MAMOGRAF
Naslovna
Uspešna akcija B92
Ženska snaga
Statistika
Kompanije u akciji
Fotogalerija

RAK DOJKE
Vesti
Video
O raku dojke
Konačni obračun s rakom
Rak dojke (Wikipedia)

AVON i B92
Besprekorno zavođenje
Dizanje svesti
Promenimo statistiku
"Svako je podložan"
8. martovska čestitka
Među prvih 20
Prevencija!
1 milion US$ za Haiti

 
B92 Rak dojke O raku dojke
prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu

Rak dojke

Svaka osma žena u Velikoj Britaniji će oboleti od raka dojke u nekom periodu svog života - dijagnostikuje se više od 41.000 slučajeva raka dojke svake godine. Rak dojke je postao najžešći tip ove bolesti u Velikoj Britaniji i predstavlja glavni uzrok smrtnosti žena starosne dobi od 34 do 52 godine.

U retkim slučajevima i muškarci mogu da obole od ove vrste raka.
Uprkos skorašnjem napretku po pitanju smanjenja stope smrtnosti, zahvaljujući boljim uslovima lečenja i ranog otkrića raka, Velika Britanija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u svetu.
Ali zahvaljujući doprinosima istraživanja mi imamo jasniji uvid u nove načine funkcionisanja malignih ćelija raka dojke.

Profesor Čarls Kumbs, direktor laboratorije za istraživanje raka Britanskog centra za istraživanje raka na Kraljevskom Koledžu u Londonu, kaže da postoji razlog za optimizam.
"Što više budemo razumeli kako funkcionišu ove ćelije, verovatnije je da ćemo više razumeti šta se dešava sa rakom dojke. "Ta revolucija teče ka napretku. Smatram da ćemo se susresti sa boljim rezultatima u narednih dvadeset ili trideset godina. "

Simptomi

Najčešći način otkrivanja potencijalnog problema je uočavanje fizičkih promena u grudima.

Redovan pregled grudi, tzv. skrining metoda, može takođe ukazati na promene u grudima. Ključ je da žena zna šta je "normalno" - tada se promene mogu primetiti.

Primeri na koje treba obratiti pažnju prilikom pregleda:
" promena u obliku ili veličini dojke
" nabiranje ili uvlačenje kože
" bilo kakva kvržica ili zadebljanje u grudima ili ispod pazuha
" promena na koži dojke poput ljuštenja ili iscedak iz bradavice
" neobičan bol ili nelagodnost

Za bilo koju od ovih promena potrebno je obratiti se lekaru - iako će se za većinu uspostaviti da nisu kancerogene.
Mnoge kvržice će otkriti mamograf - rendgen grudi koji se radi na par godina kao deo nacionalnog programa za pregled Državne službe za zdravstvo (NHS).
Ukoliko se kvržica otkrije, postupci koji se koriste za njeno ispitivanje uključuju ultrazvuk ili '' fina punkcija iglom'', koja će pokazati da li je ciljna oblast čvrsta kvržica ili cista.
Može se uraditi i biopsija, tako da se uzorak kvržice može ispitati laboratorijskim putem.


Uzroci

Tačni razlozi razvijanja raka dojke kod žena su i dalje nepoznati, ali se smatra da su kombinacija , genetskih faktora, faktora životne sredine i načina života.

Naučnici su identifikovali dva gena koji se češće javljaju kod osoba obolelih od raka dojke kao defektni, nego kod onih koji nemaju rak dojke.
Ovi geni su takođe odgovorni za neke druge tipove raka.Ipak se čak i za ta dva mutirana gena smatra da su odgovorni za otprilike oko 5% do 10% slučajeva raka dojke.
Hormoni izgleda zauzimaju važnu ulogu kod raka dojke. Istraživanja pokazuju vezu između nivoa ženskog polnog hormona - estrogena i rizika razvoja karcinoma dojke.

Žene koje koriste neku vrstu terapije zamene hormona su pod većim rizikom od raka dojke.
Žene koje dobiju prvo dete u kasnijim godinama su takođe pod većim rizikom od razvoja raka dojke.


Lečenje

Ukoliko je rak ustanovljen, postoji više terapija koje su na raspolaganju, u zavisnosti od vrste tumora i da li lekari sumnjaju da li se rak proširio ili ne.

Većina žena sa rakom dojke ne mora da odstrani dojku. Što je veći tumor u odnosu na veličinu dojke, veća je verovatnoća da će lekari preporučiti mastektomiju. U proceduri koja je poznata i kao ''lumpektomija'', samo se odstranjuje maligna izraslina.
Posle obe vrste operacija, sledi zračenje koje se može dati pacijentima kako bi se smanjile šanse povratka raka. Ukoliko je tumor veliki, ova procedura se može primeniti kako bi se smanjila veličina tumora pre sprovođenja same operacije. U većini slučajeva, hirurg takođe uklanja limfne čvorove ispod pazuha kako bi otkrio da li su se maligne ćelije proširile u limfni sistem. Limfni sistem predstavlja mrežu limfnih sudova koji povezuju različite delove tela - ukoliko se rak proširio na limfne čvorove, velika je verovatnoća da se proširio i na ostale delove tela.

Ćelije raka dojke se dalje mogu testirati da bi se videlo da li su osetljive na polni hormon estrogen, i velika je verovatnoća da će rasti ukoliko je prisutan hormon.
Ukoliko je ovo slučaj, ženi se daje lek koji blokira delovanje hormona, onemogućavajući rast raka. Međutim, pošto neki oblici ovog leka izazivaju simptome kao one u menopauzi, mlađim ženama čiji se rak najverovatnije poširio se umesto toga nudi kombinacija operacije i hemoterapije. Nakon operacije dojke čak i njenog odstranjenja, rekonstruktivna hirurgija je moguće rešenje kako bi se povratio izgled same dojke.
Ovo se čak može odraditi u isto vreme kad i mastektomija.

Tokom skorijih godina napredovale su tehnike tako da su hirurzi u mogućnosti da bolje imitiraju izgled druge dojke, dajući joj prirodan izgled.
Neke od procedura koje se koriste uključuju korišćenje implatanata, sala sa ostalih delova tela, kao što su stomak ili čak leđni mišić koji se postavlja oko dojke kako bi se formirala nova dojka.

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu
 
 

Odštampaj stranu Pošalji stranu