj stranu Pošalji stranu